Pripremite lažne špagete koje možete jesti bez griže savjesti

Avatar photo

Kraljica jesen uvijek donosi i kraljevske plodove koje rado jedemo. Još ako su ti plodovi zdravi, niskokalorični, a puni nutritijenata, još su nam draži za pripremu ukusnih jela.

Takva je upravo i špageti-tikva u kojoj možete uživati bez griže savjesti, a ZdraviJa vam u nastavku donosi nekoliko savjeta kako očistiti i pripremiti ovu neobičnu, a ukusnu tikvu.

Špageti-tikvu nije lako prerezati, a pogotovo ako nemate odgovarajućeg pribora za ovaj zadatak. Zato je najbolje lagano zarezati plod tamo gdje mislite prerezati, te nožem napraviti nekoliko udubljenja po tikvi.

Tako pripremljenu tikvu stavite u vatrostalnu posudu te u mikrovalnu peć na maksimalno pet minuta na najvišoj temperaturi. Tu će se plod omekšati, pa ćete moći lakše da ga izrežete. Nemojte cijelu tikvu stavljati u mikrovalnu peć na duže od pet minuta, jer bi zbog nakupljene pare u unutrašnjosti moglo doći do eksplozije ploda.

marthastewart.com

Rukavicama izvadite tikvu iz mikrovalne peći i prerežite je po sredini. Kašikom odstranite košpice i sačuvajte ih za kasnije prženje.

Tikvu položite u vatrostalnu posudu s prepolovljenom stranom prema dnu. Vatrostalnu posudu napunite običnom vodom. Neka voda prekriva otprilike 2,5 centimetara dna posude. Stavite na najjaču temperaturu pet minuta.

Izvadite posudu iz mikrovalne peći i viljuškom probijte kožu tikve. Ako je plod još uvijek tvrd, ponovite još jednom postupak, odnosno po potrebi u trajanju od dva do pet minuta.

Možda te zanima
zdravija detox izazov

Viljuškom sastružite unutrašnjost tikve, začinite po želji i uživajte u ukusnom obroku. A možete pripremiti i poseban umak za ove “špagete” koristeći drugo povrće, ili neko meso po želji.

Jako je zgodna namirnica i kada želite vašim mališanima pripremiti zdrave špagete. Rasplamsajte maštu, kuvajte zdravo i uživajte u ukusima koji vam prijaju!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh