Datule: arapska superfood namirnica koju treba da jedete + recepti

Avatar photo
datule

Datule su poznate kao jedna od glavnih slastica u arapskim zemljama. Ova voćka, koja je zapravo plod palmi, nije samo ukusan slatkiš, već i odličan lek i izvor energije. Zdravstveni benefiti ove namirnice su od velikog značaja za mnogo toga, zbog čega savetujemo njihovu upotrebu u svakodnevnoj ishrani.

Koje su to dobre strane datula donosimo u nastavku.

Tamer (na arapskom) sadrži mnogo vitamina i minerala, te je odličan izvor zdravog šećera i vlakana. Esencijalni minerali ove namirnice su kalcijum, železo, sodijum, potasium, magnezijum i cink. Vitamini koji preovladavaju u datulama su vitamin A i K.

Takođe, ova voćka se smatra laksativom, te se preporučuje onima koji imaju probleme sa probavom i zatvorom. Ako želite da podstaknete najbolji laksativ-efekat, trebalo bi da datule stavite u vodu preko noći te ih sutradan konzumirate, kada postanu sirupaste.

Međutim, to nije sve! Ova namirnica je izuzetno važna za zdravlje i snagu kostiju. Zbog svojih minerala, preporučuje se svima onima koji žele da ojačaju kosti, te može biti odlična zamena za druge namirnice koje sadrže kalcijum, kao na primer mleko. Takođe, osobe sa osteoporozom treba da uvrste datule u svakodnevnu prehranu.

datule palma

Svi oni koji se bore sa anemijom i lošom krvnom slikom treba da zamene tradicionalne slatkiše sa ovim ukusnim plodom palme. Zbog svojih nutritiva, pogotovo visokog nivoa železa, datula značajno utiče na poboljšanje krvne slike.

Kada je reč o veganskoj i vegeterijanskoj prehrani, datule igraju važnu ulogu zbog proteina koje sadrže. Takođe, zbog zdravih šećera su idealan energetski booster, te se preporučuju svima onima koji su izloženi velikim fizičkim naporima. Nekada su Arapi prelazili pustinju, a konzumirali su samo tri datule dnevno. Zato sportisti uvek imajte ovu voćku u svojoj kuhinji.

Možda te zanima
Detox

Datule su od izuzetne važnosti za nervni sistem kao i kardiovaskularni sistem, pogotovo jer utiču na smanjenje LDH holesterola u krvi.

Sada kada znate većinu benefita ove namirnice, pravo je vreme da odete u market i kupite ih. Ako je to moguće, potražite sveže datule koje su sada dostupne i na našim prostorima.

Još jako interesantnih činjenica o datulama

cinjenice o datulama

  1. Datule potiču iz Bliskog istoka, a najverovatnije su prvi put uzgajane pre više od 5.000 godina u današnjem Iraku. Danas se uzgajaju u mnogim toplim klimama širom sveta, uključujući Severnu Afriku, Aziju, Evropu i Severnu Ameriku.
  2. Postoji veliki broj vrsta datulja, ali su najpoznatije Deglet Noor, Medjool i Zahidi. Medjool datule su često poznate kao “kraljice datula” zbog svoje veličine i sočnosti.
  3. Datule su prirodni zaslađivači zahvaljujući visokom sadržaju šećera poput glukoze, fruktoze i saharoze. Ovo ih čini odličnom alternativom za prirodno zaslađivanje raznih jela i napitaka.
  4. U mnogim kulturama, datule su deo tradicionalnih obroka tokom meseca Ramazana. One se često koriste za prekid posta tokom iftara zbog brze dostupnosti energije i nutritivne vrednosti.
  5. Datule se često koriste u mnogim receptima kao sredstvo za zadržavanje vlage, posebno u bezglutenskim pekarskim proizvodima. Dodaju bogat ukus i teksturu kolačima i keksima.
  6. Datule se mogu konzervirati i skladištiti dugo vremena, zahvaljujući njihovom niskom sadržaju vode. To ih čini praktičnim i dugotrajnim voćem koje je lako dostupno tokom cele godine.

Naši zdravi recepti sa datulama

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh