Patagonija: putovanje na sami kraj sveta

Avatar photo
patagonia

Razmišljate o tome da otputujete negde daleko?

Negde gde ćete uživati u prizorima kakve do sada niste mogli ni da sanjate?

Možda je baš ovo proleće trenutak kada bi trebalo da se osmelite i pođete u jednu takvu avanturu.

A ukoliko niste sigurni koja destinacija bi bila najbolji izbor, savetujemo vam da razmislite o Patagoniji. U ovom tekstu donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica o ovoj prelepoj regiji.

Zemlja na kraju sveta

zemlja na kraj sveta patagonia

U najjužnijem delu Južne Amerike, između Magelanovog prolaza i Rio Negra i između Anda i Atlantskog okeana, nalazi se Patagonija, čarobna oblast koju neki zovu – kraj sveta. Patagonija nudi nezaboravno iskustvo svima onima koji su spremni da zakorače u divljinu u kojoj se prostranstva čine beskrajnim, a osećaj mira i tišine ne može opisati rečima.

Svi koji otputuju u Patagoniju, primorani su da se kreću po grubim i zahtevnim terenima i budu spremni na sve vremenske prilike. Međutim, zbog lepote netaknute prirode kojoj će svedočiti, vredi se potruditi.

Za pešake, planinare i one koji su u potrazi za avanturama, verovatno ne postoji mnogo bolje odredište od Patagonije i njenih prelepih planina i glečera Torres del Paine i Nacionalnog parka Los Glaciares.

Nekoliko zanimljivih činjenica o Patagoniji

zemlja leda

Ime Patagonija izvedeno je iz španske reči patagones koja znači „velike stope”, jer su brojni istraživači tvrdili da su u Patagoniji živeli divovi visoki i do 10 metara.

Ipak, prvi poznati stanovnici Patagonije bila su plemena poznatija kao Tehuelche. Ovi nomadski narodi živeli su u pokretu i koristili kamenje za lov na guanacose, životinje slične lamama i ogromne ptice koje ne lete, a koje pripadaju vrsti ptica nandu.

Ljudi koji su naseljavali ovu regiju možda nisu bili visoki 10 metara, ali Patagonija je nekada bila dom divovima druge vrste. Veruje se da je ogromni biljojed po imenu Argentinosaurus huinculensis, jedna od najvećih životinja koja je ikada postojala, živela upravo u Patagoniji.

patagonija zivotinje

Još jedna fascinantna činjenica odnosi se na veličanstveni glečer Perito Moreno u Nacionalnom parku Los Glaciares. Ovaj spektakularni ledeni gigant ne samo da oduzima dah svojom lepotom, nego i sadrži treću najveću rezervu slatke vode na svetu, koja i dalje raste. Svaki dan, Perito Moreno se širi i pomera napred za dva metra, stvarajući dinamičan prikaz snage i vitalnosti prirode. Posmatranje ovog procesa nezaboravno je iskustvo, a glečer je jedno od najimpresivnijih prirodnih čuda Patagonije.

Berberis microphylla, poznatija kao Magelanova bobica, predstavlja jedinstvenu biljnu vrstu koja raste samo u Patagoniji. Ove slatke, male plave bobice nisu samo lokalni plodovi, već i važan deo kulturne baštine. Prema lokalnoj legendi, svako ko proba ove ukusne bobice, sveže ili u obliku džema, nosi sa sobom neku vrstu čarolije koja ih zauvek povezuje sa Patagonijom. Legenda kaže da će se onaj ko uživa u ovoj voćnoj poslastici vratiti u Patagoniju.

Možda te zanima
cinjenice o zemlji

patagonija avanture

Pod Patagoniju spada i Ognjena zemlja (Tierra del fuego) koja se sastoji od jednog velikog i brojnih malih ostrva i stena odvojenih mnogim kanalima. Ime Ognjena zemlja potiče od prvih evropskih istraživača, koji su primetili dim koji se nadvijao iznad vatre koju su palili domoroci Selk'nam kako bi se zagrejali.

Ovo ime postalo je simbolično, ističući divlju i nepristupačnu prirodu ovog kraja. Ognjena zemlja danas privlači brojne turiste svojim netaknutim pejzažima, zalivima, planinama i bogatom faunom i florom. Upravo tamo se nalazi argentinski grad Ushuaia, najjužniji grad na svetu. Ova udaljena destinacija je često polazna tačka za avanturiste i istraživače koji se upućuju na krstarenja i ekspedicije prema Antarktiku.

patagonija putovanje

Magelan je prilikom posete Patagoniji u 16. veku video mnogo više od divova visokih 10 metara. Naime, on je otkrio veliki broj pingvina koji žive u ovim predelima. Danas se procenjuje da 1,7 miliona parova magelanskih pingvina (Spheniscus magellanicus) živi na obalama Argentine i Čilea. Nasuprot tome, na celom području Patagonije živi samo dva miliona ljudi.

U Patagoniji zaista možete posetiti neka od najneverovatnijih mesta na zemlji, ne samo pešice, već i kajakom, biciklom ili brodom. Od impresivnih glečera kao što su Viedma i Upsala u Campo de Hielo Sur ili već pomenuti Perito Moreno, prelepih nacionalnih parkova Torres del Paine i Los Glaciares, impozantnih planina poput Fitz Roy, brojnih jezera, nepreglednih polja i šuma, pejzaž Patagonije ostaće zauvek u vašem sećanju.

Verujemo da će od danas ova prelepa destinacija biti na vašoj „bucket” listi. Zar ne?

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh