Kako očistiti frižider bez korištenja jake hemije

Avatar photo

Jedna od stvari u vašem domu koja bi trebala da bude itekako čista je vaš frižider. Ono što nikako ne biste trebali raditi je čistiti vaš frižider jakim hemikalijama koje, ako se dobro ne isperu, mogu da pređu na vašu hranu.

perfecthouseholdstaff.co.uk

Ovaj komad bijele tehnike potrebno je čistiti najmanje jedanput sedmično. Ako nemate vremena da tako često čistite, bilo bi poželjno da stvorite naviku da sve što stavljate na police, prije samog vraćanja u frižider, dobro obrišete.

ZdraviJa je istražila koji su to prirodni, sigurni i povoljni načini za čišćenje frižidera.

Soda bikarbona

Sodu bikarbonu sigurno imate u kući, a ako je nemate, nabavite je što prije, jer pomoću nje možete očistiti frižider. U pet litara tople vode dodajte šolju sode bikarbone i dobijenom smjesom čistite frižider. Ona ne ostavlja miris, veoma dobro čisti i nije toksična, što znači da neće kontaminirati hranu.

Ulje i sirće

U čistoj boci sa raspršivačem pomiješajte pola litre tople vode, 200 ml alkoholnog sirćeta i desetak kapi omiljenog esencijalnog ulja ili svježeg soka od limuna. Promućkajte i dobili ste odlično sredstvo za čišćenje frižidera. Sirće ima prilično jak miris, ali će ga sok od limuna ili esencijalno ulje neutralisati, tako da nema bojazni da će frižider imati miris sirćeta.

Limun

Zbog sadržaja limunske kiseline sok od limuna je dovoljno jak da eliminiše bakterije, a njegov prijatni miris je i više nego osvježavajuć. Pomiješajte jednake količine svježe cijeđenog soka od limuna i tople vode i spremni ste za čišćenje.

Možda te zanima
spriječiti neugodne mirise

Eliminišite mirise

Sok od limuna i soda bikarbona eliminisaće i neprijatne mirise, ali to će jednako uraditi i mahune vanile. Stavite par mahuna na tanjirić i ubacite ih u frižider i svaki put kada ga otvorite, osjetićete suptilan i prijatan miris. Neprijatne mirise iz frižidera uklonićete uz pomoć taloga od kafe. Stavite talog na tanjirić, potom u frižider i ostavite da prenoći. Ujutru će neprijatni mirisi nestati.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima pomogli i olakšali kako da vaš frižider bude čist na prirodan način, bez teških hemikalija.

 

© 2022 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh