9 načina da otčepite začepljen nos i sinuse

Avatar photo
nos

Začepljen nos i sinusi mogu da vam izazovu razne neprijatnosti i bolove, a mnogi greše kada veruju da je to posledica isključivo nakupljanja sluzi. Pravi uzrok ponekad su prehlada, grip, alergije ili infekcije. ZdraviJa je pronašla 9 proverenih načina koji će vam pomoći da otčepite nos i sinuse i dišete ponovo punim plućima.

Koristite osveživač vazduha

Disanje u vlažnom okruženju pomaže pri ublažavanju nadraženog tkiva nosa i sinusa, te olakšava izduvavanje nakupljene sluzi, jer je omekša. Osveživač vazduha pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom i disanjem prolazi kroz nos i sinuse. U osveživač vazduha možete da stavite i eterična ulja koja će pomoći da proceš odčepljavanja ide brže.

Inhalirajte se čajem od kamilice

U vruću vodu stavite kamilicu pa nagnite glavu nad posudu, prekrijte je peškirom i udišite paru kroz nos, a izdišite kroz usta. Pomoći će i ako na radijator u spavaćoj sobi stavite posudu s vrućom vodom u kojoj je kamilica.

Toplina radijatora podstaknuće će isparavanje i udisaćete lekovitu paru dok spavate. Kamilica deluje protivupalno i odlična je kod upale sinusa.

Istuširajte se vrućom vodom

Slično kao i osveživač vazduha, tuširanje vrućom vodom pomaže. Naime, kod tuširanja se stvara para koja disanjem ulazi u nos, omekšava nakupine koje potom lakše izađu, što pruža olakšanje. Takođe, para će smanjiti upalu u sinusima.

Pijte dovoljno tečnosti

Najidealnija je voda, ali dobar je i čaj, supa, razni zdravi sokovi. Važno je da telo dobija dovoljno tečnosti, jer to pomaže smanjenju nakupljene sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

nos
@pinterest

Koristite fiziološki rastvor

Ovaj rastvor se može kupiti u apotekama, u obliku spreja, a pomaže povećavanju vlažnosti u nosu i sinusima. To takođe, pomaže isticanju nakupina i smanjenju pritiska kao i upale sinusa. Ipak, stručnjaci savetuju da se pre korišćenja posavetujete sa lekarom, naročito ako uzimate neke lekove.

Možda te zanima
mirisne svece u kuci

Redovno ispirajte sinuse

Ispiranje sinusa se radi posebnom plastičnom posudom dizajniranom tako da uspešno uliva vodu u nozdrvu koja tako prođe kroz sinuse i izađe na drugu nozdrvu. Prodaju ih u apotekama, a preporučuje se korišćenje destilovane ili sterilne vode. Postupak se prvo radi kroz jednu nozdrvu, a potom kroz drugu. To pomaže da se sinusi očiste od gustih naslaga.

Pokušajte sa refleksologijom

Određene tačke na dlanovima, stopalima i ušima zadužene su za određeni deo tela, a njihova stimulacija vraća ravnotežu. Kod upale sinusa može pomoći masiranje vrhova palaca na rukama sa jagodicama ostalih prstiju.

Stavite toplu oblogu

Umočite peškir u toplu vodu, iscedite i stavite na lice. Toplina će pomoći da se otvore kanali u nosu i sinusima koji izazivaju pritisak i bolove. Ponavljajte koliko je potrebno. Takođe, ako kuvate čaj od kamilice, tople kesice stavite na lice, u predelu sinusa i držite dok se ne ohlade.

nos
@pinterest

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh