12 joga poza koje možete raditi u avionu

Avatar photo
joga poza

Uživate u putovanjima i često ih praktikujete ali vam nedostatak spavanja i sati provedeni na aerodromima i u avionima ostavljaju malo vremena i energije za bilo šta? ZdraviJa vam u nastavku teksta donosi kojih to 12 joga poza možete da radite dok ste u avionu.

Zaista nema razloga da vam neregularni rasporedi prekinu svakodnevnu praksu joge! Sve što treba da uradite je da probate ove jednostavne joga pozicije sljedeći put kada budete na visini od 35 000 stopa u vazduhu.

Evo kojih 12 joga poza možete da radite

Istezanje vrata (prvi način)

Izdahnite, spustite desno uho na desno rame, pogledajte dole prema grudima. Udahnite, stavite lijevo uho na lijevo rame, pogledajte gore. Ponovite u suprotnom pravcu.

Istezanje vrata (drugi način)

Udahnite i pogledajte naprijed. Izdahnite, okrenite glavu i pogledajte desno. Udahnite i pogledajte naprijed. Izdahnite, okrenite glavu i pogledajte lijevo. Sve ponovite.

Podizanje ramena

Udahnite, podignite ramena ka ušima. Izdahnite i potpuno pustite. Uradite ovu vježbu nekoliko puta.

Sastavite dlanove i podignite ruke prema plafonu. Udahnite, pokušajte da dohvatite plafon istezanjem ruku. Izdahnite, okrenite ruke udesno. Udahnite, vratite ruke na sredinu i ponovo podignite. Izdahnite i ponovite drugi korak ove poze samo u lijevu stranu.

Istezanje leđa i ramena

Prste obje ruke isprepletite u šaku i okrenite dlanove na gore. Udahnite i pokušajte dohvatiti plafon tako okrenutim dlanovima. Izdahnite, savijte desnu ruku u laktu i usmjerite prema desnom kuku. Vaš lijevi lakat će se tako naći iza vaše glave. Udahnite, ponovite prvi korak a zatim i drugi, samo u lijevu stranu.

joga poze

Mačka i krava koje sjede

Stavite ruke na butine. Dok udišete, izbacite grudi naprijed i ramena unazad. Pogledajte gore. Izdahnite, izbacite kičmu prema van i izvucite ramena naprijed. Pogledajte dole prema svom pupku. Ponovite sve pet puta.

Noge

Ispravite jednu nogu dok drugu privlačite grudima. Zategnite stopalo ispravljene noge. Ponovite i sa drugom stranom.

Savijte nogu u koljenu i stavite lijevi gležanj na vrh desne butine. Zatežite rukom prste lijeve noge ispod desne butine. Sjedite ravno i povlačite lijevo koljeno prema tlu.

Sjedeći twist

Postavite desnu ruku na lijevo koljeno ili lijevi naslon za ruke. Udahnite pa istegnite kičmu. Izdahnite, okrenite se na lijevu stranu i izvlačite lijevo rame unazad. Pogledajte nazad na lijevo rame. Ponovite i sa drugom stranom.

Pad savijenih koljena

Sa savijenim koljenima postavite pete na ivicu sjedišta. Udahnite. Izdahnite, spustite koljena lijevo. Udahnite pa vratite koljena u početnu poziciju. Izdahnite, usmjerite koljena na desno. Udahnite i ponovo centrirajte.

Možda te zanima
hula hoop

Zagrlite oba koljena i privucite ih grudima. Pritiskajte rukama dok istežete kičmu unazad a glavu dižete prema plafonu.

Savasana sijed

Zatvorite oči i zanemarite buku i druga ometanja. Kada vam dođu misli, zanemarite ih.

Nadamo se da će vam ovih 12 joga poza biti inspirativno kada budete imali potrebu da vježbate u avionu.

Možda vam bude interesantno: Joga poze koje pomažu da smanjimo napetost

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh