6 ne baš očiglednih znakova da niste više zaljubljeni u svog partnera

Avatar photo
kraj ljubavi

Većina nas ima poprilično jasnu predstavu o tome kako izgleda biti zaljubljen. No, kako izgleda kada ta iskra definitivno nestane?
Realno gledajući, ljubav ne nestaje naglo i verovatno nećete iznenada preći iz faze lude zaljubljenosti u fazu… potpune ravnodušnosti. To se dešava postepeno, a znakovi koji mogu ukazivati na to da niste više zaljubljeni su često suptilni i lako se previđaju. Naravno, svako ovu promenu doživljava na jedinstven način – i samo vi znate kako se zaista osećate.

Ipak, ukoliko niste sigurni šta tačno osećate, u nastavku teksta pročitajte koji su to (ne sasvim očigledni) znakovi koji ukazuju na to da možda niste više zaljubljeni u svog partnera.

1. Ne radujete se da provedete vreme s njim

samoca

Jedno je apsolutno mrzeti ideju provođenja vremena s nekim – prilično očigledan pokazatelj da vam ta osoba nije baš privlačna – ali čak i osećaj ravnodušnosti prema vašem predstojećem odmoru ili odlasku na večeru za godišnjicu veze, može ukazivati na to više niste zaljubljeni u svog partnera.

Ukoliko vam zajedničke aktivnosti u kojima ste nekada uživali sada deluju naporno, možda čak i dosadno, i ukoliko uvek imate osećaj da biste radije bili negde drugo i ne možete da se fokusirate na razgovor, to je jasan pokazatelj da vaše emocije nisu iste kao ranije.

2. Ne nedostaje vam kada nije tu

Ako vam vaš partner nedostaje kada nije tu, to je prirodno i jasan znak da uživate u provođenju vremena s njim. Međutim, ako više ne osećate želju da mu često šaljete poruke i kažete koliko vam nedostaje kada nije sa vama nekoliko dana i ako ne brojite dane do njegovog povratka, to može značiti da se vaša osećanja menjaju.

partnerski zagrljaj

Sasvim je prirodno da vam s vremena na vreme treba prostora i samoće, ali ako odete na petodnevni odmor i nijednom ne pomislite na svog partnera, neke stvari u vašoj vezi verovatno nisu iste kao na početku.

3. Prestali ste da mu pričate o svom životu ili da proveravate kako mu je

Obično biste verovatno požurili da podelite svoje uspehe (poput novog rekorda u trčanju) i poraze (grozan dan na poslu) sa nekim koga volite, i obrnuto, voleli biste da čujete sve o njihovim malim dnevnim pobedama i porazima. Ali ako primetite da „zaboravljate” da pomenete ove važne trenutke iz svog svakodnevnog života, ili čak ne obraćate pažnju na to kako je prošao dan vašeg partnera, to može ukazivati na to da ste mentalno odsutni i nedovoljno involvirani kada je u pitanju vaša veza.

da li je ljubav

Ukoliko vas nije previše briga zašto je vaš partner tiši nego obično, recimo, ili kako je prošao njegov prvi dan na novom poslu, to bi moglo značiti da ste emocionalno distancirani ili apatični prema njemu i snažan pokazatelj da zaista niste zainteresovani za njega ili njegovo blagostanje.

4. Ne pitate ga za mišljenje kada donosite odluke

Da li da prihvatim ovu ponudu za posao ili da ostanem gde sam? Da li da kupim novi kauč ili da štedim novac? To su samo neki primeri odluka o kojima biste mogli tražiti mišljenje vašeg partnera. (Ipak, njegovo mišljenje vam najviše znači, zar ne?)

U većini veza, partneri svakodnevno traže savete jedno od drugog. Bilo da se suočavate sa važnom životnom odlukom (kao što je selidba u novi grad ili kupovina stana) ili odlučujete o nečemu trivijalnom (poput nove serije koju ćete gledati), uključivanje partnera u vaše svakodnevne izbore implicira da cenite i poštujete njegovu perspektivu. Dakle, kada više ne tražite njegovo mišljenje, to pokazuje da vam ono šta on misli možda više nije dovoljno važno.

5. Niste spremni na kompromis

kada raskinuti

Svaka zdrava veza zahteva neki nivo kompromisa. Možda ne želite da se iselite iz vašeg udobnog (ali malog) studija, ali ako je u pitanju ljubav vašeg života, i to biste razmotrili. Odlazak na fudbalsku utakmicu nedeljom možda nije vaš uobičajeni izbor, ali biste zbog svog partnera rado otišli na stadion i ulepšali mu dan.

Međutim, sa nekim za koga više niste toliko zainteresovani, možda niste spremni na takve kompromise

Možda te zanima
razgovor o seksu partneri

6. Razmišljate o svojoj budućnosti, a vaš partner nije deo nje

Kada razmišljate o tome šta vas čeka u budućnosti, možda zamišljate uspešnu karijeru, lepu kuću pored reke ili život u nekom velikom evropskom gradu. No, ako shvatite da u vašim maštarijama nema mesta za vašeg partnera ili se osećate ravnodušno prema ideji o izgradnji zajedničke budućnosti, to je veliki crveni signal.

Povremeno razmišljanje o tome „šta bi bilo ako…” je normalno i najčešće bezazleno, ali ako ste zamislili život bez vašeg partnera i radujete se tome, to znači da zapravo ne uživate u svom životu kakav je sada.

Niko od nas nema kristalnu kuglu koja bi nam tačno pokazala šta nas očekuje u budućnosti. Ipak, ako već osećate da se udaljavate, vredi se zapitati: Da li vaša trenutna veza stoji na putu vašim snovima ili ciljevima ?

Šta raditi ako se ljubav gasi

kako raskinuti

Ako čitate ovaj tekst i pronalazite se u nekim gore navedenim primerima, možda pretpostavljate da je raskid neizbežan. U nekim slučajevima, raskid veze koja vas više ne ispunjava možda zaista jeste najbolja odluka.

Međutim, to što hemija nije tako jaka kao nekada, ne mora da znači da je nemoguće ponovo zapaliti plamen – ako je to ono što želite. Budite iskreni, ali nežni, pa svom partneru recite nešto poput: „Primetila sam da se ne osećam isto kao ranije kada je u pitanju naša veza, da li se i ti osećaš slično?”

Iskrenost je prvi je korak ka razumevanju vlastitih osećanja, ali i perspektive onog drugog. Iskrenost je, u idealnom slučaju, i korak ka pronalaženju zajedničkog rešenja. Rešenje može biti ulaganje napora da provodite kvalitetno vreme zajedno ili odlazak kod terapeuta za parove.

Ukoliko zaista želite da spasite svoju vezu, morate uložiti trud da ponovo zapalite plamen koji se ugasio. Stručnjaci savetuju povratak osnovama: spontane izlaske i druženja, nešto slično ponovnom upoznavanju.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh