Znaš li šta je plogging i kako je obilježen u BiH?

Avatar photo
plogging

Da li si ikada čuo za plogging i znaš li kako se u stvari sprovodi? Detalje o ovoj aktivnosti koja je jako korisna kako za naše zdravlje, tako i za našu okolinu, donosimo u nastavku teksta.

Oriflame kozmetika BiH, u saradnji sa Ambasadom Švedske u Bosni i Hercegovini, organizovala je akciju plogginga na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu. U akciju su bili uključeni zaposleni i saradnici Oriflame kompanije u BiH i Ambasade Švedske, uključujući Ambasadora Švedske u Bosni i Hercegovini Nj. E. Andersa Hagelberga i njegovu suprugu.

Ova akcija se veže i uz Dan planete Zemlje, koji se zvanično obilježava 22. aprila, uz želju organizatora da se podstakne šira javnost na slične aktivnosti i važnost očuvanja okoline.

ploggingŠta je plogging i zašto je zdrav?

Plogging uključuje trčanje, tj. džoging, uz prikupljanje otpada iz prirode, tako da dok trčite usput čistite otpad i na taj način činite svijet ljepšim mjestom za sve nas. Sama riječ je kombinacija riječi jogging, i švedske riječi za prikupljanje plocka upp – tako smo dobili riječ „plogging.”

Šveđani su ovu aktivnost već podigli na viši nivo osnivanjem brojnih plogging klubova širom zemlje, a plogging aktivnosti danas se organizuju širom svijeta.

„Drago mi je vidjeti da je kompanija Oriflame angažovana u zaštiti prirode. Očuvanje prirode veoma je veliki  izazov u kojem se najvidljiviji dio odnosi na prikupljanje otpada. U ovom segmentu svi možemo dati vlastiti doprinos, a nadam se da nas svijest može podstaknuti da poboljšamo i kvalitet vazduha, tretman vode i druge aspekte naše okoline”, izjavio je Ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini Nj. E. Anders Hagelberg.

Na kraju aktivnosti Oriflame je svim učesnicima podijelio ekološke olovke sa sjemenom koje svaki učesnik može zasaditi i time još više ozeleniti naše okruženje.

Oriflame

„Mi u Oriflame-u volimo vjerovati da je svaki dan Dan planete Zemlje i zbog toga radimo uz veliku strast prema održivosti i brizi za planetu. Nastojimo biti odgovorni u svakom segmentu našeg poslovanja, tako da npr. u našim pilinzima koristimo samo mikrozrnca prirodnog porijekla, gotovo sav procenat ukupnog otpada proizvedenog na proizvodnim lokacijama u Oriflame-u se reciklira ili spaljuje, a koristimo i ambalažu sa visokim procentom reciklirane plastike. Svako od nas može da napravi promjenu – korištenjem platnenih cekera i kupljenjem otpada oko sebe, makar u ovako jednostavnoj svakodnevnoj aktivnosti, koja je usput dobra i za vaše zdravlje. Više zelenila i više aktivnosti su sigurna formula za zdraviji život,” izjavila je Direktorica Oriflame kompanije u BiH, Belma Smola.

Možda te zanima
plasticne flase toksicnost

ploggingAkciji Oriflame-a pridružili su se i predstavnici prvog ovlaštenog operatera sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom – Ekopak. Ekopak je za ovu priliku instalirao setove posuda za odlaganje ambalažnog otpada, opremio trkače obojenim plastičnim vrećama za prikupljanje ambalažnog otpada, te u saradnji sa preduzećem „Papir servis“ osigurao prevoz, sortiranje i pripremu za reciklažu prikupljenog ambalažnog otpada. Pored toga, podijelili su učesnicima sjeme cvijeća i platnene vrećice.

Društvena odgovornost

oriflame kozmetika donacija banjalukaNaime, ova kompanija je u sklopu društveno odgovorne kampanje, prošle godine izdvojila novčana sredstva za opremanje vrtića „Tijana” u Banjaluci.

„Pored toga što brinemo o zdravlju odraslih, naročito smo senzibilni prema zdravlju naših najmlađih i zato nam je bila čast što smo imali priliku da pomognemo vrtiću „Tijana” iz Banjaluke”, izjavila je Nataša Lukić, regionalni menadžer prodaje kompanije Oriflame.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh