Vožnja bicikla za početnike: 5 savjeta koji će vam trebati svakog dana

Avatar photo

Ljeto je idealno vrijeme za biciklizam. Osim što je to odličan oblik fizičke aktivnosti, djeluje i na mentalno zdravlje. Pa tako, vožnja bicikla može biti odličan “bijeg iz realnosti”. Provjerite gume, obucite se udobno i započnite svoju avanturu! Vožnja bicikla za početnike uz ovih 5 savjeta biće puno jednostavnija!

Naučite kako koristiti svoju opremu

Velika je vjerovatnoća da kada prvi put iznesete svoj sjajni novi bicikl na cestu, glavna briga je kako skrenuti ulijevo dok automobili prolaze ili taj strah vožnje iza autobusa. Život na dva točka može vas ostaviti u mnogo ranjivijoj poziciji nego kada ste smješteni za volanom automobila. Iznenadno zaustavljanje na semaforu, bez promjene brzine, opet će otežati ponovno kretanje kada se upali zeleno.

Vaša oprema, jednom svladana, za vas je najbolji i (često jedini) prijatelj na putu. A, ako se bojite odmah krenuti na ceste, počnite izlaziti kasnije navečerkada su ceste tiše ili jednostavno, izbjegavajte prometne puteve. Bitno je da se osjećate srećno i zadovoljno na sicu, a ne prestravljeno – jer će vas to učiniti boljim i sigurnijim biciklistom.

Pazite na automobile, ali čuvajte se i ostalih biciklista

Vožnja “točak uz točak” je super prilika za druženje ali i obavljanje treninga. Ipak, pazite. Ako koristite bicikl kao prevozno sredstvo u užurbanom gradu – vrijeme NE ČEKA bicikliste. Vožnja biciklom na posao je divna stvar – razbuđuje, štedi novac, psihički i fizički priprema za tvoj dan. Ali ako niste spremni krenuti u trenutku kada se pojavi zeleno svjetlo… Pa, možete ugroziti svoj život.

Ne krećite “praznih džepova”

Na putu se svašta dešava, bilo da ste pješak, biciklista ili se nalazite u automobilu. U kojoj god da ste prilici, uvijek kod sebe imajte ličnu kartu ili karticu sa vašim podacima. Takođe, uvijek pri ruci imajte nešto novca, pa i u slučaju da vam ponesta vode ili odlučite sjesti na osvježenje u obližnji kafić.

Danas su brojne biciklističke aplikacije koje mogu biti odličan saveznik u vašoj avanturi na dva točka.

Možda te zanima
novogodisnja noc

Uživajte u krajolicima

Biciklizam je jedan od najboljih načina da istražite područje, bilo da se radi o urbanoj ili ruralnoj sredini. Sve dok još uvijek obraćate pažnju na ono što se događa na cesti, odvojite vrijeme da cijenite nestvarne prizore. Posebna je čar osjetiti vjetar u lice dok posmatrate zalazak sunca iznad poznatih znamenitosti. Barem vas tako ne sputava svakodnevni život.

Biciklizam je VAŠE vrijeme – bez telefona, bez porodice, bez posla. To je terapija za um kao i za tijelo, stoga se pobrinite da uživate u njoj! Ako se namrštite već na samu pomisao da sjednete na sic, razmotrite opciju promjene načina, vremena ili mjesta na kojem vozite bicikl. Biciklizam treba da bude zabavan, pa ako vas čini nervoznim pomisao na vožnju biciklom na posao – nemojte to činiti. Umjesto toga, isprobajte dužu, opuštajuću vožnju vikendom.

Nemojte se bojati vožnje po prašini

Ako ste zamišljali sebe u idiličnoj filmskoj secni, kao nježnog vozača, bez da ste se oznojili, možda ne bi bilo loše da isprobate i onu drugu stranu biciklizma. Mnogi biciklisti se kunu u to da su im najbolje vožnje one koje vas ostavljaju kao manje nego poželjnu verziju sebe s drhtavim nogama i prašnjavom ili blatnjavom odječom. Isprobajte tu uzbudljivost, slobodu, oslobađanje endorfina i nevjerovatnu radost.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh