6 znakova koji vam govore da treba da promijenite posao

Avatar photo

Trajanje prosječnog posla je po osobi period od 4 i nešto godine. Međutim, zaposleni sve manje žele da svoje karijere provode u istoj organizaciji. Pored toga, zadovoljstvo na radnom mjestu je važnije nego ikada, jer se količina vremena provedenog na poslu postepeno povećava sa generacijama.

S obzirom na sve prethodno rečeno, važno je ostati u toku sa načinom na koji se osjećate na vašem trenutnom poslu. ZdraviJa vam donosi nekoliko znakova da ste nemotivisani i nezainteresovani za rad, te da vam je vrijeme da promijenite posao.

Posao utiče na vaše raspoloženje čak i van kancelarije

Ukoliko uslovi rada ne ispunjavaju vaše kriterijume, to vas onda može dovesti do prilično niskog samopoštovanja, što može uticati na vaše raspoloženje čak i mimo radnog vremena. Da biste razjasnili stvari, pitajte svoju porodicu i prijatelje kakvo je vaše raspoloženje tokom vikenda, a kakvo tokom radne sedmice. U skladu sa njihovim odgovorom i sopstvenim osjećajem odlučite se za promjenu ili status quo.

Nedostatak stručnog razvoja

Ukoliko se ne bavite novim projektima i ne možete naučiti nešto novo, onda je sada možda savršeno vrijeme da date otkaz. U promjenjivoj eri poput ove naše, neophodno je naučiti nove vještine. Ovo je od suštinskog značaja za što dugotrajniju karijeru. Ukoliko niste spremni za napuštanje radnog mjesta, porazgovarajte o svemu sa svojim nadređenim i pitajte da radite sa različitim timovima.

Na istom poslu ste više od 5 godina, a još uvijek niste srećni?

U ovom slučaju se zapitajte: Da li ja unapređujem svoje vještine, da li radim nešto dovoljno izazovno ili da li sam adekvatno nagrađen/a za svoj rad? Multinacionalne kompanije imaju percepciju da je promjena posla itekako pozitivno dešavanje u životu. Česte promjene poslova (poslije 2-3 godine) povećavaju brzinu učenja, stvaraju bolje utiske i čine vas ambicioznijim jer znate da ćete se preseliti na drugu lokaciju za nekoliko godina. Stoga, bez obzira da li ste u potrazi za novim radnim mjestom ili ne, važno je da često ispitujete svoje vještine i analizirate to, da li ste postali kompetentniji nego ranije ili niste. Svaki posao bi trebalo da vam donese pozitivnost, a ne bilo kakvu negativnost.

Ne možete se prilagoditi okolini

Da li se vaš šef boji novih marketinških strategija? Vaša kompanija ne prati trendove i ne napreduje? Onda je vrijeme da pređete na bolje mjesto. Ukoliko se vaša kompanija ne mijenja, ona neće nikada pozitivno uticati na vašu karijeru i na vašu reputaciju.

Niste zadovoljni zaradom

Za svaku organizaciju, važno je pratiti finansijski rast. Ukoliko je očigledno da nećete primiti zasluženu povišicu od 15% nakon šest mjeseci rada, a to ne dobijete ni nakon godinu dana, onda potražite drugu kompaniju ili razgovarajte sa šefom. Budite svjesni sebe i objasnite zašto zaslužujete povećanu platu.

Možda te zanima
knjige

Vaše zdravlje nerijetko biva narušeno zbog vašeg posla

Ne postoji posao zbog koga vrijedi rizikovati vaše fizičko zdravlje. Bez obzira kolike su brojke na vašem računu, one nikada ne mogu biti blizu bitnosti vašeg sveukupnog zdravlja. Ukoliko pak smatrate da zbog ovog razloga ne trebate napustiti posao, razgovarajte sa svojim nadređenim o stresu sa kojim se nosite i ubijedite ih da vam olakšaju radno opterećenje. Idite na odmor, ili ako to nije moguće, onda striktnije ograničite svoje radno vrijeme. Ukoliko ništa od ovoga ne pomaže, došlo je vrijeme za posao koji će se sinhronizovati sa vašim tijelom.

Udaljavanje sa bilo kog posla nije komad torte. To je vaš hljeb koji jedete i zato, odlučite mudro. Razmislite o tome stotinu puta, ispitajte, analizirajte i pripremite se za sve moguće ishode, bilo da su loši ili dobri. Izaberite radno mjesto koje vas izaziva, uzbuđuje i čini srećnima. To će tek biti posao koji će ostati sastavni dio vašeg života.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh