Besplatne aplikacije koje će vam olakšati putovanje

Avatar photo
besplatne aplikacije za putovanja

Jeste li znali da vaš telefon može biti najbolji pomoćnik ukoliko uskoro planirate da organizujete putovanje iz snova i to potpuno besplatno? Pitate se kako? ZdraviJa vam u nastavku teksta donosi odgovor na ovo pitanje. Pogledajte koje su to besplatne aplikacije koje će vam olakšati da organizujete vaše putovanje.

Planiranje putovanja može biti opterećavajuća aktivnost, ali ukoliko ste raspoloženi da se prepustite vašem svakodnevnom prijatelju – svom mobilnom telefonu, zaista imate sve potrebne alate kako bi organizovanje vašeg putovanja bilo lako. Brojne su aplikacije za putovanja u App Store-u i Google Play-u , a mi smo za vas izdvojili provjereno najbolje besplatne aplikacije kako bismo vam pomogli da se za putovanje pripremite bez stresa.

Pronalaženje najpristupačnijeg leta i hotela, kao i društva ukoliko na putovanje idete sami, ili se duže zadržavate u nekom gradu, može biti jako komplikovano kada su vaši finansijski i vremenski resursi ograničeni. Aplikacije koje vam preporučujemo su lako dostupne, besplatne i pomoći će vam da svaki aspekt vašeg putovanja bude jednostavan, od pakovanja do pronalaska restorana ili računanja kursa nove valute sa kojom se susrećete.

Pored najpoznatijih aplikacija poput Airbnb-a, Bookinga, Skyscannera, Momonda, Google maps-a i drugih, ZdraviJa je pronašla i one manje poznate, a jednako zanimljive i korisne aplikacije za putovanje. Donosimo vam spisak najosnovnijih aplikacija bez kojih više ne smijete krenuti na putovanje!

aplikacije za putovanja

Hopper booking aplikacija

Ako zaista želite da dobijete najjeftinije cijene za avionske karte, morate preuzeti aplikaciju Hopper. Kao i u aplikacijama Kayak i Skyscanner, i ovdje možete pogledati najjeftinije datume za letenje, ali Hopper je specifičan po tome što vas putem notifikacija podsjeća da je dobar momenat da kupite svoje karte.

Ova kompanija tvrdi da vam može uštediti i do 40 posto pri rezervisanju leta, jer analizira i prati milione letova širom svijeta. Korisnički interfejs je jednostavan, a Hopper vam može rezervisati let za svega 60 sekundi ili manje.

Hotel Tonight

Jesu li vaši Airbnb planovi propali? Da li su vaši letovi odloženi ili pomjereni za nekoliko sati? Nikada ne znate šta će se dogoditi sa vašom rezervacijom ukoliko se ne pojavite u dogovoreno vrijeme. Aplikacija za putovanje – Hotel Tonight pruža pouzdane usluge i za vas pronalazi last minute ponude.

Ova aplikacija je udružena sa hotelima kako bi ponudila popuste na prazne sobe. Takođe, sa ovom aplikacijom dobijate na raspolaganje 24/7 službu za korisnike od Hotel Tonight tima, u slučaju da vam se bilo šta u planovima poremeti.

Citymapper

Sa sve većim brojem zemalja pod svojim pojasom, Citymapper je jedan od najboljih alata za pronalaženje i korištenje javnog prevoza. Aplikacija je povezana sa svim servisima u domenu gradskog i međugradskog prevoza, te vam nudi najbrži način da stignete na svoje odredište.

Najbolje od svega jeste to što vam Citymapper omogućava da pregledate i sve puteve koji su izvan mreže gradova, pa vrlo lako možete organizovati i izlete u okolini. Možete se pretplatiti na određene željezničke ili autobuske linije, a aplikacija vas čak može upozoriti kada trebate izaći iz autobusa, što je zgodno kada se prvi put vozite u novoj zemlji.

Uvijek postoji nešto što zaboravimo da uradimo prije putovanja, pa nam besplatni lični asistent ne bi škodio. Zato pogledajte aplikacije koje je ZdraviJa izdvojila kako bi vam olakšala sve korake od pakovanja do biranja restorana u inostranstvu.

Packpoint

Izrada liste svega što vam je potrebno da se spakujete može biti korisna, ali šta ako je ona već napravljena za vas? PackPoint za vas gleda vremensku prognozu za datume i lokaciju vašeg putovanja. Takođe će od vas tražiti da odaberete aktivnosti u kojima ćete učestvovati tokom vašeg putovanja, kao što je sastanak za posao, plivanje u bazenu ili fensi večera.

Zatim će vam ponuditi listu stavki koje treba da spakujete na osnovu ovih aktivnosti, zajedno sa opštim stavkama koje su vam potrebne na svakom putovanju. Možete ukloniti stavke za koje ne mislite da su potrebne, kao i dijeliti liste sa drugima, u slučaju da i vašim prijateljima treba pomoć.

XE Currency

Iako mnoge zemlje već uveliko prelaze na kartice kada je u pitanju plaćanje, domaća valuta je nešto što vam uvijek i u svakoj zemlji treba. XE valuta je jedna od boljih aplikacija za pretvaranje valuta, i dostupna je i za iOS i za Android korisnike.

Neprestano se ažurira i nudi devizne kurseve uživo za svaku svjetsku valutu i plemenite metale. Ono što je sjajno jeste to što ova aplikacija skladišti posljednje informacije tako da im možete pristupiti čak i ako je vaš uređaj van mreže.

@asurion

Yelp

Booking aplikacija Yelp je jedna od najboljih aplikacija za odabir restorana i barova, a njena upotreba se proteže ne samo u SAD gdje je nastala, već i širom svijeta. Najsnažnija karakteristika ove aplikacije je veliki broj recenzija koje se nalaze u aplikaciji, što je odličan izvor informacija kada želite da obiđete neka od najboljih mjesta u zemlji koju posjećujete.

Yelp takođe nudi radno vrijeme lokala, telefonski broj, a ponekad i meni, tako da možete biti pripremljeni što je moguće više prije samog odlaska.

Duolingo

Ako ste rezervisali putovanje mjesecima unaprijed, pokušajte da se pozabavite jezikom zemlje u koju odlazite, i to uz pomoć Duolinga. Ova aplikacija nudi kurseve za početnike, ali je i odličan alat za one koji žele da se upoznaju sa nekim neobičnim jezikom.

Takođe možete da ćaskate sa robotima na izabranim jezicima, što može biti posebno korisno kada pokušavate da naučite fraze koje ćete najčešće koristiti u inostranstvu. Za one najambicioznije, Duolingo nudi i testove kako biste mogli da pratite svoj napredak.

TripIt

Booking aplikacija TripIt organizuje sve vaše putne obaveze i dokumente tako da imate sve na jednom mjestu prije nego što stignete na svoje odredište. Vaše rezervacije automatski se šalju u TripIt, koji će vam omogućiti pregled potvrda vaših putovanja, rezervacija leta, karata, hotelskih i Airbnb rezervacija, rezervacija automobila, karata za trajekte i uputstava za vožnju na jednom jedinom mjestu.

Aplikacija takođe olakšava dijeljenje vaših planova putovanja sa onima koji vas preuzimaju sa aerodroma ili željezničke stanice, kao i sa svima ostalima koji će možda trebati da se usklade sa vama ili znati koji su vaši planovi putovanja.

Roadtrippers

Za sve one čije se putovanje nikada ne završava na jednoj destinaciji, tu je Roadtrippers aplikacija. Čak i ako inače ne roadtrip-ujete, ova aplikacija je savršena za organizovanje tog epskog putovanja na koje ste oduvijek željeli krenuti.

Roadtrippersi ne samo da planiraju vašu rutu vožnje, već vam i omogućuju da rezervišete hotele na putu. Ova besplatna aplikacija je posebno korisna za pronalaženje zanimljivih i provjerenih restorana u blizini, kul kafića i drugih jedinstvenih mijesta koja su ti na dohvat ruke.

Trail Wallet

Bez obzira na to kuda putujete u svijetu, pokušaj da pratite koliko ćete potrošiti svake sedmice – a kamoli svaki dan – može biti bolan. Srećom, aplikacija Trail Wallet vam omogućava da lako pratite putne troškove i vratite se uživanju u putovanju.

Imate izbor praćenja po putovanju ili mjesecu, kao i opcije postavljanja dnevnog budžeta i dodavanja troškova u hodu. Jedna od super stvari po kojoj je ova aplikacija poznata je to što vas ona napominje kada pređete preko unaprijed postavljenog budžeta i pomaže vam da podijelite vaše troškove prema kategoriji (npr., Zabava, Transport, Hrana, itd.).

Trover

Ako volite da objavljujete fotografije sa putovanja, svidjeće vam se Trover. Ova aplikacija je kreirana tako da vam približava svijet očima drugih putnika koji su posjetili zemlju u kojoj ste vi trenutno. Sve fotografije su geo-označene, što vam omogućava ne samo da vidite region svijeta u kojem su snimljene, već i njihovu stvarnu lokaciju – tako da možete i sami pronaći te lokacije i napraviti jednako dobre fotografije.

Slično kao i Facebook i Twitter, imaćete notifikacije koje će prikazati sve vrhunske znamenitosti i stvari koje možete vidjeti i uraditi oko vas.

Culture Trip

Svako želi putovati sa onim brbljivim prijateljem koji ima savjete insajdera o lokalnim okupljanjima i stvarima koje treba vidjeti. Culture trip objavljuje više od 1000 kratkih članaka svakog mjeseca, kroz niz tema kao što su umjetnost, film i kultura, a cilj im je pružiti putnicima brz uvid u grad po njihovom izboru.

Napravite listu gradova koje želite istražiti, a Culture Trip će vam ispričati priču o svemu, od hotela u Tokiju do biciklističkih staza u SAD-u i najboljih primjera kambodžanske pivske scene. Koristite ga za inspiraciju prije i za vrijeme vašeg putovanja, za neočekivani i svjež pogled na gradove izvan uobičajenih turističkih zamki.

Svi mi dobro znamo da stvari u našem životu koje vrijede nikada ne dolaze lako, a preseljenje u drugi grad je visoko na spisku zastrašujućih odluka koje možemo napraviti. Ukoliko za nekoga nije stresno pakovanje svih ličnih stvari u kutije, onda ono što pogađa jeste realnost ostavljanja važnih ljudi. Kada putujete sami ili kada ste u potrazi za novim društvom u novom gradu, opet se oslonite na mobilnu tehnologiju i instalirajte ovu aplikaciju.

Meetup

Bilo da tražite sljedećeg partnera za kajak ili želite sarađivati sa drugim piscima, Meetup nudi 24 kategorije događaja koje možete odabrati (hrana i piće, muzika, fotografija, vjerovanja itd). Odlučite koji su to datumi kada ste slobodni, te sjedite i gledajte kako aplikacija koristi vašu lokaciju da vam predstavi sve relevantne događaje na osnovu kategorija koje tražite.

Kome je namijenjena:

Možda te zanima
njemačka sela

  • Ljudima koji su društveni i uživaju u različitim okupljanjima
  • Ljudima koji žele istražiti grad i žele da budu u društvu drugih koje zanimaju iste aktivnosti
  • Ljudima koji su otvoreni da pokušaju novi hobi

A ako vas interesuju i druge slične aplikacije, pročitajte naš tekst o aplikacijama koje vam pružaju pomoć kod pronalaženja prijatelja u novom gradu.

Postagram

Nisu svi naši prijatelji i članovi porodice na društvenim medijima, što svako putovanje čini borbom da ostanemo povezani dok smo u inostranstvu. Srećom, tu je aplikacija Postagram. Ova aplikacija vam omogućava da napravite personalizovanu razglednicu koristeći fotografije sa telefona.

Ovu razglednicu možete poslati MMS-om, a možete je i štampati i poslati preko Postagram službe, po otprilike istoj cijeni kao običnu razglednicu. Takođe je bitno napomenuti da ove razglednice stižu u roku od 3-5 dana, a ne sedmicama kasnije. Uz ovu aplikaciju više ne trebate tražiti najbližu poštu, kupiti markice ili tražiti „savršenu“ razglednicu među često dosadnim opcijama.

aplikacije za telefon

GeoSure

GeoSure pruža osnovne informacije o vašem odredištu i savjete za očuvanje sigurnosti. Politička i druga dešavanja su stvorila atmosferu u kojoj je važnije nego ikada da poznajete događaje i okolnosti koje bi mogle ugroziti vašu sigurnost u inostranstvu.

GeoSure prikuplja podatke iz izvora kao što su Svjetska zdravstvena organizacija, Ujedinjene nacije, lokalne vlasti i još mnogo toga, a zatim vam daju sigurnosnu ocjenu za vašu destinaciju koja odražava potencijalne zdravstvene rizike, političke nemire, prijetnje ženama i opasnosti po životnu sredinu.

GeoSure čak daje i informacije o krađama i uličnom kriminalu koji se događa u bilo kojoj oblasti i daje vam informaciju kada je sigurno hodati nekuda pješke ili ukoliko je sigurnije uzeti taksi.

Ukoliko ste sportista koji ne može bez treninga čak ni na putovanju, imamo nekoliko predloga i za tebe.

Nike + Training Club – Besplatno

Ova aplikacija nudi više od 100 besplatnih treninga, zajedno sa vizuelnim i audio vodičem, tako da svaku vježbu možete uraditi na pravi način. Možete odabrati treninge snage, izdržljivosti ili joge, na osnovu svog trenutnog raspoloženja i ciljeva.

Pošto je aplikacija BESPLATNA, nema apsolutno nikakvog razloga da je nemate u svom telefonu, za slučaj da se osjećate raspoloženim za trening. Ovakvih aplikacija je mnogo, a za širi izbor pročitajte i tekst: Lista najboljih povoljnih, ali i besplatnih fitness aplikacija.

Ukoliko vrijeme nije na vašoj strani na putovanju, razmislite o tome da skinete neku od aplikacija koje vam preporučujemo. Razne aplikacije obećavaju da će vam trening koji traje samo 7 minuta pružiti veće koristi od trčanja, vožnje bicikla i odlaska u teretanu.

Mnogi, pa i mi smo bili jako skeptični povodom ove mogućnosti. Međutim, ispostavilo se da ove aplikacije, zapravo, imaju efekta. Savršene su za naporan dan u životu svakog turiste, a svakim danom ih je sve više jer je trend kratkih treninga sve zastupljeniji.

7-minute workout challenge app

Postanite svoj lični trener i izgubite težinu tako što ćete se prilagoditi brzom i jednostavnom svakodnevnom vježbanju. Aplikacija sadrži 12 različitih vježbi, 30 sekundi po vježbi, 10 sekundi odmora između vježbi. Aplikacija je dizajnirana za svakoga ko je izuzetno zauzet i kome treba opuštanje, koliko i aktivan trening. Podržano stvarnim istraživanjem, aplikacija zaista može transformisati vaše tijelo za samo 7 minuta dnevno.

Za još aplikacija koje besplatno nude kratke treninge, možda vas bude zanimalo i ovo: Trening koji traje 7 minuta, mit ili istina? 

Sada kada smo vam pomogli da uz pomoć ovih aplikacija za putovanje organizujete finansije, kofer, obroke, prevoz i fizičke aktivnosti, na vama je samo da odaberete iduću destinaciju, te i dalje čitate ZdraviJu koja se brine da svako vaše putovanje bude iskustvo za kojim žudite.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh