Da li znate sve ove stvari o SREĆI?

Avatar photo
medjunarodni dan srece

Danas, 20. marta, širom sveta se obeležava Međunarodni dan sreće kao važan podsetnik na to da je sreća univerzalna težnja pojedinca i ljudskog društva u celini.

Međunarodni dan sreće je uspostavila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2012. godine, prepoznajući potrebu za većom svesti o sreći kao fundamentalnom ljudskom pravu i cilju svakog društva.

Ideja je proizašla iz činjenice da sreća igra ključnu ulogu u poboljšanju kvaliteta života pojedinca i zajednice, kao i u promovisanju mira i održivog razvoja.

sreca

ZdraviJa želi da obeleži ovaj važan datum i stoga vam u današnjem tekstu donosi neke od zanimljivih rezultata nedavno sprovedenih istraživanja na globalnom nivou.

Možda te zanima

  1. Prema Globalnom izveštaju o sreći za 2024. godinu, na skali od 1 do 10, prosečna ocena kvaliteta života u Finskoj je 7,741, što znači da se ova zemlja našla na vrhu liste najsrećnijih zemalja na svetu.
  2. Avganistan se rangira kao najmanje srećna zemlja na svetu, sa ocenom kvaliteta života od 1,721.
  3. Srbija se nalazi na 37. mestu, sa ocenom od 6.411, Bosna i Hercegovina na 65. mestu (5.877), a Hrvatska na 63. mestu (5.942).
  4. Zanimljivo je i da je između 2013. i 2023. godine indeks sreće značajno varirao od zemlje do zemlje.
  5. U istom ovom periodu, indeks sreće je opao u zemljama koje uključuju Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju i Novi Zeland, naročito među mladima, dok je na Bliskom istoku i u severnoj Africi indeks sreće niži među ljudima srednjih godina, nego među starijima i mladima.
  6. Poražavajući podatak je taj da među milenijalcima, odnosno ljudima koji su rođeni posle 1980. godine, sreća opada sa svakom godinom starosti, dok među bejbi bumerima, odnosno ljudima rođenim pre 1965. godine, procene o kvalitetu života rastu sa starošću.
  7. Litvanija je najbolja zemlja za život deci i mladim ljudima do 30 godina starosti, dok su Danci koji imaju preko 60 godina najsrećniji na svetu.
  8. U periodu od 2021. do 2023. godine, negativne emocije bile su prisutnije kod žena nego kod muškaraca u svim delovima sveta, pri čemu je gotovo svuda ova razlika bila veća kod starijih osoba.
  9. Zanimljiv je i podatak da su milenijalci skloniji humanitarnom radu i pomaganju drugima od svih drugih starosnih grupa.

Veoma je važno da se fokusiramo na pozitivne aspekte života, da negujemo svoje mentalno zdravlje, da pomažemo sebi i drugima, izražavamo zahvalnost i svakodnevno radimo na stvaranju srećnijeg sveta, jer sreća nije krajnji cilj postojanja, ona je nešto čemu težimo svakog dana.

Uživajte u malim stvarima, budite zahvalni, širite ljubav i pišite nam šta je za vas sreća!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh