5 znakova da vam je potrebna mentalna pauza

Avatar photo
mentalna pauza

Sa poslovnim rokovima, djecom, obrocima koje svaki dan treba pripremiti, kao i brojnim drugim aktivnostima poput sporta ili večere sa prijateljima, vaš život je zasnovan na odgovornostima, a vaš nivo stresa je visok.

Iako ignorisanje obaveza nije održivo rješenje, prava mentalna pauza može biti tačno ono što vam je potrebno da postanete efikasniji. Uzimajući u obzir sljedećih pet znakova da vam je potrebna mentalna pauza, moći ćete da se fokusirate na trenutak i nagradite se razlikom koju će ovaj korak napraviti u vašoj budućnosti.

Više tekstova o mentalnom zdravlju potražite u našoj rubrici OSJEĆAM.

mentalna pauza
@pinterest

Kada ste stalno bolesni

Činjenica je da ne možemo kontrolisati naš imuni sistem, ali nije slučajno da se razbolijevamo u najnepovoljnijim trenucima. Zašto? Zato što stresni događaji u našem životu izazivaju količinu stresa koja obično dovodi do problema u našem organizmu i tijelu. Da biste izbjegli ovaj domino efekat, napravite duševnu pauzu i pripremite se za sedmice prepune obaveza držeći se rasporeda koji će vam omogućiti da spavate dovoljno i jedete zdravije kako biste se osjećali bolje i bili najbolji u onome što radite.

Kada ste previše fokusirani na prošlost umjesto na sadašnjost

Ova vrsta loše navike je posljedica dejstva života koji se kreće naprijed i stresa koji ste odlučili da zadržite jer mislite da ste u nečemu bili neuspješni. Ukoliko napravite pauzu, daćete sami sebi priliku da se opustite, a svojim mislima vrijeme da se razriješe.

Kada se zanemarujete

Ukoliko se vaš raspored počne pretvarati u ciklus preskakanja oboroka kako biste dovršili zadatak i izbjegavanja doktora kako biste uštedili vrijeme, pametna ideja je da napravite korak unazad. Iako su vaše obaveze važne, vaše zdravlje je još važnije. Pored toga što dozvoljava vašem tijelu da se opusti, mentalna pauza je odlična prilika za kreiranje rasporeda koji će spriječiti zanemarivanje zdravlja i staviti vas na put ka kvalitetnijem životu.

mentalna pauza
@pinterest

Kada ste umorni i ne možete spavati

Postoji li, od sna, bolji način da se odmorite? Ne! Zamislite kako frustrirajuće može biti ukoliko ste svjesni koliko je san važan, a niste sposobni da zaspite i spavate makar 6-7 sati. Dakle, mentalna pauza će vam dati svjež vazduh koji vam je potreban i spavanje koje zaslužujete.

Možda te zanima
šetnja uz meditaciju

Kada ste često tužni

Iako je dobro znati prepoznati kako se osjećate, to je i zabrinjavajuće kada su ta osjećanja konstantno tuga i nedostatak motivacije. Ukoliko vas neočekivane i uobičajene stvari čine negativnim, prihvatite da vam treba mentalna pauza kako biste se vratili na stazu jači nego ranije.

Da li ste nedavno dozvolili sebi da napravite mentalnu pauzu? Kako ste znali da je vrijeme za istu? Da li vam je pomogla?

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh