Datule – arapska superfood namirnica

Avatar photo

Datule su poznate kao jedna od glavnih slastica u arapskim zemljama. Ova voćka koja je plod palmi nije samo ukusan slatkiš već i odličan lijek i izvor energije. Zdravstveni benefiti ove namirnice su od velikog značaja za sve i zbog toga svi treba da je uvrste u svakodnevnu prehranu.

Koje su to dobre strane datula donosimo u nastavku.

Tamer (na arapskom) sadrži mnogo vitamina i minerala, te je odličan izvor zdravog šećera i vlakana. Esencijalni minerali ove namirnice su kalcijum, željezo, sodijum, potasium, magnezijum i cink. Vitamini koji preovladavaju u datulama su vitamin A i K.

Takođe, ova voćka se smatra laksativom, te se preporučuje svima onima koji imaju probleme sa probavom i zatvorom. Ako želite da podstaknete najbolji laksativ efekat, trebalo bi da datule stavite u vodu preko noći te ih sutradan konzumirate, kada postanu sirupaste.

Međutim, to nije sve, ova namirnica je izuzetno važna za zdravlje i snagu kostiju. Zbog svojih minerala, preporučuje se svima onima koji žele da ojačaju kosti, te može biti odlična zamjena za druge namirnice koje sadrže kalcijum, kao na primjer mlijeko. Takođe, osobe sa osteoporozom treba da uvrste datule u svakodnevnu prehranu.

Svi oni koji se bore sa anemijom i lošom krvnom slikom treba da zamijene tradicionalne slatkiše sa ovim ukusnim plodom palme. Zbog svojih nutritiva, pogotovo visokog nivoa željeza, datula značajno utiče na poboljšanje krvne slike.

Možda te zanima
čokoladni desert

Kada je riječ o veganskoj i vegeterijanskoj prehrani, datule igraju važnu ulogu zbog proteina koje sadrže. Takođe, zbog zdravih šećera su idealan energetski booster, te se preporučuju svima onima koji su izloženi velikim fizičkim naporima. Nekada su Arapi prelazili pustinju, a konzumirali su samo tri datule dnevno. Zato, sportisti, uvijek imajte ovu voćku u svojoj kuhinji.

Naime, datule su od izuzetne važnosti za nervni sistem kao i kardiovaskularni sistem, pogotovo jer utiču na smanjenje LDH holesterola u krvi.

Sada kada znate većinu benefita ove namirnice, pravo je vrijeme da odete u market i kupite ih. Po mogućnosti, potražite svježe datule koje su sada dostupne i na našim prostorima.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh