5 načina da održite ovogodišnja jesenja obećanja samom sebi

Avatar photo
obećanja

Često obećavamo drugima i osjećamo se veoma krivim kada ta obećanja prekršimo. Obaveze prema drugima nerijetko su nam iznad naših ličnih prioriteta. Sa druge strane, kada je riječ o obećanjima koja sami sebi dajemo, ni blizu nismo tako odgovorni. Zašto je toliko teško održati obećanja koje smo sami sebi zadali?

Djeluje da je previše lako dati obećanje samom sebi. Na kraju krajeva, niko za to ne zna osim tebe. Obično se interno pretvaramo da se obećanje nikada nije desilo, ili da nismo ozbiljni sa njim u vezi.

Naime, obećanja koja dajemo sami sebi su najvažnija. Ispunjenja ovih obećanja vode ka našim nadama i ciljevima. Zašto da ih ispustimo prije vremena? Ove jeseni obećanja koja dajete sami sebi shvatite ozbiljno kao i ona koja dajete drugima, a ZdraviJa će vam reći kako.

Zapisujte

Ako nema dokaza, da li ste stvarno išta sebi obećali? Postoji neka čarolija u zapisivanju obećanja, pa se ponekad i ona manje realna ispune. Sve što treba je da budete iskreni u vezi sa onim što obećavate sami sebi.

Neka obećanja budu vidljiva

Vidljivost vodi do akcije. Držite obećanja tamo gdje ih možete vidjeti. To na primjer može biti post-it na ogledalu u kupatilu, koji će vas podsjećati svako jutro i noć na ono što sami od sebe očekujete.

Takođe uzmite u obzir poleđinu svog mobilnog telefona za koji prethodno trebate kupiti providnu masku. Ovako ćete obećanja vidjeti svaki put kada okrenete telefon. Uradite sve što je potrebno da biste bili sigurni da su vaši ciljevi uvijek vidljivi.

obećanja
@joandjudy

Napravite grafikon vaše dnevne akcije

Dnevno provjeravajte da li održavate svoja obećanja. Preporučujemo vam aplikaciju “Habit List” kako biste lakše provjeravali i bilježili svoje dnevne aktivnosti.

Vodite dnevnik o napretku

Dnevnik je odličan način da pregledate svoj napredak. Ovako možete sumirati sve svoje pobjede i nedostatke, sve ono što dobro radite i što treba da poboljšate.

Možda te zanima
ovisnost o hrani

Možda vam bude interesantno i ovo: Izgradite samopuzdanje po receptu slavnih

Neka obećenja budu kratkoročna

Neka obećanja koja dajete sami sebi budu kratkoročna, za početak. Reći da ćete nešto učiniti za godinu dana je teško. Čak i za mjesec ili dva. Pokušajte razmišljati o ovoj sedmici. Možete li ispuniti svoj sedmični plan treninga? Da li možete uštediti određenu sumu novca u narednih 7 dana?

Kada se obavezujete sebi, shvatite to ozbiljno. Ne dozvolite da popustite poslije prvog iskušenja ili otpora. Budite sami sebi na prvom mjestu i držite se svog plana. ZdraviJa vam preporučuje da počnete sastavljati listu za ovu jesen. Posljednji kvartal 2019. godine kuca na vrata, make it count!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh