10 jednostavnih načina praktikovanja održivijeg načina života

Avatar photo
saveti za odrzivi zivot

Život u skladu sa održivim principima postaje sve važniji, s obzirom na to da se svet suočava sa ozbiljnim izazovima kao što su klimatske promene i degradacija životne sredine.

Održivi način života podrazumeva svestran pristup koji se fokusira na očuvanje prirodnih resursa, smanjenje negativnog uticaja na okolinu i stvaranje ravnoteže između naših potreba i kvaliteta života budućih generacija.

Srećom, postoje mnogi jednostavni koraci koje možemo preduzeti kako bismo usvojili održiviji način života. Evo deset ideja koje možete veoma lako primeniti:

1. Smanjite potrošnju plastike

Plastika je jedan od najvećih zagađivača naše planete. Umesto jednokratnih plastičnih proizvoda, kao što su plastične kese, čaše ili slamčice, koristite trajne alternative poput staklenih ili metalnih posuda za pakovanje i skladištenje hrane, platnenih torbi i biorazgradivih zamena za plastične proizvode.

saveti za odrzivi zivot

2. Kompostirajte

Organizujte kompostiranje organskog otpada u vašem dvorištu ili stanu. Kompostiranje smanjuje količinu otpada koji završava na deponiji i stvara koristan materijal koji možete iskoristiti kao prihranu za vaše biljke.

3. Birajte održive opcije transporta

Smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte može se postići korišćenjem održivijih načina transporta. Kad god je to moguće, umesto da se vozite automobilom, razmislite o vožnji bicikla ili korišćenju javnog prevoza. Ako je vožnja automobilom ipak neophodna, razmislite o carpooling-u ili korišćenju vozila sa manjom emisijom štetnih gasova.

4. Kupujte sezonske proizvode od lokalnih proizvođača

odrzive navike

Podržavanje lokalnih proizvođača hrane ne samo da smanjuje emisije štetnih gasova zbog manje potrebe za transportom, nego i promoviše održivu poljoprivredu. Takođe, biranje sezonskih namirnica smanjuje potrebu za energijom i resursima neophodnim za uzgoj voća i povrća van sezone.

5. Smanjite potrošnju vode

Zatvarajte slavinu dok perete zube, popravite one koje cure i razmislite o instaliranju uređaja za uštedu vode, kao što su perlatori ili cisterne za sakupljanje kišnice.

6. Smanjite potrošnju električne energije

Isključite električne uređaje i sijalice kada ih ne koristite, koristite energetski efikasne uređaje i razmotrite prelazak na solarne ili druge obnovljive izvore energije.

7. Smanjite potrošnju mesa

ekoloske navike

Smanjite konzumiranje mesa i povećajte unos voća, povrća i biljnih proteina. Naime, smanjenje potrošnje mesa smanjuje emisije gasova sa efektom staklene bašte i pritisak na prirodne resurse kao što su voda i zemljište.

8. Reciklirajte

Recikliranje i ponovno korišćenje predmeta su ključni za smanjenje količine otpada koji završava na deponijama. Odvojite otpad kod kuće prema materijalu i reciklirajte što je više moguće.

Možda te zanima
mikrotalasna stetnosti

Takođe, razmislite o ponovnoj upotrebi predmeta umesto da ih bacite. Na primer, staklene tegle možete iskoristiti da skladištite određene namirnice, dok odeću možete preurediti ili prenameniti, vodu u kojoj ste prali voće i povrće možete sačuvati i iskoristiti za zalivanje biljaka itd.

9. Kupujte polovne stvari

odrziva kupovina

Kupovina polovnih stvari (odeće, obuće, nameštaja i slično) je jednostavan način da podržimo održivost i doprinesemo pozitivnim promenama u svetu. Naime, kupovina polovnih stvari je deo cirkularne ekonomije, gde se resursi koriste na održiv način i minimizira se otpad.

10. Donirajte

Doniranjem odeće koju više ne nosite smanjujete količinu otpada koja završava na deponijama. Ovo je posebno važno imajući u vidu da se veliki deo tekstilnog otpada ne razgrađuje lako i može izazvati ozbiljne probleme u životnoj sredini. Osim toga, doniranjem ćete pomoći nekome kome je pomoć potrebna.

Osim odeće, možete donirati i nameštaj ili neke druge očuvane predmete koje više ne koristite.

Nadamo se da su vas naši saveti inspirisali da od sada birate održiviji način života.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh