Kako da lošu sliku o sebi zamijenimo pozitivnim mantrama

Avatar photo
o sebi

Već je dobro poznata fraza kako naše misli i slika koju imamo o sebi postaju stvarnost, ali da li ste znali da je ovo zapravo potvrdila nauka? Postoji dio našeg mozga koji se zove retikulirani aktivirajući sistem, a koji filtrira više od 2 miliona podataka svakoga dana, pokrećući obrasce ponašanja usredsređene na misli i uvjerenja u sebe.

Ukoliko našim umom dominiraju sumnja u sebe i negativan stav prema sebi, naš sistem će uraditi sve kako bi ovo sproveo u stvarnost. Eliminišemo li ove uobičajene laži koje govorimo sami sebi i zamijenimo ih sa novim pozitivnim uvjerenjima, tada će i naš retikulirani sistem pomoći da se nova stvarnost oko nas manifestuje kroz ljude, događaje i mjesta. ZdraviJa vam donosi neke mantre kojima biste se mogli voditi na putu ka pozitivnim mislima.

Ljubav i pažnju prema sebi možemo definisati kroz uvažavanje sopstvenih vrijednosti i vrlina. Zapravo, ovo uključuje prihvatanje sebe onakvima kakvi jesmo, davanje prioriteta svojim potrebama, postavljanje zdravih granica i opraštanje sebi onda kada je to potrebno.

o sebi
@pinterest

Možda će vas zanimati i ovo: Psihodermatologija – da li je ono što se pojavljuje na koži posljedica vaše psihe?

Laži koje govorimo sebi i kako da ih zamijenimo pozitivnim mislima

“Zašto si to uradila? Nisi trebala!” zamijeni sa “Oslobađam se svake osude. Stalno rastem i učim na svojim greškama.”

Laž koju sama sebi govoriš “Nisam dovoljno dobra!” zamijenite sa mantrom “Da, dovoljna sam! Stvorena sam za ovo.”

Laž “Ja sam neuspješna, uvijek negdje pravim greške” zamijeni sa “Priznajem svaku grešku kao priliku da naučim i dođem korak bliže svom pravom potencijalu”

Možda te zanima
anksioznosti

Ne zaboravi, veoma je važno da ovo poznato “Nemam vremena za brigu o sebi” što prije zamijeniš sa “Moje tijelo i um su hram u kome su sve stvari stvorene, to je moj prioritet!”

Laž koju govoriš sebi “Osjećam se beskorisno. Moj život nema svrhu.” zamijeni sa “Idem dalje, korak po korak!”

Pročitajte i ovo: Meditacija za početnike – zašto bi ova praksa trebalo da postane vaša rutina

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh