Znate li zašto limetu morate imati u svojoj kuhinji (osim za Mojito)?

Avatar photo

Limun je citrusno voće koje se definitivno najčešće upotrebljava u prehrani. Bilo da ga koristite kao “sirće” za salate ili volite da pijete limunade, ili ga jednostavno koristite u kuhanju, baš kao što to rade profesionalni kuhari.

Da je limun bogat vitaminom C i dobar za vaše zdravlje su vas još naučile vaše bake i mame. Međutim, postoje i ostale citrusne voćke koje moraju da nađu mjesto u vašoj kuhinji! Danas pričamo o limeti, citrusnoj namirnici koja je izuzetno zdrava i važna za vas i vaše tijelo.

Naime, limeta je vrsta voća koja ubrzava i poboljšava proces mršavljenja, pomaže vašoj probavi da radi normalno, jača imunitet, te se koristi i u prevenciji raka i kamena u bubregu.

Limeta, malo zeleno citrusno voće, koje svojim izgledom podsjeća na limun, je bogato unikatnim okusom te se zbog toga koristi kao jedna od glavnih namirnica u vijetnamskoj, meksičkoj i tajlandskoj kuhinji.

Ova voćka sadrži 32% dnevnog unosa vitamina C, te je bogata mineralima kao što su kalcijum, željezo, sodijum, magnezijum, potasijum, te mnogim važnim vitaminima – vitamin A, E i K.

Nešto što čini ovu namirnicu još interesantnijom je činjenica da ona sadrži najmanji mogući postotak kalorija, ugljikohidrata i masti. Naime, jedna limeta od 67 grama posjeduje 20 kcal. Takođe, kora limete je izuzetno zdrava jer je bogata antioksidantima i vlaknima.

Možda te zanima
vegan

Sada kada znate sve benefite limete, vrijeme je da pripremite limunadu od limete, te izrendate koru limete po grožđu i uživate u najljepšem zdravom desertu, vjerujte nam na riječ!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh