11 saveta koji će vam pomoći da restartujete svoj um i telo

Avatar photo

Svima nam se ponekad dogodi da zapnemo u rutini koju nam nameće svakodnevnica, pa nam se čini kako nam se nikada ništa novo ni zanimljivo ne dešava.

U tim trenucima se obično osećamo nezadovoljno i potišteno, no verujte da je veoma lako zastati na tren, razmisliti, pa preokrenuti situaciju u svoju korist.

Kako bi vam pomogla da izađete iz sumorne rutine, restartujete svoj um i telo i pronađete energiju i snagu za nove pobede, ZdraviJa vam danas donosi jedanaest jednostavnih saveta koje možete početi primenjivati već sutra.

1. Započnite dan tako što ćete popiti čašu vode sa limunom

voda sa limunom

Započnete li dan tako što ćete popiti čašu tople vode sa limunom, pružićete vašem telu hidrataciju koja mu je potrebna i razbudićete se veoma brzo.

Voda sa limunom oživljava umornu kožu i pomaže u varenju hrane, pa nećete imati osećaj nadutosti koji se često javlja ujutro.

Zbog toga je veoma korisno da svako jutro pripremite sebi toplu limunadu tako što ćete u čašu tople vode iscediti pola limuna. U nju možete dodati i malo limete ili kašičicu kurkume i đumbira u prahu.

2. Počnite da meditirate

ZdraviJa često piše o meditaciji i o razlozima zbog kojih bi svi trebalo da počnu sa ovom sjajnom praksom. No, ukoliko vam treba dodatni podsticaj, evo ga:

Jutarnja meditacija, i to svega 20 minuta, predstavlja izuzetno korisnu rutinu koja ne samo da pruža duboko opuštanje već i priprema vaš um za nadolazeće dnevne izazove. Ova praksa, ukoliko je redovno primenjujete, donosi značajne pozitivne promene već nakon nekoliko dana.

Meditacija deluje kao svojevrsni mentalni trening koji jača sposobnost fokusiranja, smanjuje stres i poboljšava emocionalnu stabilnost. Ona vam omogućava da se povežete sa svojim unutrašnjim bićem, što vam pomaže da se suočite s izazovima na miran i uravnotežen način.

3. Brinite o svojoj koži

piling koze

Prilikom tuširanja, uradite piling celog tela kako biste uklonili mrtve stanice kože i omogućili novoj i zdravoj koži da diše.

Dok ste još u tušu, isprobajte tuširanje toplom i hladnom vodom naizmenično. Ovo poboljšava cirkulaciju, pomaže u borbi protiv celulita i čini kožu čvršćom.

Razlika u temperaturi između tople i hladne vode neka bude onolika koliku možete podneti, a tuširanje završite hladnom vodom. Za dodatni boost, nakon tuširanja nanesite ulje ili maslac za telo koje će dodatno nahraniti kožu.

4. Provodite dovoljno vremena na svežem vazduhu

Nije tajna da provođenje vremena na svežem vazduhu dobro utiče na naše fizičko i mentalno blagostanje.

Zbog toga je važno da se potrudite da izađete vani na pauzi za ručak, šetate do posla ili prodavnice, vozite bicikl svakodnevno, a bar jedan dan vikenda provodite u prirodi.

Kada ste vani, pokušajte ostaviti mobilni telefon kod kuće ili u kancelariji, kako biste se potpuno posvetili posmatranju prirode i opuštanju.
Dozvolite sebi da uživate u lepoti prirode i duboko dišite. Ova praksa ne samo da osvežava i daje energiju, već i pozitivno utiče na raspoloženje i mentalno zdravlje.

5. Uredite svoj digitalni život

offline vreme

Izbrišite aplikacije koje ne koristite ili na kojima samo gubite vreme. Očistite e-mail inbox, spam i sve što vam samo zatrpava digitalni prostor. Osim toga, važno je da se potrudite da jedan deo dana provedete bez mobitela.

6. Povećajte unos voća i povrća

Ako osećate umor i nemate snage da se adekvatno suočite sa dnevnim obavezama, povećajte količinu voća i povrća u svakodnevnoj ishrani.
Jutarnji smoothie, salata za ručak i povrće kao prilog glavnom obroku mogu biti izvrsni načini da povećate unos hranjivih sastojaka i osigurate potrebnu energiju.

Ovakva ishrana pruža organizmu vitamine, minerale i antioksidanse koji su ključni za održavanje energetskog nivoa i opšteg zdravlja.
Konkretno, jutarnji smoothie može biti kombinacija voća, povrća i zdravih dodataka poput orašastih plodova ili chia sjemenki.

Salata za ručak, puna svežeg povrća, može vam pružiti osjećaj lakoće i sitosti, bez osećaja nadutosti kakav često izazivaju teži obroci.
Takođe, dodavanje raznovrsnog povrća kao priloga glavnom jelu osigurava dodatni unos hranjivih sastojaka u organizam.

7. Uputite sebi svaki dan poneku lepu reč

U životu se često fokusiramo samo na ono negativno, zato je važno da pokušate promeniti stanje uma.

Možda te zanima
Razvoj deteta

Svaki dan uputite sebi poneku lepu reč, ohrabrujte se i naglas izgovarajte pozitivne misli. Čak i ako se u tom trenutku ne osećate tako, izgovaranjem pozitivnih i ohrabrujućih reči, poverovaćete da vaši problemu mogu lako da se reše.

Ovo je prvi korak ka stvarnom rešenju bilo kakvih problema i ka pozitivnijem i zdravijem stanju uma.

8. Očistite svoj radni prostor

radni kutak

Izbacite sve što vam ne treba i stvara nepotreban nered. Reorganizujte preostale stvari na način koji će osvežiti prostor i podstaći kreativnost i produktivnost. Ponekad i najmanje promene mogu imati značajan uticaj na naš radni učinak.

9. Završite svaki zadatak koji započnete

Lako je zaboraviti na ono što radimo i primiti se druge stvari pre no što završimo prvu, a to neretko dovodi do stresa. Umesto toga, važno je znati fokusirati se na jedan zadatak u datom trenutku.

Neki od nas često padaju u zamku multitaskinga, ali istraživanja pokazuju da to može smanjiti efikasnost i kvalitet našeg rada. Fokusiranje na jedan zadatak omogućava nam da mu se posvetimo kako treba i ostvarimo bolje rezultate.

Kada se fokusirate na jedan zadatak i dovršite ga pre nego što pređete na sledeći, osećate manji pritisak i bivate produktivniji. Takođe, oslobađate prostor u umu za jasnije razmišljanje i donošenje boljih odluka.

10. Učinite svaki dan nešto novo

Iako nam obaveze često ne dozvoljavaju da svako malo pobegnemo na izlet izvan grada, nekad si to ipak možemo priuštiti.
Za svaki drugi dan postoji jednostavno rešenje: idite na posao drugim putem, popijte kavu u kafiću u kojem još niste bili, prošetajte delom grada koji vam je nepoznat ili isprobajte neko potpuno novo, neobično jelo. Mogućnosti ima mnogo, na vama je da ih pronađete.

11. Pišite dnevnik zahvalnosti

dnevnik zahvalnosti

Svake večeri pre spavanja zapišite barem tri stvari na kojima ste zahvalni tog dana. Ovo će vam pomoći da prepoznate pozitivne aspekte svakodnevnog života i podstakne optimizam.

Ukoliko želite da što pre učinite nešto dobro za svoje telo i um, pokušajte da primenjujete ove savete. Verujte da će vam omogućiti dobar novi početak!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh