5 znakova da vam je potrebna mentalna pauza

Avatar photo
mentalna pauza

Sa poslovnim rokovima, decom, obrocima koje svaki dan treba pripremiti, kao i brojnim drugim aktivnostima poput sporta ili večere sa prijateljima, vaš život je zasnovan na odgovornostima, a vaš nivo stresa je visok i potrebna vam je mentalna pauza.

Iako ignorisanje obaveza nije održivo rešenje, prava mentalna pauza može biti tačno ono što vam je potrebno da postanete efikasniji. Uzimajući u obzir sledećih pet znakova da vam je potrebna mentalna pauza, moći ćete da se fokusirate na trenutak i nagradite se razlikom koju će ovaj korak napraviti u vašoj budućnosti.

Više tekstova o mentalnom zdravlju potražite u našoj rubrici OSJEĆAM.

mentalna pauza
@pinterest

Kada ste stalno bolesni

Činjenica je da ne možemo kontrolisati naš imuni sistem, ali nije slučajno da se razbolijevamo u najnepovoljnijim trenucima. Zašto? Zato što stresni događaji u našem životu izazivaju količinu stresa koja obično dovodi do problema u našem organizmu i telu. Da biste izbegli ovaj domino efekat, napravite duševnu pauzu i pripremite se za sedmice prepune obaveza držeći se rasporeda koji će vam omogućiti da spavate dovoljno i jedete zdravije kako biste se osećali bolje i bili najbolji u onome što radite.

Kada ste previše fokusirani na prošlost umesto na sadašnjost

Ova vrsta loše navike je posledica dejstva života koji se kreće napred i stresa koji ste odlučili da zadržite jer mislite da ste u nečemu bili neuspešni. Ukoliko napravite pauzu, daćete sami sebi priliku da se opustite, a svojim mislima vreme da se razreše.

Kada se zanemarujete

Ukoliko se vaš raspored počne pretvarati u ciklus preskakanja oboroka kako biste dovršili zadatak i izbegavanja doktora kako biste uštedili vreme, pametna ideja je da napravite korak unazad. Iako su vaše obaveze važne, vaše zdravlje je još važnije. Pored toga što dozvoljava vašem telu da se opusti, mentalna pauza je odlična prilika za kreiranje rasporeda koji će sprečiti zanemarivanje zdravlja i staviti vas na put ka kvalitetnijem životu.

mentalna pauza
@pinterest

Kada ste umorni i ne možete spavati

Postoji li, od sna, bolji način da se odmorite? Ne! Zamislite kako frustrirajuće može biti ukoliko ste svesni koliko je san važan, a niste sposobni da zaspite i spavate makar 6-7 sati. Dakle, mentalna pauza će vam dati svež vazduh koji vam je potreban i spavanje koje zaslužujete.

Možda te zanima
pisanje dnevnika zahvalnosti

Kada ste često tužni

Iako je dobro znati prepoznati kako se osećate, to je i zabrinjavajuće kada su ta osjećanja konstantno tuga i nedostatak motivacije. Ukoliko vas neočekivane i uobičajene stvari čine negativnim, prihvatite da vam treba mentalna pauza kako biste se vratili na stazu jači nego ranije.

Da li ste nedavno dozvolili sebi da napravite mentalnu pauzu? Kako ste znali da je vreme za istu? Da li vam je pomogla?

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh