Vrt na koncu – kreativna kućna radionica

Avatar photo

Vrt na koncu je kreativna kućna radionica nastala iz potrebe da ljubav prema biljkama prezentuje u nešto drugačijem obliku od onog na koji smo svi navikli. Radi se o kokedami, novoj bonsai tehnici gajenja cvijeća bez saksije. Zvuči nemoguće, zar ne?

Kokedama je stara japanska vještina uzgoja biljaka u kugli od mahovine. Sam proces stvaranja kokedame je vrlo jednostavan. Potreban vam je supstrat u kojem se nalazi odgovarajući omjer humusa, gline i pijeska, vaš omiljeni cvijet, mahovina i konac.

Sa malo vode svi sastojci postaju kugla u koju se polaže cvijet prethodno izvađen iz saksije. Oblikovana kugla umotava se u mahovinu i veže koncem. Mahovina je sada „saksija“ koja čuva vlagu i omogućava biljci život u malo drugačijim uslovima.

Bilo koja vrsta cvijeća se može gajiti na ovaj način i tako postati vaš lični bonsai vrt. Najčešće se kao kokedama sade minijaturne biljke kao što su razne vrste kaktusa, čuvarkuće, paprat, bor, puzavice, patuljaste palme itd.

Kokedama nije zahtjevna za održavanje jer se o njoj brinete kao i o svakom drugom cvijeću. Zalijevanje se vrši potapanjem kugle u odstajalu vodu na vremenski period koji varira od sezone, vrste i veličine biljke. Neke biljke vole vodu pa ćete ih držati potopljene 15 minuta, a neke ne, kao na primjer kaktus koji može biti potopljen samo 10 minuta. Važan detalj o kojem morate voditi računa je svjetlost jer ništa ne može da živi bez sunca. Koliko vremena i ljubavi posvetite vašoj minijaturi ona će vam dvostruko više vratiti svojom ljepotom.

Prednost ovog načina uzgajanja cvijeća je u tome što za kokedamu ne morate imati puno prostora u stanu, kući ili kancelariji. Možete je jednostavno okačiti bilo gdje u vašem prostoru uz pomoć ukrasnih korpica od špage koje ručno pravimo u više boja. Sam način prezentovanja kokedame zavisi isključivo od vas.

Možda te zanima
igre za decu diy

Vrijedne ruke kućne radionice Vrt na koncu svakodnevno stvaraju nove načine da što uspješnije istaknu ljepotu ovog neobičnog ukrasnog detalja. Tako se u našoj ponudi mogu naći razne vrste drvenih, bambusovih postolja i tanjirića, a ova biljka veoma efektno izgleda izložena i samostalno, omogućavajući da tako dobijete osjećaj da u vašem ličnom prostoru imate djelić prirode i zelenila na dohvat ruke.

Vrt na koncu je do sada uljepšao mnoge poslovne prostore u našem gradu kao što su restorani, kafići, kancelarije i mnogo domova, a želja nam je da uveličamo ljepotu jedne svadbene proslave. To je svakako veliki izazov za nas, ali uz ljubav koju posjedujemo i veliku želju da prenesemo dio čarolije kokedame na druge ljude, iskreno se nadamo uspjehu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh