7 trikova za samomotivaciju koje primenjuju uspešni ljudi

Avatar photo
samomotivacija

Veš i suđe se neće sami oprati, to vam je sigurno već jasno. I ta 32 nepročitana e-maila u vašem inboksu neće pročitati niko osim vas. Zar ne?

Verovatno se svakodnevno se suočavate sa gomilom obaveza koje treba obaviti, ali ponekad jednostavno nemate dovoljno motivacije da krenete u akciju i sve vam se čini nepodnošljivim.

Zbog toga smo umesto vas potražili mišljenja vrhunskih stručnjaka u polju produktivnosti, upravljanja vremenom i motivacije i istražili koji su trikovi koje oni svakodnevno primenjuju kako bi brže i uspešnije završavali zadatke i poslove. Sada i vi možete početi da ih primenjujete!

1. Vizualizujte uspeh

planeri

„Ključ je u vizualizaciji uspeha. Provedem oko 5 minuta zatvorenih očiju, zamišljajući sebe kako uspešno završavam zadatak. Predvidim kako ću se osećati, kako će izgledati rezultat i koliko će taj proces biti sjajan. Mozak ne razlikuje dobru maštu od stvarnosti, pa je ovo veoma efikasno! Vizualizacija olakšava proces i motiviše me da napravim prvi korak ka cilju”, rekla je Christine Hassler, M.A., autorka bestselera, motivacioni govornik i life coach.

Dakle, vizualizacija uspeha će vam pomoći da se mentalno pripremite i motivišete za rad.

2. Planirajte unapred

Planiranje unapred omogućava vam da jasno odredite svoje ciljeve i prioritete, što vam pomaže da efikasno upravljate vremenom i fokusirate se na najvažnije zadatke.

„Odredite svoje prioritete među stvarima koje treba da uradite. Svakog dana kreirajte listu sa ne više od 3 do 5 stavki za sledeći dan, zatim ih rasporedite u kalendaru zajedno sa terminima u kojima ćete ih obaviti.” — Elizabeth R. Lombardo, Ph.D. i autorka knjige „Bolje od savršenog: 7 strategija koje će vam pomoći da porazite svog unutrašnjeg kritičara i stvorite život koji ćete voleti”.

3. Prevarite sami sebe

jutarnja rutina za uspeh

„Stavio sam mnogo lažnih rokova u svoj kalendar, od kojih su neki isplanirani puno ranije nego što je predviđeno, kako bih počeo da radim na nekim projektima pre nego što je potrebno. Na taj način, dugoročni projekti dobijaju isti stepen pažnje kao kratkoročni projekti, jer su neki rokovi u mom rasporedu stvarni a drugi su takođe stvarni, ali preuranjeni.” — Art Markman, profesor psihologije i marketinga na Univerzitetu u Teksasu i autor knjige „Pametna promena”.

4. Dozvolite da vas drugi inspirišu

„Zavisno od dana ili čak sata, produktivnost može varirati. U takvim trenucima, inspirišite se neverovatnim ljudima koji su postigli izvanredne stvari. Odvojite 15 minuta dnevno da čitate citate ili gledate intervjue sa ljudima koje poštujete. To će vas vratiti na pravi put i olakšati suočavanje sa izazovima na koje naiđete”, navela je Samantha Ettus, stručnjakinja za poslovno-životnu ravnotežu.

Možda te zanima
email

5. Eliminišite sve što vas ometa

„Eliminišite sve što vas ometa! Isključite telefon, e-poštu, društvene mreže i slično, tako da možete da se fokusirate na zadatak koji je ispred vas. Vaš um će biti jasniji i brže će rešavati svaki zadatak onda kada se ne budete distancirali od samog zadatka.” — Christine Hassler, M.A., autorka bestselera, motivacioni govornik i life coach.

6. Prestanite čekati

uspesna karijera

Odlaganje poslova i čekanje savršenog tajminga može dovesti do gubljenja vremena i propuštanja prilika. Počnite delovati sada, korak po korak, kako biste postigli svoje ciljeve.
„Fokusirajte se na bolje od savršenog. Ne čekajte idealno vreme ili priliku. Možda nećete moći da završite ceo projekat odmah, ali možete odvojiti 15 minuta da obavite jedan konkretan deo većeg projekta. Umesto čekanja da vam vremena nestane, svakog dana preduzmite male korake ka ostvarenju vašeg krajnjeg cilja.” — Elizabeth R. Lombardo.

7. Izaberite nagradu za sebe

„Svi volimo da se radujemo stvarima koje dolaze, da se podstičemo nagradama — bilo da je to masaža, večera sa prijateljem, odlazak na predstavu ili čas joge subotom ujutro. Vizualizacija nagrade na kraju to-do tunela sa zadacima može pomoći u postizanju ciljeva i završavanju obaveza.” – Samantha Ettus, stručnjakinja za poslovno-životnu ravnotežu i spisateljica.

Ovi trikovi će vam zasigurno pomoći da budete produktivniji i da se lakše suočavate sa svakodnevnim obavezama. Počnite da ih primenjujete i ne sumnjamo da ćete nam biti zahvalni.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh