9 načina da otčepite začepljen nos i sinuse

Avatar photo
zečepljen nos

Začepljen nos i sinusi mogu da vam izazovu razne neprijatnosti i bolove, a mnogi griješe kada vjeruju da je to posljedica isključivo nakupljanja sluzi. Pravi uzrok ponekad su prehlada, grip, alergije ili infekcije. ZdraviJa je pronašla 9 provjerenih načina koji će vam pomoći da otčepite nos i sinuse i dišete ponovo punim plućima.

Koristite ovlaživač vazduha

Disanje u vlažnom okruženju pomaže pri ublažavanju nadraženog tkiva nosa i sinusa, te olakšava izduvavanje nakupljene sluzi, jer je omekša. Ovlaživač vazduha pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom i disanjem prolazi kroz nos i sinuse. U ovlaživač vazduha možete da stavite i eterična ulja koja će pomoći da proceš odčepljavanja ide brže.

Inhalirajte se čajem od kamilice

U vruću vodu stavite kamilicu pa nagnite glavu nad posudu, prekrijte je peškirom i udišite paru kroz nos, a izdišite kroz usta. Pomoći će i ako na radijator u spavaćoj sobi stavite posudu s vrućom vodom u kojoj je kamilica.

Toplina radijatora podstaknuće će isparavanje i udisaćete ljekovitu paru dok spavate. Kamilica djeluje protivupalno i odlična je kod upale sinusa.

Istuširajte se vrućom vodom

Slično kao i ovlaživač vazduha, tuširanje vrućom vodom pomaže. Naime, kod tuširanja se stvara parakoja disanjem ulazi u nos, omekšava nakupine koje potom lakše izađu, što pruža olakšanje. Takođe, para će smanjiti upalu u sinusima.

Pijte dovoljno tečnosti

Najidealnija je voda, ali dobar je i čaj, supa, razni zdravi sokovi. Važno je da tijelo dobija dovoljno tečnosti, jer to pomaže smanjenju nakupljene sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

začepljen nos

Koristite fiziološki rastvor

Ovaj rastvor se može kupiti u apotekama, u obliku spreja, a pomaže povećavanju vlažnosti u nosu i sinusima. To takođe, pomaže isticanju nakupina i smanjenju pritiska kao i upale sinusa. Ipak, stručnjaci savjetuju da se prije korišćenja posavjetujete sa ljekarom, naročito ako uzimate neke lijekove.

Redovno ispirajte sinuse

Ispiranje sinusa se radi posebnom plastičnom posudom dizajniranom tako da uspješno uliva vodu u nozdrvu koja tako prođe kroz sinuse i izađe na drugu nozdrvu. Prodaju ih u apotekama, a preporučuje se korišćenje destilovane ili sterilne vode. Postupak se prvo radi kroz jednu nozdrvu, a potom kroz drugu. To pomaže da se sinusi očiste od gustih naslaga.

Pokušajte sa refleksologijom

Određene tačke na dlanovima, stopalima i ušima zadužene su za određeni dio tijela, a njihova stimulacija vraća ravnotežu. Kod upale sinusa može pomoći masiranjevrhova palaca na rukama sa jagodicama ostalih prstiju.

Stavite toplu oblogu

Umočite peškir u toplu vodu, ocijedite i stavite na lice. Toplina će pomoći da se otvore kanali u nosu i sinusima koji izazivaju pritisak i bolove. Ponavljajte koliko je potrebno. Takođe, ako kuvate čaj od kamilice, tople kesice stavite na lice, u predjelu sinusa i držite dok se ne ohlade.

Izaberite prirodna rješenja protiv bola

začepljen nos

Ono što smo isprobali kao provjereno dobar preparat, koji je sastavljen od prirodnih sastojaka je SINUXIN.

Šta je Sinuxin i zašto baš njega da odaberete?

SINUXIN za disajne puteve 3C Pharma je koncentrat od 13 aktivnih tvari, strogo odabran za njihovu učinkovitost na disajnim putevima i disajnim sistemima u organizmu (sinusi, nosne šupljine).

SINUXIN vrećice, preparat prirodnog porijekla koji će vam pomoći da prebrodite upale gornjih disajnih puteva. Ublažava upale respiratornog sistema, olakšava iskašljavanje, doprinosi olakšanju disanja.

Eukaliptus globulus doprinosi smanjenju upalnih stanja respiratornih puteva i bronhija i pridonosi odgovarajućem i laganom dahu.

Andrographis pridonosi respiratornoj udobnosti, te olakšava disajne probleme.

Riječ je o ekskluzivnom višenamjenskom kompleksu koji je pogodan za djecu od treće godine života. SINUXIN je 100% prirodni preparat koji djeluje na sve vrste sinutitisa.

Simptomi koje otklanja:

Možda te zanima
horoskop

  • bol u predjelu čela ili između očiju,
  • alergije disajnog sistema,
  • bol u gornjim zubima,
  • osjećaj punine u licu,
  • začepljen nos.
  • brzo olakšava tegobe, prirodni je antiseptik i antihistaminik, te jača imunitet.

Sastav: Fruktoza, prah soka od manga, aditiv maltodekstrin, ekstrakt eukaliptusa, N-acetil-L-cistein, ekstrakt andrographisa, Bromelain, aroma manga (2,5%) (sulfit), ekstrakt kurkume, kvercetin, ekstrakt majčine dušice, ekstrakt sjemena grejpfruta, ekstrakt bora, ekstrakt vrbe, zaslađivač sukraloza, ekstrakt crne rotkve, magnezijum oksid, esktrakt crnog bibera.

Način primjene:

Odrasli: 1 vrećica, 2-3 puta dnevno

Djeca (od 3 godine): 1 vrećica, 1 puta dnevno

Razblažiti 1 vrećicu u dovoljnoj količini vode ili soka. Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu prehranu.

Mjere opreza: Ne savjetuje se trudnicama, dojiljama, osobama koje imaju alergiju na salicilne derivate, osobama sa žučnim kamencima.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi kada je u pitanju liječenje sinusitisa.

Možda vam bude interesantno: Zašto nastaje sinusitis i kako ga liječiti?

 

Pogledaj komentare (0)

Ostavi komentar

© 2022 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh