7 navika koje vas čine neprofesionalnim

Avatar photo

Ko ste vi tokom vikenda ne mora nužno biti isto što ste na poslu – i to je sasvim normalno. Kada je riječ o vašem poslu, svijet rada je sasvim drugačiji: Vaše prisustvo nije opciono, vaši saradnici ne moraju biti vaši prijatelji, a popodnevne dremke nisu baš prihvatljive.

Poznata je činjenica da će vaša karijera izazvati vas kao pojedinca i ojačati vas kao profesionalca. Bez obzira na to koje je vaše zanimanje, sposobnost da ostavite pozitivan utisak kod ljudi sa kojima radite je važan aspekt vašeg uspjeha. Iako postizanje ovog cilja ima tendenciju da bude dio procesa učenja, donosimo vam sedam navika koje čine da izgledate neprofesionalno.

Konstantno ste na telefonu

Preuzimanje ličnog poziva je prihvatljivo, ali konstantno provjeravanje tekstualnih poruka nije. Opšte pravilo je da se situacije koje se ne odnose na vaš posao uglavnom trebaju rješavati kada niste na radnom mjestu. Osim ako je pitanje ozbiljnije prirode, tweet na koji ste bili označeni i video koji vam je prijatelj poslao, i dalje će biti tu gdje jesu – bez obzira kada ćete ih provjeriti. Iako je vaša želja da ostanete povezani sa ljudima na internetu lijepa, ona nije neophodna (na poslu) i ne treba je tretirati kao takvu.

Ogovaranje sa kolegama

Postoji vrijeme i mjesto za priču o događajima koji su se desili tokom vikenda, a to nije sala za odmor na poslu gdje vrijeme provode i vaši nadređeni. Logično je pretpostaviti da želite prijateljsko radno okruženje, ali da budete u dobrim odnosima sa vašim kolegama, ne morate i ne trebate postati njihov novi najbolji prijatelj. Iako je efikasno da razgovarate sa ljudima sa kojima radite, još bolje je kada ste u mogućnosti da filtrirate ono što dijelite i sa kim to dijelite.

Rad u neurednom prostoru

Puno se može reći o osobi prema načinu na koji se predstavlja, ali i njenom radnom prostoru. Dok ste vjerovatno primijetili izgled vaših saradnika, njihov radni prostor krije pravu istinu o njihovom karakteru. Da li vaš radni prostor podrazumijeva prljave zdjele od doručka ili je ukrašen slikama vašeg šteneta, oni koji prolaze će sigurno primijetiti. Na vama je da odlučite o onome šta će oni vidjeti.

Ne pratite ‘dress code’

Iako se dress code razlikuje za različite oblasti rada, uvijek je pametna ideja da obratite pažnju na to koja se tačno pravila odnose na vas (kako biste izbjegli njihovo kršenje). Ukoliko budete svjesni svoje odjeće, spriječićete poglede i ogovaranja i moći ćete se usredsrediti na posao, kao i svi oko vas.

Često kasnite

Od svakodnevnog prisustva do nedjeljnih sastanaka, prolazak kroz vrata 20 minuta nakon zakazanog vremena je navika koja se ne treba praktikovati. Znamo – ponekad se događa, ali priprema za bilo šta je odličan način da spriječite kašnjenje i bilo kakve neugodnosti.

Možda te zanima

Loše baratate formalnim e-mailom

Pogodnost e-pošte je da se informacije mogu poslati za nekoliko sekundi, ali polemika je o tome kako se sadržaj i ton mogu zapravo iskriviti. E-poštu treba shvatiti ozbiljno. Iako su emoji slatki, za njih nema mjesta u vašim radnim elektronskim porukama – a ne pravite ni sljedeće greške: Ne koristite pretjerano pridjeve, slučajne interpunkcije, velike blokove teksta ili činjenicu da vam je trebalo preko dva dana da odgovorite na e-poštu. Sveukupno gledano, upotreba e-pošte je namijenjena da vam pomogne, a upoznavanje sa odgovarajućim pravilima e-pošte učiniće da djelujete profesionalnije.

Izgovori

Posao može biti izazov, a vaša reakcija na probleme će biti vaš ključ uspjeha – ili će biti kriva zbog toga što ne možete da savladate nadolazeću gomilu zadataka. Bez obzira na situaciju u kojoj ste se našli, ona povećava vaš stres i smanjuje vašu pouzdanost – istovremeno ukazujući na to da niste u mogućnosti da prihvatite kritike ili da niste dovoljno otvoreni da to potvrdite. Kao ljudi, svi pravimo greške, a ponekad je najbolji način njihovog rješavanja da prihvatimo zašto su se desile i napravimo promjenu kako bismo ih izbjegli u budućnosti.

Koja od ovih navika je i vaša navika? Recite nam svoje mišljenje u komentarima!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh