9 načina da otčepite začepljen nos i sinuse

Avatar photo
nos

Začepljen nos i sinusi mogu da vam izazovu razne neprijatnosti i bolove, a mnogi greše kada veruju da je to posledica isključivo nakupljanja sluzi. Pravi uzrok ponekad su prehlada, grip, alergije ili infekcije. ZdraviJa je pronašla 9 proverenih načina koji će vam pomoći da otčepite nos i sinuse i dišete ponovo punim plućima.

Koristite osveživač vazduha

Disanje u vlažnom okruženju pomaže pri ublažavanju nadraženog tkiva nosa i sinusa, te olakšava izduvavanje nakupljene sluzi, jer je omekša. Osveživač vazduha pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom i disanjem prolazi kroz nos i sinuse. U osveživač vazduha možete da stavite i eterična ulja koja će pomoći da proceš odčepljavanja ide brže.

Inhalirajte se čajem od kamilice

U vruću vodu stavite kamilicu pa nagnite glavu nad posudu, prekrijte je peškirom i udišite paru kroz nos, a izdišite kroz usta. Pomoći će i ako na radijator u spavaćoj sobi stavite posudu s vrućom vodom u kojoj je kamilica.

Toplina radijatora podstaknuće će isparavanje i udisaćete lekovitu paru dok spavate. Kamilica deluje protivupalno i odlična je kod upale sinusa.

Istuširajte se vrućom vodom

Slično kao i osveživač vazduha, tuširanje vrućom vodom pomaže. Naime, kod tuširanja se stvara para koja disanjem ulazi u nos, omekšava nakupine koje potom lakše izađu, što pruža olakšanje. Takođe, para će smanjiti upalu u sinusima.

Pijte dovoljno tečnosti

Najidealnija je voda, ali dobar je i čaj, supa, razni zdravi sokovi. Važno je da telo dobija dovoljno tečnosti, jer to pomaže smanjenju nakupljene sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

nos
@pinterest

Koristite fiziološki rastvor

Ovaj rastvor se može kupiti u apotekama, u obliku spreja, a pomaže povećavanju vlažnosti u nosu i sinusima. To takođe, pomaže isticanju nakupina i smanjenju pritiska kao i upale sinusa. Ipak, stručnjaci savetuju da se pre korišćenja posavetujete sa lekarom, naročito ako uzimate neke lekove.

Možda te zanima
better help aplikacija recenzija

Redovno ispirajte sinuse

Ispiranje sinusa se radi posebnom plastičnom posudom dizajniranom tako da uspešno uliva vodu u nozdrvu koja tako prođe kroz sinuse i izađe na drugu nozdrvu. Prodaju ih u apotekama, a preporučuje se korišćenje destilovane ili sterilne vode. Postupak se prvo radi kroz jednu nozdrvu, a potom kroz drugu. To pomaže da se sinusi očiste od gustih naslaga.

Pokušajte sa refleksologijom

Određene tačke na dlanovima, stopalima i ušima zadužene su za određeni deo tela, a njihova stimulacija vraća ravnotežu. Kod upale sinusa može pomoći masiranje vrhova palaca na rukama sa jagodicama ostalih prstiju.

Stavite toplu oblogu

Umočite peškir u toplu vodu, iscedite i stavite na lice. Toplina će pomoći da se otvore kanali u nosu i sinusima koji izazivaju pritisak i bolove. Ponavljajte koliko je potrebno. Takođe, ako kuvate čaj od kamilice, tople kesice stavite na lice, u predelu sinusa i držite dok se ne ohlade.

nos
@pinterest

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh