6 razloga zašto je Santorini tako poseban

Avatar photo
santorini grcka more

Ovo ostrvo važi za jedno od najljepših mjesta na svijetu. Svaki novi kutak izgleda slikovitiji od prethodnog, a slike nikada neće moći da prenesu njegovu očaravajuću atmosferu u potpunosti. Ako još uvijek razmišljate o tome da li ćete dodati Santorini na svoju bucket listu, ZdraviJa predlaže nekoliko razloga zašto definitivno trebate posjetiti ovo grčko ostrvo.

Zalasci sunca u mjestu Oia

Ovo je vjerovatno jedini zalazak sunca na svijetu koji dobija aplauz. Spustite se tamo ranije (barem pola sata) i zauzmite dobro mjesto. Fotografije će biti čarobne a vi ćete uživati u prizoru.

Vozite kvad oko ostrva

Postoji nekoliko načina za vožnju po ostrvu: iznajmljivanje automobila, motora, kvada, taksi ili autobus. Međutim, taksiji mogu biti skupi, a autobusi vam daju manju fleksibilnost u vremenu. Putevi su uglavnom od kamena i poprilično su uski i ništa vam ne preostaje nego da iznajmite kvad.

Ovo je najbolji i najpopularniji način da obiđete ostrvo po sopstvenim uslovima i da se zadržavate gdje i koliko želite. Sve što vam je potrebno jeste da imate vozačku dozvolu sa sobom.

Vino i ručak sa pogledom

Sa zadivljujućim pogledom na Egejsko more, Santorini će u potpunosti nadmašiti sva vaša očekivanja od “večere sa pogledom” zbog pejzaža koji vas okružuju. Ako tražite restorane koji imaju prelijep pogled sa ukusnom kuhinjom, popularni su Ambrosia, 1800 i Lauda u mjestu Oia, Archipelagos i V Lounge u Firi, i Kapari Wine Restaurant u Imerovigliju.

Jedinstvene plaže

Santorini nije poznat po svojim plažama, tako da ne očekujte tipičan pogled na bijeli pijesak i kristalno čisto more koji se obično povezuje sa Grčkom. Plaže su vulkanske, pa je pjesak tako crven ili crn zbog stijena i šljunka. Međutim, to ih čini jedinstvenim pa ih nemojte propustiti.

Skačite sa stijena u Amoudi bay-u

Iz zaliva Ammoudi u Oiji, idite stepenicama do vode i pratite znakove koji kažu “Ammoudi Bay”. Kada stignete do vode, skrenite lijevo i nastavite hodati dok ne vidite restoran s plodovima mora. Pratite stazu pored restorana i oko zavoja.

Na kraju ćete stići do male kamene litice sa vaše desne strane, do koje morate plivati. Na stražnjoj strani stijene nalazi se stubište koje je okrenuto ka drugoj strani grada. Postoje različita mjesta na litici sa kojih možete skočiti ako ne uživate u najvišoj tački. Voda je potpuno čista a ovo mjesto je rođeno za ljubitelje adrenalina.

Noćni život u Firi

Iako Santorini nije Mykonos niti Ios kada su u pitanju žurke, još uvijek nudi živopisan noćni život, koji je uglavnom koncentrisan u Firi. Tu je Franco's Bar koji je poznat po klasičnoj muzici tokom zalaska sunca. Ljudi koji žele da čuju grčku muziku odlaze u klub 33. Koo klub je vjerovatno najpopularniji klub u Santoriniju gdje se pušta house, trance i grčka muzika.

Highlander je jedini škotski bar na ostrvu, a muzika tamo se kreće od tipičnih mainstream pop i rock do trance & dance party zvukova. Tu je i Enigma bar koji nudi tri sobe (sa odvojenim barovima) u kojima možete plesati cijelu noć ili ležati u otvorenom dvorištu.

Možda te zanima

Mnogi barovi i klubovi imaju “happy hour” ponude, ali tokom sezone (od jula do avgusta) zabava i gužve počinju tek poslije ponoći, pa budite spremni i na to.

Možda vam bude interesantno: 17 besplatnih aplikacija koje će vam olakšati putovanje

Ovo su sigurno dovoljni razlozi da već prvom prilikom bukirate putovanje na magični Santorini.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh