Zagrijte se uz ove 4 vježbe i nećete imati upalu mišića

Avatar photo
zagrijavanje

Vjerujemo da vam se često dogodilo da ste počeli vježbati, ali ste nakon nekoliko minuta osjetili bol, zatezanje u mišićima ili grčeve. Ako vam se to dešava, vjerovatno niste pravilno odradili vježbe za zagrijavanje.

Mnogi smatraju da je zagrijavanje gubitak vremena ili ga zbog nedostatka vremena preskoče. ZdraviJa vam donosi kratke ali efektne vježbe za zagrijavanje koje će vam oduzeti najviše pet minuta, a koje će učiniti ogromnu razliku u vašoj izdržljivosti tokom treninga.

Nebitno da li vježbate ujutru ili naveče, vaši mišići će biti zategnuti i nespremni za intezivno vježbanje. Lagano zagrijavanje će učiniti da krv bogata kiseonikom procirkuliše vašim mišićima i spriječi nastanak boli ili zatezanja koju često osjećate.

Koje vježbe treba da radite?

Vježbe koje vam danas predstavljamo se sastoje od četiri seta vježbi koje traju po 30 sekundi sa pauzama od 60 nakon ponavljanja.

Možda vam pomogne i Evo kako tijelo postepeno uvesti u trening.

vjezba zagrijavanje

Za početak se istegnite i stanite sa stopalima u širini vaših ramena. Podignite nogu u visini glave te rukom dotaknite nožne prste. Ponovite ovu vježbu 2 x 30 sekundi nakon čega ćete napraviti pauzu od 60 sekundi.

zagrijavanje vjezbe

Nakon odmora slijedi nešto zahtjevnija vježba. Ponovo stanite u blagi raskorak sa stopalima u širini vaših ramena. Sagnite se, bez savijanja koljena dok ne dotaknete pod. Polako „hodajte“ na svojim rukama dok se ne spustite u položaj za sklek. Zadržite se u tom položaju oko 15 sekundi te se postepeno vratite u početni položaj. Ponovite ovu vježbu 2 x 30 sekundi nakon ćega ćete ponovo napraviti pauzu od 60 sekundi.

vjezbe istezanjaVjerujemo da ste sljedeću vježbu koju vam predstavljamo radili već mnogo puta. Stanite uspravno tako da su vam stopala jedno do drugog, a ruke opružene uz tijelo. Skočite tako da vaša stopala budu paralelna, ali u skok širi od širine vaših ramena. Skočite u prvobitnu poziciju. Ponovite ovu vježbu najbrže što možete u trajanju od 30 sekundi te napravite pauzu kao i prije.

aerobik zagrijavanje

Za kraj vam donosimo najzahtjevniju vježbu. Spustite se u položaj za „plank“, a zatim se lagano zarotirajte na jednu pa drugu stranu dok prebacujete težinu sa vaše lijeve na desnu ruku. Ponovite ovu vježbu kao i ostale u trajanju od 2 x 30 sekundi, a zatim se odmorite 60 sekundi.

Možda te zanima
podizanje grudi

Možda vam pomogne Trening dinamičkog zagrijavanja.

Šta vam još može pomoći?

Osim kvalitetnog zagrijavanja, razni dodaci prehrani mogu pomoći u sprečavanju upale mišića. Naša preporuka jesu Myocalm tablete – kompleks baziran na deset pažljivo biranih sastojaka.

Proizvod karakteriše visoka sigurnost za pacijenta, a razlog zbog kojeg preporučujemo ove tablete je taj što je riječ o proizvodu bez neželjenog djelovanja, bez interakcija sa lijekovima i bez nuspojava.

U njihovom sastavu, između ostalog, nalazi se esencijalo ulje mažurana, gorka narandža i grozničnica.

  • Esencijalno ulje mažurana pospješuje prenos živčanih impulsa i stezanje mišića.
  • Gorka narandža je poznata po umirujućim i opuštajućim svojstvima.
  • Grozničnica doprinosi ispravnoj funkciji mišića kostura prilikom normalne fizičke aktivnosti, vježbanja ili sportskih aktivnosti, te poboljšava pokretljivost.

Može se koristiti za vrijeme kineziterapije kao i nakon nje te u dugoročnoj upotrebi. Myocalm djeluje opuštajuće, umirujuće te analgetski. Myocalm ne dovodi do sedacije niti do ovisnosti, što ove tablete čini odličnim izborom u borbi protiv bolova.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh