ZdraviJa na polumaratonu u Rimu

Avatar photo

Da je trčati lako, maratonac bi bio svako! Ovo je definitivno bio moto Zdravije na polumaratonu u Rimu. Kiša i monotona staza nas nisu omeli, te smo uspješno i ponosno završili ovu poznatu trku, a kako je bilo, čitajte u nastavku.

Juče, 11.03, održao se poznati polumaraton Roma – Ostia. Trka je počela u kišovitom Rimu, te je završila u primorskom gradiću Ostia. Preko 11, 000 trkača se okupilo na startu, a “samo” 10,000 upornih trkača istrčalo je 21.097 km i stiglo na cilj.

@Roma Ostia Half Marathon

Kao pobjednik u muškoj kategoriji je izašao Galen Rupp iz Sjedinjenih Američkih Država i to sa rezultatom od 59:47 minuta. Nakon njega u cilj je utrčao Kenijac Moses Kemei koji je trku završio za 1:00:44.

Da je trčati lako, maratonac bi bio svako!

Hftamenesh Haylu je pobjednica ženske kategorije. Ova Etiopljanka je polumaraton istrčala za 1:09:02. Nekoliko stotinjki nakon nje u cilj je utrčala Dera Dida koja je trku završila sa odličnim rezultatom od 1:09:21.

Polumaraton “Roma – Ostia”, koji se održao po 44. put, je okupio trkače iz svih dijelova svijeta. Ova trka spada u najpopularnije italijanske maratone, zajedno sa popularnim maratonom u Firenci, koji se odžava svake godine u novembru.

Imajući u vidu da se 90% trke trči  jednom ulicom od Rima do grada Ostia, bez navijača i podrške, nije ni čudno zašto je veliki broj maratonaca odustao nakon nekoliko kilometara.

Možda te zanima
joga

ZdraviJa na polumaratonu u Rimu

“Trka je stvarno bila odlična, iako nas vrijeme nije poslužilo prvih nekoliko kilometara. Jak pljusak nas je uhvatio 20-ak minuta nakon početka trke, međutim brzo se razvedrilo i ugrijalo. Staza nije bila zahtjevna, ali moram priznati da je bila itekako monotona, imajući u vidu da se trči isključivo po autoputu od Rima do mora.” rekla je Nataša Škrbić, glavna i odgovorna urednica magazina ZdraviJa.

ZdraviJa na polumaratonu u Rimu

U slučaju da se odlučite baviti trčanjem i razmišljate o svom prvom polumaratonu, zapišite i ovu trku na svoju bucket listu! Svakako, čitajte ZdraviJa savjete, kako biste se što bolje pripremili za svoju prvu trku.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh