Zašto unos obične vode nije dovoljan nakon povećanog znojenja?

Avatar photo

Koristi od vježbanja i bavljenja sportom su brojne, no kako se većina nas više brine o vanjskom izgledu i opremi a manje o unutrašnjim potrebama našeg tijela, dovodimo se u opasnost od dehidracije. Mnogi misle da će se izgubljena tečnost nadoknaditi pijenjem vode ili da će gubljenje tečnosti i energije nadoknaditi pijenjem nekog od komercijalnih dostupnih pića.

Zato je značajno naglasiti da prilikom znojenja ili gubitka tečnosti na drugi način, ljudski organizam ne gubi samo vodu. Iz organizma se izbacuju i elektroliti potrebni za pravilno funkcionisanje tijela. Najvažniji od njih su natrijum i kalijum. U ekstremnim slučajevima, teška hiponatremija (nizak natrijum u krvi) može dovesti do smrti.

U situacijama nakon što organizam izgubi elektrolite potrebne za njegovo funkcionisanje, pijenje obične vode može biti opasno. U takvim prilikama, da bi ljudsko tijelo apsorbovalo tečnost, tj. vodu istovremeno je u organizam potrebno unijeti natrijum i glukozu.

Pored toga, prilikom unosa tečnosti potrebno je unijeti i kalijum. Kalijum je važan za srce, nervne i bubrežne funkcije, ravnotežu kiselina i baza u tijelu kao i razmjenu energije.

Oralna rehidraciona sredstva služe da nadoknade tečnost i elektrolite u ljudskom organizmu i koriste se za prevenciju i liječenje dehidracije. Od svog uvođenja i razvoja za široku upotrebu sredstava za oralnu rehidraciju (ORS) došlo je do smanjenja broja smrti zbog dehidracije, pogotovo kod bolesti koje uključuju ili su izazvane dijarejom.

Bolesti koje izazivaju dijareju su vodeći uzrok smrtnosti kod djece u dobi ispod 5 godina, što godišnje čini 1,7 miliona smrti. Budući da je neposredni uzrok smrti u većini slučajeva dehidracija, ove tragične posljedice je gotovo u potpunosti moguće spriječiti upotrebom sredstava za rehidraciju.

Prije razvoja sredstva za oralnu rehidraciju, do 1970. godina prošlog vijeka medicinski tretman u slučajevima dehidracije bila je intravenozna zamjena elektrolita i tečnosti. Ovaj pristup je znatno skuplji i nepraktičan u odnosu na oralnu primjenu sredstava za rehidraciju.

Šezdesetih i sedamdesetih godina su ljekari u Južnoj Aziji razvili jedno od prvih sredstava za oralnu rehidraciju koje uključuje glukozu i elektrolite za tretiranje i preveniranje dijareje kod pacijenata svih uzrasta.

alvogen ors rehidracija hidratacija vode

Sredstvo za oralnu rehidraciju

Razvoj sredstva za oralnu rehidraciju predstavlja ogromni napredak na polju javnog zdravstva. Uzimanjem sredstava koja sadrže sve navedene sastojke prevenirate dehidraciju i negativna stanja u organizmu koje ona izaziva.

Od 2006. godine, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je uvela novu naprednu formulaciju ORS rastvora (koji sadrži manje soli i šećera, tzv. rastvore manje osmolarnosti) i koje su posebno prilagođene uslovima dehidracije karakteristične za zemlje razvijenog svijeta. Alvogen O.R.S. je prilagođen uslovima karakterističnim za zemlje Balkana i Evrope.

Možda te zanima
voće i povrće

U paleti proizvoda koji služe kao dodatak prehrani kompanija Alvogen je ponudila šumeće tablete Alvogen O.R.S, koje brzo i efikasno nadoknađuju izgubljenu tečnost i elektrolite.

Alvogen O.R.S. sredstvo za oralnu rehidraciju idealno je za preveniranje i tretman dehidracije kod ljudi. Prevencija dehidracije izuzetno je važna kod aktivnih ljudi koji se bave sportom, profesionalno ili rekreativno, ali i svih onih čiji organizam zbog pojačanog znojenja zahtijeva efikasniju nadoknadu tečnosti i elektrolita.

Alvogen O.R.S. šumeće tablete imaju blag i prijatan okus, sličan limunadi, rastvor se lako priprema (jednostavnim rastvaranjem šumeće tablete), a primjenjuje se podjednako efikasno kod djece i odraslih.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh