Evo pravih načina kako da „preživiš” paklene vrućine

Avatar photo
vrucina

Živa u termometru penje se i iznad 35 Celzijusovih stepeni na suncu što mnogima izaziva probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Znojimo se, iscrpljeni smo i razdraženi. ZdraviJa ti preporučuje šta trebaš uraditi da što ugodnije „preživiš” paklene vrućine bez obzira gdje se nalaziš.

Izbjegavaj direktno izlaganje suncu

Bez obzira da li si na moru ili u gradu – izbjegavaj direktno izlaganje suncu, a pogotovo u periodu od 11 do 15 časova kada su ultraljubičasta zračenja najjača. Ako već moraš da izađeš, pobrini se da tijelo i glavu zaštitiš odgovarajućom odjećom i šeširom.

Zaštita od sunca

Sve izložene dijelove kože namaži kremom za sunčanje. Ne zaboravi namazati uši, zadnji dio vrata i kapke, što je jedna od najčešćih grešaka koje radimo kada se izlažemo suncu.

Možda ti budu interesantni i trikovi kako da zaštitiš kožu od sunca i visokih temperatura.

Zaštiti oči

Ultraljubičasta zračenja mogu negativno djelovati i na naše oči, zato je važno zaštiti i ovaj dio tijela. Istraživanja su pokazala da negativne posljedice jakog sunca možeš izbjeći ako nosiš sunčane naočare sa ugrađenim filterima protiv UV zračenja. Biraj velike modele naočara koje pokrivaju dobar dio područja oko očiju i koje sprečavaju prodiranje sunčevih zraka sa strane.

Pij dovoljno tečnosti

paklene vrućine voda

Prosječna osoba tokom dana treba popiti osam čaša obične vode, a kada je izložena visokim temperaturama i mnogo više, kako bi ostala odgovarajuće hidrirana. Uvijek pri ruci imaj bočicu sa napitkom, a najbolje će te ohladiti mlaka obična voda.

Evo i koliko vode u stvari treba piti na dnevnoj bazi.

Nemoj se previše naprezati

Vježbanje na visokim temperaturama dodatno povećava temperaturu tijela čime se pojačava znojenje i dehidriranost tijela. Zbog toga može doći do grčenja mišića, tromosti i iscrpljenosti, a u težim slučajevima i do toplotnog udara.

Ograniči količinu aktivnosti kojima ćeš se baviti tokom dana, a izbjegavaj čak i običnu šetnju u najtoplijim satima i dok traju paklene vrućine.

Rashlađuj se vodom

Napuni lavor vodom i namači stopala. Uz to, koristi mokre ručnike ili marame – stavljaj ih na ramena ili na glavu, jer oni imaju dejstvo hlađenja. Nekoliko puta na dan se istuširaj hladnijom vodom ili njome napuni kadu i lezi u nju.

Dobra ideja je i napuniti vodom boce sa prskalicom pa tu i tamo poprskaj lice i tijelo sitnim kapljicama i tako sebi rashladi paklene vrućine.

Izbjegavaj alkohol i kofein

Kada je jako vruće suzdrži se od ispijanja alkoholnih pića ili onih koja sadrže kofein jer i jedno i drugo u tijelu djeluje kao diuretik – podstiče izbacivanje tečnosti iz tijela i vodi dehidraciji.

Pazi šta jedeš

Izbjegavaj obilne obroke bogate ugljenim hidratima jer mogu povećati metaboličku toplinu (nusproizvod metabolizma našeg organizma), a time i toplinu tijela.

Zamrači stan

Spriječi vrućinu da ti uđe u dom, a pogotovo ako je dobar dio okrenut prema istoku. Najbolje je navući roletne na prozore, ugasiti svjetla, isključiti šporet i druge kućne aparate koji generišu toplotu.

Isključi dodatne izvore topline

Sijalice sa žarnom niti isijavaju toplinu pa ih ne pali ako baš ne moraš. Isto je i sa računarima i ostalim električnim uređajima. Takođe, jedi svježu, laganu hranu koja ne zahtijeva kuhanje ili pečenje i paljenje šporeta i rerne.

Pazi na kućne ljubimce

ljubimci paklene vrućine
@kate.lavie

Imaj na umu da i životinje pate kada je ekstremno vruće. Imaš li psa, mačku ili zeca, rashladi ih hladnim kupkama ili tuširanjem. To će im pomoći sniziti temperaturu tijela.

Na pločice im stavi mokar ručnik na kojem mogu ležati ili ih prekrij mokrom tkaninom u blizini ventilatora, i to će ih rashladiti. Pobrini se da uvijek imaju dovoljno svježe vode za piće.

Možda te zanima
digitalni detoks zdravija vodic

Pročitaj i kako da na najbolje načine ublažiš znojenje.

Koristi ventilatore

Dobro će doći bilo koja vrsta ventilatora – podni, stoni, zidni. Imaš li priliku, nabavi ih nekoliko. U večernjim satima svakako otvori sve prozore u kući i napravi propuh. Upali ventilatore koji će dodatno potaknuti ulazak svježijeg zraka u dom, a izlazak toplog.

Ne pretjeruj sa rashladnim uređajima

Ako imaš potrebu da umjetno rashladiš svoj dom ventilatorima i klima-uređajima, uvijek pazi da razlika u temperaturi između rashlađenih prostorija i vanjskog prostora ne prelazi sedam stepeni, kako ne bi svoje tijelo dovela u temperaturni šok.

Bonus savjeti: Tri načina kako ventilator pretvoriti u „klima uređaj”

Sa kockicama leda

Ispred ventilatora stavi široku plitku posudu i napuni je kockicama leda. Kako ventilator puše po ledu, tako će se prostorijom širiti hladniji zrak. To će potrajati sve dok se led ne otopi, a tada samo dodaj novi.

Sa zaleđenom vodom

Slično je kao u prvom primjeru, ali umjesto kockica leda stavi plastične boce koje si prethodno napunila vodom i zaledila. Ovaj način je čak i bolji jer se radi o velikim komadima leda koji će se sporije topiti od kockica.

Pomažu led i ručnik

Kod ovog načina rashlađivanja prostorije može koristiti ili kockice leda ili zaleđenu vodu u bocama. Jedno ili drugo zamotaj u ručnik, zaveži dva kraja špagom i objesi između dvije stolice. To stavi ispred ventilatora. Ispod ručnika stavi posudu u koju će kapati rastopljen led.

Uz ovih nekoliko savjeta koje ti je donijela ZdraviJa, sigurni smo da ćeš lakše da se izboriš sa vrelim ljetnim danima koji su nam tu i izbjegneš paklene vrućine koje sa sobom donose.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh