Now Reading
Zašto jabukovo sirće treba da uvrstite na vaš jelovnik

Zašto jabukovo sirće treba da uvrstite na vaš jelovnik

Sirće napravljeno od divljih jabuka vijekovima se koristi kao lijek, jer je moćno sredstvo u borbi protiv patogenih bakterija. ZdraviJa vam u nastavku donosi nekoliko benefita ovog napitka, te razloge zašto baš jabukovo sirće treba da se nađe na vašem jelovniku.

Reguliše šećer u krvi

Jabukovo sirće naučno dokazano pomaže u regulaciji šećera u krvi. Ukoliko se konzumira u toku obroka, naročito obroka bogatog ugljenim hidratima, povećava osetljivost na insulin, odnosno značajno smanjuje nivo šećera u krvi.

Stabilan nivo šećera u krvi nije samo važan kod osoba sa dijabetesom tipa 2, već je koristan i kod potpuno zdravih ljudi, jer stabilan nivo šećera u krvi znači stabilan priliv energije, proizvodnju hormona i naravno, idealnu tjelesnu težinu.

Pomaže pri mršanju i regulaciji holesterola

Što se tiče tjelesne težine, jabukovo sirće ne samo da pomaže u održavanju idealne kilaže kroz regulaciju insulina, već nas čini duže sitima.

Takođe, postoje studije koje tvrde da konzumiranje jabukovog sirćeta smanjuje povećan holesterol, trigliceride i uopšte rizik od kardiovaskularnih bolesti. Jedna takva studija sa Harvarda, obavljena na ženama različitih dobi, ustanovila je vezu između smanjenog rizika od srčanog udara i svakodnevne konzumacije jabukovog sirćeta.

Koristite ga umjereno

Naravno, ključ zdravog života je u umjerenosti. Jabukovo sirće nije izuzetak od ovog pravila. Prekomjerna upotreba jabukovog sirćeta je povezana sa povećanim rizikom od raka bešike, što sugeriše i jedna studija obavljena u Kliničkom centru u Kragujevcu između 1997. i 1999. godine (istraživanje vršili stručnjaci iz Srbije).

Preporučena doza je do dvije kašike dnevno, i konzumacija preko ove doze može imati negativne efekte na zdravlje. Svakako, umjerena upotreba osim što poboljšava ukus raznih jela i salata, može donijeti razne zdravstvene benefite.

See Also
imunitet

Pripremite domaće sirće

Ukoliko ste u mogućnosti, jabukovo sirće možete i sami pripremiti kod kuće. Recept je vrlo jednostavan. Najvažnije je odabrati zdrave, neprskane, divlje jabuke. Nakon pranja čistom vodom, jabuke treba očistiti od sjemene lože, zatim iscijediti ili izrendati, ostaviti u staklenoj posudi i pokriti čistom gazom kako ne bi ulazile nečistoće.

Nakon nekoliko dana smjesu iz posude treba procijediti i ponovo ostaviti pokrivenu gazom. Ovaj postupak treba ponavljati sve dok tečnost ne postane bistra. Sam postupak može trajati i nekoliko mjeseci, zavisno od temperature čuvanja. Iako dugotrajan, ovaj postupak svakako daje najzdravije i najbolje jabukovo sirće.

 

© 2021 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Scroll To Top