Zaštiti kosu od sunca i visokih temperatura uz ove trikove

Avatar photo
zaštiti kosu

Kosa nam služi za mnogo više stvari nego što mislimo. Ona ne ukrašava samo naš fizički izgled, već pomaže u izolaciji naših tijela kada je hladno, te održava i reguliše našu temperaturu kada je vruće. Kosa nas takođe štiti od UV zračenja. Budući da djeluje kao prepreka između naše kože i sunčevih zraka, folikuli u našoj kosi mogu načiniti mnogo štete ako nisu pravilno zaštićeni.

Ljetni mjeseci su simbol za visoke temparature, dobro raspoloženje, sezonu godišnjih odmora i morske destinacije, a samim tim i za dosta vremena provedenog na suncu. A kad god se ta tema spomene, nemoguće je da ne naglasimo koliko je važno da se štitimo od UV zračenja. Ipak, nekako se u pogledu toga uvijek fokusiramo na njegu kože, dok njega kose uvijek ostane u drugom planu. A nije manje bitna.

Možda te bude zanimalo i kako se tvoja koža mijenja kada zagaziš u tridesete godine.

Prekomjerno izlaganje sunčevim zracima može da oslabi zaštitnu barijeru prirodnih ulja koja svi imamo na našoj glavi, izazivajući upaljenje krvnih sudova. Ponekad ova oštećenja uzrokuju sintezu superoksida, jedinjenja koja mogu uzrokovati gubitak kose. Oštećena kosa se može obnoviti kako bi privremeno izgledala zdravo, ali ništa ne može trajno „popraviti” oštećenu kosu. Jedini način da trajno poboljšaš oštećenu kosu je da je ošišaš i pustiš da se regeneriše.

Dakle, umjesto da ošišaš svoju voljenu kosu, zašto jednostavno ne bi izbjegla oštećenja od sunca? Evo nekoliko savjeta o tome šta možeš da uradiš kako bi održala zdravu kosu i kožu glave ovog ljeta:

Nosi šešir i zaštiti kosu

nosi šešir zaštiti kosu

Lijep asortiman velikih šešira je najbolja (i najlakša) investicija za našu kožu glave. Šeširi će učiniti da tvoja glava, kosa i koža budu zaštićene, dok istovremeno stvaraju hlad i ostavljaju dobar modni utisak.

Prije izlaska na jako sunce (posebno između 11 i 15 časova), kako bi zaštitila kosu, ali i kožu glave od oštećenja od štetnih UV zraka, obavezno pokrij glavu (platnenim ili slamnatim) šeširom širokog oboda (ili maramom ili kapom). Na ovaj način ćeš zadržati vlagu u kosi i spriječiti izbjeljivanje boje, ali i zaštititi lice, zadnji dio vrata, oči i uši.

Koristi kremu za zaštitu sa cink-oksidom

Ukoliko ne voliš ili ne želiš da nosiš šešir, pokušaj umasirati kremu od suncokreta cink-oksida na područja tvoje glave koja su najviše izložena suncu. Ovo je idealno za zaliske ili druge dijelove glave gdje ti je kosa rjeđa.

Tretiraj kosu kao kožu i koristi kreme za sunčanje

Kosu ponekad možeš zaštititi od sunca upravo istim proizvodom koji koristiš za lice i tijelo – samo razmaži kremu za sunčanje između ruku i onda nježno prstima prođi kroz kosu.

Koristi prirodno ulje za zaštitu od sunca

Ova ulja imaju trostruke benefite za našu kosu, ona je čine glatkom, dodaju sjaj i pružaju prirodnu zaštitu od sunca. Ulja koja možeš koristiti su ulje od sjemena maline, avokadovo, kokosovo i maslinovo ulje.

Zaštitićeš kosu od štetnog djelovanja sunčevih zraka, posebno ako tretman vrućim uljem ponavljaš svake sedmice. Evo i kako.

Zagrij ½ šolje maslinovog ulja (ili pomiješajte različita njegujuća ulja) na pari. Umasiraj ulje kružnim pokretima u kosu. Umotaj kosu u topli peškir i ostavi da djeluje pola sata kako bi kosa upila ulje. Operi kosu kao i obično, pazeći da detaljno ukloniš ulja sa nje.

Ili zagrij kokosovo ulje tek toliko da postane tečno. Nanesi ga prije kupanja ali izbjegavaj tjeme kako tvoja kosa ne bi izgledala masno. Kokosovo ulje daće tvojoj kosi sjaj kao da si upravo izašla iz frizerskog salona.

Pogledaj kojih su to još 13 prirodnih ulja najbolja za tvoju kosu.

Aloe vera gel će da ti zaštiti kosu

Ako želiš da zaštitiš i spriječiš razna oštećenja kose koja se javljaju kad sunce „upeče“, ali i da se riješiš peruti, spriječiš gubitak kose te stimulišeš njen rast, jednom sedmično nahrani svoju kosu i kožu tjemena glave aloe vera gelom. Namaži aloe vera gel dužinom cijele kose i vlasište te ostavi da djeluje pola sata prije nego što opereš kosu toplom do hladnom vodom.

kosa

Izbjegavaj farbanje kose

Bilo bi dobro da tokom ljetnog perioda izbjegavaš farbanje i da ne opterećuješ dlaku dodatnim hemikalijama – tvoja kosa će ti biti zahvalna. A, ako želiš da osvježiš boju, u tom slučaju bi preliv bio dobar izbor.

Paradajz sos za plavuše i crvenokose

Ukoliko se farbaš u plavo, tvoja kosa bi nakon dužeg izlaganja suncu mogla dobiti intezivno žutu boju, a krajevi postati zeleni. Kako bis svojoj kosi vratila željenu boju koristi paradajz sos ili kečap. Nanesi ga prije pranja na cijelu kosu, a manje na samo tjeme. Ostavi da djeluje 5 minuta te operi kosu kao i inače.

Paradajz sos je odličan i za crvenu kosu koja je nakon sunčanja posvijetlila i poprimila narandžaste tonove.

Koristi crni čaj ukoliko imaš tamnu kosu

Ukoliko je tvoja tamno smeđa ili crna kosa izblijedila na suncu stari sjaj vratićeš joj ukoliko je počneš ispirati crnim čajem.

Skuhaj čaj i ostavi da odstoji nekoliko sati ili još bolje, cijelu noć. Operi kosu kao i inače, iscijedi je, a zatim ravnomjerno sipaj čaj duž cijele kose, ali i po tjemenu. Ostavi da djeluje pola sata, a potom isperi. Ukoliko koristiš još nešto od preparata možeš ih nanijeti nakon čaja, prije posljednjeg ispiranja.

Koristi proizvode za kosu sa zaštitom od UV zračenja

Zaštiti kosu od izbjeljivanja koristeći šampone, regeneratore, maske za kosu i ostale proizvode koje koristiš, a koji se ne ispiraju sa UV filterima. Ovi proizvodu za njegu kose sadrže proteine i vitamine, kao i antioksidanse i filtere za svjetlost koji tvojoj kosi vraćaju sjaj i štite je od izbjeljivajućeg efekta sunca.

Ukoliko si već isplanirala ljetni odmor, obevazno spakuj i neki od preparata koji su namijenjeni njezi kose poslije izlaganja morskoj vodi. Takođe, kad god možeš opredijeli se za sušenje kose prirodnim putem.

Možda te zanima

Izbegavaj da kosu sušiš fenom, ili ako to činiš, obavezno je prvo namaži zaštitnom kremom. Obogati njegu kose vitaminima A, C i E, i ne zaboravi da je dodatno hidriraš, u čemu ti mogu pomoći i prirodne maske!

Operi kosu nakon plivanja

Zadržavanje morske soli u kosi je definitivno najveća greška koju možeš napraviti. A ono što će je definitivno dokrajčiti jeste ostaviti je da se takva, puna soli suši na visokoj temperaturi. So ulazi u vaše vlasi, isušuje ih i čini lomljivom. Dakle, prije nego što legneš na ležaljku skokni do najbližeg tuša, isperi so i zaštiti kosu na pravi način.

Obrati pažnju na šampon koji koristiš

Na prvom mjestu, ljeti kosu češće peremo, jer se mnogo više i znojimo nego u ostalim periodima godine, zbog visokih temperatura, pa je bitno da obratimo pažnju kakve šampone koristimo. Oni moraju biti blagi i hidrantni – kako bi kosi obezbijedili neophodnu vlažnost, i kako je ne bi dodatno opteretili težim hemijskim sredstvima. Bilo bi idealno da koristiš one bez sulfata!

Preporučujemo da koristiš šampone za kosu koji su na bazi bilja – breze, mentola, koprive, zelenog čaja, kako bi bio dovoljno blag, kao što smo rekli zbog češćeg pranja, da ne bi opteretio kosu i isušio kožu tjemena koja je već dosta dehidrirana usljed pomenutih spoljašnjih faktora.

Nikako nemoj da preskačeš upotrebu balzama, koji kosu u toplim ljetnjim danima posebno omekšava.

Kada završavaš sa pranjem kose, pokušaj da posljednji mlaz vode bude potpuno hladan, kako bi se folikul dlake zatvorio, što znači da će kosa zadržati svoj sjaj.

zaštiti kosu

Izbjegavaj vezanje kose u rep

Kako bi sačuvala svoju kosu od lomljenja potrudi se da je što manje vežeš u rep jer gumice za kosu stvaraju lomove na našoj kosi. Ukoliko već moraš da je vežeš, potrudi se da svaki put kosu vežeš na različitom mjestu.

Dalje, ne moramo da ti napominjemo da je kosa ljeti jednostavno mnogo sklonija ispucalim krajevima, pa je njihovo redovno skraćivanje, u periodu od 4 sedmice, obavezno!

ZdraviJa ti želi sunčano, toplo i zdravo ljeto i srećne godišnje odmore! Zaštiti kosu i uživaj!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh