5 efikasnih saveta kako ubrzati metabolizam

Avatar photo
kako ubrzati metabolizam

Verovatno ste čuli za metabolizam, ali možda ne znate šta je ili kako tačno funkcioniše. Sigurno znate da utiče na vašu kilažu i da treba da bude ubrzan? Evo da razjasnimo sve što treba da znate zaista o metaboličkom zdravljeu i kako da vam metbolizam bude efikasan.

Šta je metabolizam?

Metabolizam se odnosi na mnoštvo hemijskih procesa koji se odvijaju u našem telu i omogućavaju njegovo normalno funkcionisanje. To uključuje način na koji naše ćelije pretvaraju hranu u energiju, ali i način na koji naše telo crpi energiju iz rezervi u odsustvu hrane.

Ako imamo zdrav i brz metabolizam, to znači da naše telo efikasno reaguje na hranu koju mu pružamo, koristi je i skladišti na odgovarajući način. Dobro metaboličko zdravlje znači odsustvo faktora rizika povezanih sa metaboličkim sindromom koji povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog udara i dijabetesa tipa 2.

Dobro metaboličko zdravlje nije samo ključno za prevenciju bolesti, već igra značajnu ulogu i u tome kako se osećamo i kako naše telo funkcioniše.

Svaki organski sistem u našem telu, bilo da je reč o nervnom sistemu ili reproduktivnom sistemu, zahteva energiju da bi održao dobro stanje, a ako naše sposobnosti proizvodnje energije, odnosno naš metabolizam, nisu na visokom nivou, cela struktura se urušava.

sve o metabolizmu

Imati spor metabolizam često se povezuje sa lošim zdravljem, ali neki ljudi jednostavno imaju gene koji su povezani sa malo drugačijom brzinom metabolizma. No, s obzirom na to da ne možemo uticati na gene, možemo uticati na navike, jer je za većinu nas brzina metabolizma ipak povezana sa ishranom i načinom života. Održavanje zdravog metabolizma podrazumeva konzumiranje hrane koja odgovara našem telu, ali i redovnu fizičku aktivnost.

Evo šta može usporiti vaš metabolizam: nedostatak sna, stroge dijete (jer telo pokušava da se prilagodi smanjenom izvoru energije), preskakanje obroka, prekomerni unos soli u organizam, nedovoljno vode, nedostatak kalcijuma u organizmu, hronični stres, neki lekovi.

Kako poboljšati metabolizam?

Varenje, ishrana, anksioznost, fizička aktivnost i mnogi drugi faktori utiču na naše metaboličke procese.

Sa pravilnim unosom hrane u organizam, uz dovoljno sna i redovno vežbanje, trebalo bi da bez problema očuvate vaše metaboličko zdravlje. Naime, radi se prvenstveno o tome da naučite kako da konzumirate namirnice koje vaš metabolizam ne stavljaju pod pritisak, da budete fizički akivni kako biste zadržali snagu i fleksibilnost i da dovoljno spavate kako biste telu omogućili odmor.

U nastavku teksta dnosimo vam 5 saveta koji će vam pomoći da od svog metabolizma napravite najboljeg saveznika:

1. Hranite se kvalitetno

jesti zdravo

Unosite dovoljno proteina, smanjite unos prerađenih ugljenih hidrata i konzumirajte kvalitetne masti. Kad su u pitanju ugljeni hidrati, unosite ih tako što ćete jesti voće, povrće i žitarice koje su bogate hranjivim materijama, poput slatkog krompira i integralnog pšeničnog brašna.

Kalcijum je ključna hranjiva materija za brz metabolizam, a ima ga u mnogim namirnicama, poput mlečnih proizvoda sa niskim procentom masti, zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova i semenki, mahunarki i proizvoda od celog zrna.

Možda te zanima
horoskop za oktobar

2. Unosite u organizam 30 biljnih namirnica nedeljno

Neka istraživanja pokazuju da crevna flora igra ključnu ulogu u održavanju zdravog metabolizma, zato treba jesti hranu koja će pomoći dobrim bakterijama u našim crevima. Jedan od ključnih saveta je da pokušate uneti u organizam 30 biljnih namirnica nedeljno, što uključuje začine, začinsko bilje, žitarice, pored povrća i voća.

3. Spavajte dovoljno

Dobar noćni san omogućava telu da se regeneriše i podstiče pravilan rad metabolizma, čime se održava balans hormona koji regulišu apetit i energiju.

spavanje za metabolizam

4. Ojačajte svoje mišiće

Redovna fizička aktivnost pomaže održavanju zdravog metabolizma i regulisanju nivoa holesterola i glukoze, ali takođe je važno posvetiti se jačanju mišića. Održavanje ili povećanje mišićne mase doprinosi poboljšanju bazalnog metabolizma, što znači da telo troši više energije (kalorija) čak i u stanju mirovanja.

5. Regulišite nivo stresa

Većina nas prihvata stres kao neizbežan deo našeg načina života i čak ne pokušava da suzbije hroničnu anksioznost. To je greška zbog koje naš metabolizam plaća cenu. Bilo da je reč o jogi, plivanju, toplim kupkama sa eteričnim uljima ili vežbama disanja, radite ono što vama odgovara, ali pre svega, radite to redovno.

Uvođenjem ovih zdravih navika u svakodnevni život učinićete dobro svom metabolizmu i na taj način pomoći svom telu da optimalno funkcioniše i očuvati njegovu vitalnost. Uz sve to, konsultacija sa zdravstvenim stručnjakom može vam pružiti dodatne informacije i smernice za individualizovani pristup poboljšanju metaboličkog zdravlja.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh