Kako očistiti frižider bez korištenja jake hemije

Avatar photo
ciscenje frizidera

Jedna od stvari u vašem domu koja bi trebala da bude “veoma” čista je vaš – frižider. Ono što nikako ne biste trebali da radite je čišćenje vašeg frižidera jakim hemikalijama koje, ako se dobro ne isperu, mogu da pređu na vašu hranu. A to ne želimo.

U. idealnom scenariju, frižider bi trebalo čistiti jednom nedeljno, međutim ukoliko nemate vremena da tako često čistite, stvorite naviku da sve što stavljate na police, pre samog vraćanja u frižider, dobro obrišete.

Kako očistiti frižider bez korišćenja raznih sredstava i hemije, i to samo pomoću sastojaka koje verovatno već imate u kuhinji. saznajte u nastavku teksta.

kako očistiti frižider

Soda bikarbona

Sodu bikarbonu sigurno imate u kući, a ako je nemate, nabavite je što pre, jer pomoću nje možete očistiti frižider (i mnoge druge površine i uređaje).

U pet litara tople vode dodajte šolju sode bikarbone i dobijenom smesom čistite frižider. Ona ne ostavlja miris, veoma dobro čisti i nije toksična, što znači da neće kontaminirati hranu. Osim toga, dobra je za uklanjanje kamenca, pa se često stavlja u kihalo.

Ulje i sirće

U čistoj boci sa raspršivačem pomešajte pola litre tople vode, 200 ml alkoholnog sirćeta i desetak kapi omiljenog esencijalnog ulja ili svežeg soka od limuna. Promućkajte i dobili ste odlično sredstvo za čišćenje frižidera.

Sirće ima prilično jak miris, ali će ga sok od limuna ili esencijalno ulje neutralisati, tako da nema bojazni da će frižider imati miris sirćeta. A čak i ako koristite samo mešavinu sirćeta i vode, jak miris će brzo ispariti.

Limun

Zbog sadržaja limunske kiseline, sok od limuna je dovoljno jak da eliminiše bakterije, a njegov prijatni miris je i više nego osvežavajuć. Pomešajte jednake količine sveže ceđenog soka od limuna i tople vode i spremni ste za čišćenje.

Možda vam bude interesantno: Prirodna sredstva za čišćenje tvog doma – DIY recepti

kako očistiti frižider

Možda te zanima
odmor

Eliminišite mirise

Sok od limuna i soda bikarbona eliminisaće i neprijatne mirise, ali to će jednako uraditi i mahune vanile.

Stavite par mahuna na tanjirić i ubacite ih u frižider i svaki put kada ga otvorite, osetićete suptilan i prijatan miris.

Neprijatne mirise iz frižidera uklonićete i uz pomoć taloga od kafe. Stavite talog na tanjirić, potom u frižider i ostavite da prenoći. Ujutru će neprijatni mirisi nestati.

Nadamo se da smo vam ovim savetima pomogli i olakšali kako da vaš frižider bude čist na prirodan način, bez teških hemikalija.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh