Dermatolozi tvrde: Lubenica može učiniti da vaša koža izgleda zategnuto i sjajno

Avatar photo
lubenica nega koze

Da li ste znali da lubenica zauzima istaknuto mesto u kozmetičkoj industriji, naročito kada je u pitanju nega kože?

Naime, ovo slatko voće se zbog svojih hidratantnih i umirujućih svojstava nalazi u mnogim preparatima za negu kože, a predviđamo da će u godinama koje dolaze biti sve više proizvoda koji u svom sastavu imaju lubenicu.

Kako biste saznali više o tome zašto je lubenica sjajna za negu kože, pročitajte naš današnji tekst.

Šta je lubenica i kakav je njen sastav?

Lubenica (Citrullus lanatus) je voće koje se uglavnom sastoji od vode. Konkretno, ona sadrži skoro 92% vode i 7.55% ugljenih hidrata. To je ono što ovu popularnu voćku čini odličnim osvežavajućim izborom u vrelim letnjim danima. Konzumiranje lubenice ima mnoge zdravstvene benefite, jer je lubenica bogata likopenom, vitaminom A, vitaminom C, mineralima i antioksidansima.

Zašto je lubenica dobra za negu kože?

Dermatolozi ističu da je lubenica bogata antioksidansima i brojnim hranjivim materijama koje su veoma korisne za kožu.

Neki od benefita korišćenja kozmetičkih proizvoda koji sadrže lubenicu su sledeći:

1. Regeneracija i održavanje elastičnosti kože

Lubenica sadrži vitamine A i C, koji mogu pomoći u regeneraciji beživotne ili oštećene kože, kao i likopen, moćan antioksidans.

Likopen pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala koje proizvodi UV zračenje i zagađivači iz spoljašnje sredine. Dakle, lubenica štiti kožu od oksidativnog stresa i na taj način pomaže u prevenciji preranog starenja i održavanju elastičnosti kože.

2. Hidratacija

Lubenica je osvežavajuća poslastica koju rado jedemo leti, upravo zbog visokog sadržaja vode u njoj. Iz istog razloga, proizvodi za negu kože koji sadrže lubenicu odlični su za dubinsku hidrataciju kože.

Doktorka Mišel Henri, dermatološkinja i osnivačica Klinike za kožne i estetske hirurške zahvate na Menhetnu, ističe da, kada se nanose topikalno, proizvodi na bazi lubenice mogu pomoći u obnavljanju hidratacije kože, smanjiti suvoću i učiniti kožu mekšom.

Osim toga, doktorka Rebeka Markus, osnivačica klinike Maei MD, objašnjava da ulje semenki lubenice sadrži linolnu i arahidnu kiselinu, masne kiseline koje pomažu u održavanju ćelijske membrane i da zbog toga proizvodi koji sadrže ovo ulje mogu umiriti kožu i poboljšati njenu elastičnost.

3. Efikasan tretman upala i akni

lubenica maska nega

Proizvodi za negu kože na bazi lubenice bogati su aminokiselinama, što ih čini odličnom opcijom za tretman kože sklone upalama i aknama.
Ovi proizvodi pomažu u izjednačavanju teksture kože, mogu da posvetle kožu i daju joj lep sjaj, kaže doktorka Vendi Mičel, dermatološkinja i profesorka na Medicinskom fakultetu NYU Grossman.

Pored toga, lubenica sadrži i aminokiseline poput citrulina, koje imaju umirujući, zaštitni i protivupalni efekat na kožu.

Kada se koristi u nezi kože, lubenica može pomoći u ublažavanju crvenila, iritacije i osetljivosti, što je korisno za osobe sa osetljivom ili reaktivnom kožom.

Postoje li neke nuspojave korišćenja proizvoda na bazi lubenice?

Lubenica je sastojak koji je generalno siguran i ne uzrokuje iritacije. Međutim, ukoliko ste alergični na lubenicu, najbolje je izbegavati proizvode za negu kože koji je sadrže.

Kako uvesti lubenicu u rutinu nege kože?

lubenica maska za lice

Možda te zanima
ljeto

Postoji mnogo načina da uvedete lubenicu u svoju rutinu nege kože.

Najbolje je koristiti gotove, proverene proizvode koji sadrže lubenicu, umesto da pokušavate napraviti sopstvene proizvode. Na ovaj način ćete biti sigurni da je proizvod efikasan, dugotrajan i dermatološki testiran.

Proizvodi za negu kože koji sadrže ekstrakte lubenice ili ulje semenki lubenice formulisani su da pruže stabilne i standardizovane koncentracije korisnih jedinjenja, osiguravajući konzistentne i pouzdane rezultate.

Ulje semenki lubenice bogato je esencijalnim masnim kiselinama i možete ga pronaći u raznim uljima za negu lica, serumima i hidratantnim kremama. Ono pomaže u zadržavanju vlage i zaštiti kožne barijere.

Doktorka Henri savetuje da se potraže hidratantne kreme, serumi, maske za lice i sprejevi koji među sastojcima pominju ekstrakt lubenice ili ulje semenki lubenice.

Doktorka Markus kaže da se najbolji rezultati postižu koristeći serum koji sadrži aktivne koncentracije antioksidansa i masnih kiselina iz lubenice. Ona objašnjava da su najvažnije aktivne koncentracije sastojaka, te da čak i ako proizvod sadrži određeni sastojak, ali je koncentracija tog određenog aktivnog sastojka preniska, nećete videti efekat.

Nadamo se da su vam ove informacije bile korisne i da ćete uskoro uvesti kozmetičke proizvode na bazi lubenice u svoju dnevnu rutinu nege kože. Pišite nam da li deluju!

Izvor: Byrdie

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh