Kako stvarno spavati 8 sati bez prekida?

Avatar photo

Stručnjaci nas stalno upozoravaju kako bismo radi vlastitog zdravlja trebali spavati minimalno osam sati, ali često spavamo koji sat kraće. Uglavnom mislimo kako ćemo nedostatak sna nadoknaditi ili da to što ne odspavamo svojih osam sati i nema nekog uticaja na nas. Čini se da ipak nismo u pravu.

Ubrzan tempo života kakav danas vodi sve više ljudi, glavni je „krivac” što skraćujemo svoj noćni odmor.

ZdraviJa vam donosi par savjeta koje predlažemo da počnete praktikovati i vidjećete napredak. Bolje ćete, i duže spavati, i samim tim ćete biti i bolje raspoloženi.

Popijte kafu samo ujutru

spavati

Kofeinu je ponekad potreno i do 8 sati da izađe iz organizma, pa je zato najbolje da ne pijete kafu rano poslijepodne. Ako baš morate piti kafu i smatrate da vam ona daje najviše energije, pijte je samo ujutru. Poslije možete popiti zeleni čaj kao zamjenu za kafu.

Ponekad i šetnja pomaže da se vrati energija koja vam je potrebna. Popijte i čašu svježe vode prije šetnje i osjetićete razliku.

Pridržavajte se rutine prije spavanja

Stvorite sebi neku rutinu kako ćete se spremati za spavanje i pridržavajte se toga svaku noć. Počnite par sati prije odlaska u krevet time što ćete ugasiti televizor, telefon, laptop, skinuti šminku sa lica, umiti se i slično.

Ovaj korak je presudan. Kada stvorite tu svakodnevnu rutinu, bolje ćete se osjećati i mirnije ćete spavati.

Podesite temperaturu u sobi

spavatiJeste li znali da temperatura vaše sobe može imati veliku ulogu u tome koliko dobro spavate? Da, istina je.

To se, naravno, može razlikovati od osobe do osobe, ali istraživanja kažu da je neka idealna temperatura za dobar san oko 15 stepeni.

Držite se rasporeda

Odlazeći u krevet u, otiprilike, isto vrijeme i budeći se ujutru u isto, steći ćete neki ritam i tijelo će vremenom samo znati kad je vrijeme za spavanje a kada za ustajanje.

Ova navika je posebno dobra za one koji ne vole rano ustajanje i teže se bude.

Isključite sve aparate

spavatiKao što smo već rekli, potrebno je da svu tehniku ugasite prije spavanja da vas ne bi ometala i remetila vam san.

Svjetlo na ekranima je glavni razlog tome. Najbolja opcija je da iz spavaće sobe uklonite TV, računar i sve što je izvor svjetlosti. Na telefonu ugasite wi-fi da vam ne bi stizale notifikacije ili mu barem smanjite jačinu svjetla ako baš morate da ga ostavite u spavaćoj sobi.

Vježbajte ujutru

Nakon što ste se probudili i obavili jutarnje potrebe, uradite i trening koji će vas razbuditi bolje od šoljice kafe.

Ako baš i niste jutarnji tip, vježbe radite najdalje do 2-3 sata prije spavanja jer vam nalet energije neće dozvoliti da odmah zaspite nakon lijeganja u krevet.

Opustite se

Prije spavanja pokušajte da mislite na nešto što vas usrećuje ili nešto čemu se radujete. Ako razmišljate negativno, budićete se u noći i te misli će vas „proganjati“ što dovodi do nesanice i tmurnog raspoloženja od samog jutra kada ustanete.

persen forte spavati spavanje odmor

Ono što je, između ostalog, odlično za opuštanje tijela prije spavanja je tradicionalni biljni lijek PERSEN® Forte, koji će vam pomoći kod nesanice.

Možda te zanima
zivotinje izmumiranje

Sadrži ekstrakte biljaka koje se od davnina tradicionalno upotrebljavaju za uklanjanje simptoma stresa:

  • Valeriana officinalise (odoljenov korijen)
  • Melissa officinalis (matičnjakov list)
  • Mentha piperita (list paprene metvice).

Ekstrakti ovih biljaka u kombinaciji uklanjaju sve navedene simptome stresa i na taj način mogu spriječiti razvoj hroničnih bolesti.

PERSEN® Forte:

  • Aktivne tvari u ekstraktu korijena odoljena (valerijana) imaju sedativni učinak i poboljšavaju kvalitet i trajanje sna.
  • Aktivne tvari lista matičnjaka (melisa) imaju sedativni i karminativni učinak (djeluje protiv nadutosti) i tradicionalno se koriste u biljnim pripravcima koji se primjenjuju za smirenje i kod nesanice.
  • Aktivne tvari lista paprene metvice djeluju spazmolitički na glatke mišiće probavnog trakta te imaju koleretički (pospješuju izlučivanje žuči pojačanjem funkcije jetre) i karminativni učinak.
  • List paprene metvice tradicionalno se koristi zajedno s korijenom odoljena u biljnim pripravcima koji se primjenjuje za smirenje.

Istovremena primjena odoljena (valerijana), matičnjaka (melise) i paprene metvice (mente) temelji se na dugotrajnoj primjeni. Učinci odoljena (valerijana), matičnjaka (melisa) i paprene metvice (menta) se dopunjuju.

Ova kombinacija biljaka djeluje blago smirujuće te se kao takva tradicionalno koristi za smirenje i ublažavanje znakova blage i prolazne nervoze uzrokovane stresom (kao dnevni sedativ kod psihičke napetosti i nemira) i/ili kao pomoć kod prolazne nesanice.

Ako se tokom dvije sedmice primjene Persen tableta zdravstveno stanje ne poboljša ili se pogorša, potrebno je posavjetovati se sa ljekarom ili farmaceutom.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima pomogli i da ćete ih primijeniti.

Javite nam svoje utiske i ako imate još korisnih savjeta koji pomažu protiv nesanice!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh