Zemlja leda i vatre – Patagonija

Avatar photo

U južnom dijelu Južne Amerike, priroda je divlja, ali lijepa. Prostranstva su velika, kao i tišina koja ih ispunjava. Oni koji su voljni da odu u ovu divljinu, primorani su da se kreću po grubim terenima i nepredvidivim vremenskim prilikama. Gotovo netaknuta od strane ljudi, Patagonija nudi istinski bogato iskustvo i pejzaže, svim posjetiocima, ljubiteljima prirode i sporta.

Patagonija se proteže duž Argentine i Čilea, od jezera Distrikt na sjeveru do Tierra del Fuego i Straga Magellana na jugu. Za pješake, penjače i one koji su u potrazi za avanturama, vjerovatno ne postoji mnogo bolje odredište od zapanjujućih planina i glečera Torres del Paine i Nacionalnih parkova Los Glacieres.

Patagonija je dobila svoje ime iz španskog. Riječ patagones znači velike stope, jer su brojni istraživači tvrdili da su u Patagoniji živjeli divovi visoki i do 10 metara. Ipak, prvi poznati stanovnici Patagonije bila su plemena poznatija kao Tehuelche. Ovi nomadski narodi živjeli su u pokretu i koristili kamenje za lov na guanacose, životinje slične lamama i ogromne ptice koje ne lete, a koje pripadaju vrsti ñandú.

Još jedna zanimljiva činjenica jeste da veliki lednik Perito Moreno u Nacionalnom parku Los Glaciares sadrži treću najveću rezervu slatke vode na svijetu, koja pritom još uvijek raste. Svakog dana ovaj lednik se širi i pomjera još dva metra naprijed.

Ljudi koji su naseljavali ovu regiju možda nisu bili visoki 10 metara, ali je Patagonija nekada bila nastanjena divovima druge vrste. Vjeruje se da je ogromni patagonski biljojed nazvan Argentinosaurus huinculensis jedna od najvećih životinja koja je ikada hodala po Zemlji.

Berberis microphylla, poznatija i kao Magelanova bobica, raste samo u ovom dijelu svijeta, a lokalna tradicija je da svako ko pojede ove slatke male plave bobice, svježe ili u džemu, mora da se vrati u Patagoniju.

Još jedan nadimak za Patagoniju je “kraj svijeta”, jer se ona prostire do kraja južnoameričkog kontinenta. Patagonijski grad Ushuaia u Argentini, najjužniji je grad na svijetu i popularna je polazna tačka za krstarenja i odlaske na Antarktik.

Možda te zanima
uredjenje doma

Magelan je prilikom posjete Patagoniji u 16. vijeku vidio mnogo više od “divova” visokih 10 metara. On je takođe otkrio veliki broj pingvina koji žive u ovom predjelu. Danas se procjenjuje da 1,7 miliona parova magelanskih pingvina (Spheniscus magellanicus) žive na obalama Argentine i Čilea. Nasuprot tome, u čitavom regionu Patagonije živi samo dva miliona ljudi.

U Patagoniji zaista možete posjetiti neka od najnevjerovatnijih mjesta na zemlji, ne samo pješke, već i kajakom, biciklom ili brodom. Patagonija je za planinare uvijek na vrhu liste želja. Prekrasni planinski padovi izbijaju direktno iza ogromnih bujnih polja, ogromne rijeke leda prelivaju se u duboka plava jezera, a neobična zapetljana obala je prepuna fjordova i uvala. Ovo je tip pejzaža koji ostavlja neizbrisiv trag u vašem sjećanju, onom koje fotografije nikada ne uspiju zamijeniti.

Patagonija je od danas i na vašoj “bucket” listi, zar ne?

Izvor: patagonia.com

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh