5 zdravih “grab and go” užina

Avatar photo

Snackovanje može biti dragocjen dio vašeg plana ishrane jer redovni obroci održavaju stabilnost šećera u krvi i mogu pomoći da se spriječi prejedanje kasnije u toku dana. Ipak, opseg ovih koristi zavisi od jedne ključne varijable – vrste hrane koju stavite u usta. Ostavite krofnu obloženu šećerom ili masnu kesu čipsa i zadržite se na hranljivim balansima od 100 do 200 kalorija koje sadrže ugljene hidrate, proteine i zdrave masti. Koliko možete da jedete zavisi od nivoa vaših aktivnosti, ali svakako obraćajte pažnju na znake gladi i pokušajte na zdrav način da zadovoljite svoj organizam. Kada ste gladni i kada žurite, pojedite jednu od ovih zdravih, laganih, ali hranljivih užina.

Kreker od cijelog zrna sa kozijim sirom

Za razliku od bijelog brašna, brašno od cijelog zrna sadrži vlakna koja vam pomažu da se osjećate sitim. Razblažite kreker sa komadićem kozijeg sira kako biste dodali proteine ovom snacku. Takođe je dobro da znate da koziji sir ima uobičajeno niže i zasićene masti nego većina sireva, i jedan je od najzdravijih sireva koje možete pojesti.

Grčki jogurt

Pomiješajte obični grčki jogurt sa svježim voćem kako biste unijeli nekoliko grama vlakana više nego u kupovom voćnom jogurtu koji je prezasićen šećerom. U grčkom jogurtu se nalaze znatne količine proteina, čak 14 grama proteina je dvostruko više od onoga što ćete dobiti od drugih vrsta jogurta.

Tortilja od cijelog zrna i hummus

Glavni sastojak hummusa je leblebija koja obezbjeđuje vlakna i proteine. Naglašavamo da je važno izabrati tortiliju koja je 100% od cijelog zrna.

Kreker od smeđe riže sa kikiriki puterom

Ovaj kreker ima oko 35 kalorija, što čini laganu i vazdušnu osnovu vašem snacku. Poboljšajte njegovu nutritivnu vrijednost mazanjem vašeg omiljenog slatkog namaza. Obavezno izaberite prirodni puter od kikirikija jer komercijalni namazi mogu sadržati prekomjerne količine šećera ili natrijuma, što bi moglo poništiti zdravstvene koristi kikiriki putera. Za dodatak ukusu, prelijte medom ili čokoladnim mrvicama.

Možda te zanima
mediteranska salata

Pečena soja

Ovo može da bude lijep i ukusan odmor od zdravih grickalica koje obično jedete, poput badema ili oraha. Ukoliko želite da probate još nešto slično, kupite bliskog rođaka soje, pečeni edamame (¼ šolje = 14 grama).

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh