Jesenje putovanje Evropom – evo koje destinacije preporučujemo

Avatar photo
jesenje putovanje

Mnogi smatraju da su evropski gradovi najljepši u jesen, okupani zlatnim bojama i ukrašeni lišćem. Jesen je za one koji su jedva čekali da se ušuškaju u svoje džempere, kožne jakne, kapute, i one koji se raduju ispijanju toplog čaja. Jesen je za one koji vole da obilaze manje atraktivne evropske gradove. Jesen je za one koji se raduju kiši i one koji vole vetar u kosi. Jesen je za ljubitelje pastelnih boja, zvukova koje proizvodi lišće i one koji odbrojavaju dane do zimskih praznika.

ZdraviJa vam za ovo godišnje doba preporučuje koji su to evropski gradovi koje morate posetiti ako planirate jesenje putovanje! U pitanju su manje popularne evropske destinacije.

Briž, Belgija

Srednjevekovni grad Briž postaje jedan od najljepših evropskih gradova tokom jeseni, sa crvenim i zlatnim lišćem koje pokriva istorijske zgrade svojim bogatim jesenjim nijansama. Boje reflektovane u kanalima stvaraju posebno romantičnu scenu, kao i savršene fotografije.

Obratite pažnju na iskustva koja pružaju gradske tržnice koje su obično otvorene do novembra. Jesen je takođe savršeno vreme da pijete neku od čuvenih belgijskih toplih čokolada.

jesenje putovanje

Prag, Češka

Prag je u jesen naročito neverovatan, sa znatno manje posetilaca, ali obično mnogo lepih, sunčanih dana. Zlatni sjaj ovog grada daje romantičan osećaj, a posebno je očaravajući istorijski gradski pejzaž.

Češka hrana i piće savršeno odgovaraju svemu što se u ovom gradu može videti. Krenite u šetnju neposredno pre sumraka i obiđite brdo na kom se nalazi praški dvorac gde ćete pronaći panoramski pogled na crvene krovove i pozlate na verskim objektima.

U jesen je mnogo lakše pristupiti najpoznatijim atrakcijama ovog grada, bez potrebe da se borite sa gomilom. Posetite i javne parkove gde možete posmatrati kako se priroda transformiše sa dolaskom oktobra.

jesenje putovanje

Transilvanija, Rumunija

Transilvanija je planinska oblast, mesto legendi i veličanstvenih srednjevekovnih zamkova. U regiji postoje tri veća grada – Brašov, Sibiu i Sigišoara, a postoji i veliki broj sela u kojima su se tradicija i običaji očuvali do dan danas.

Posebna čar je posetiti Transilvaniju u oktobru, kada je cela regija u duhu praznika “Noć veštica”. Najveća atrakcija jesu dva dvorca – Peleš i Bram. Raskošni Peleš bio je dom kraljeva, a misteriozni i pomalo zastrašujući, Bram, bio je dom Drakule.

Ovo mesto je obavijeno velom misterije i legendi. Uputite se nekom od kaldrma i porazgovarajte sa lokalnim stanovništvom. Sigurno ćete čuti neke neverovatne priče koje ćete uvek pamtiti i sa zadovoljstvom ih prepričavati.

Osim dvoraca, svoju posetu Transilvaniji iskoristite i za 56 kilometara dugu vožnju kroz planine Fagaras, najviše planine južnih Karpata poznati po pogledu na zapanjujuće jesenje boje.

jesenje putovanje

Gdanjsk, Poljska

Gdanjsk je savršena evropska destinacija za jesen. Sve više turista je zapanjeno lepotom ovog grada. Karakterističan je po “nanizanim” i uskim zgradama, a razlog tome je to što se nekada plaćao porez na širinu kućne, odnosno onaj deo koji gleda na ulicu. U njemu se nalazi i najveća crkva od cigle na svetu.

Ne postoji drugo mesto kao što je Gdanjsk. Nazivaju ga gradom hrabrosti, svežine i slobode. Naime, upravo u Gdanjsku je rođen demokratski pokret koji je svrgnuo komunističku vladu u Poljskoj. Gdanjsk je prosperitetni centar kulture, nauke, sporta i zabave, a arhitekturom podseća na Amsterdam.

Takođe, ako se nađete u Gdanjsku posetite i poluostrvo Wasterplatte – mesto gdje se 1. septembra 1939. godine odigrala prva bitka Drugog svetskog rada u Evropi. Posljske snage su punih 7 dana pružale su otpor nemačkoj invaziji, te se ova bitka i danas smatra simbolom otpora. Na poluostrvu ćete videti grandiozne usidrene brodove kakve ste viđali samo u filmovima.

Otkrijte Gdanjsk u jesen i doživite nezaboravno iskustvo.

jesenje putovanje

 

Bordo, Francuska

Bordo je grad koji će vam ostaviti mirisne, ukusne i vizuelne nezaboravne uspomene. Ovaj grad koji je sada jedna od omiljenih destinacija putnika u potrazi za autentičnošću nudi vam izvanredan odmor tokom kog se upoznaju istorija, gastronomija, ljudska toplina, osmesi stanovnika, ali i vinogradi Saint-Emiliona.

Bordo je u isto vreme tradicionalan, savremen, klasičan i kosmopolitski. Ukoliko mislite da je Pariz jedini vredan vašeg vremena, razmislite ponovo, jer je jesen idealna sezona za otkrivanje ovog grada i njegovih vinograda.

jesenje putovanje

 

Bilbao, Španija

Robert Wothwell, Yves Klein, Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, najveći umetnici vas čekaju ove jeseni u muzeju Guggenheim u Bilbau. Izbegnite dugačke redove i gužve i krenite put Španije već sad.

Veliki broj muzeja nudi vam neverovatne radove u kojima ćete moći uživati u miru. Ukoliko više volite prirodne pejzaže, nema problema, vinogradi oko Bilbaoa imaju prelepe boje u jesen. Priuštite sebi posetu vinogradima Rioja ili celodnevnom izletu oko Bilbaoa.

jesenje putovanje

Hanover, Nemačka

Hanover nije samo raj za ljubitelje zelenih površina zahvaljujući svojim brojnim parkovima i kraljevskim baštama Herrenhauzen, ili bogatoj šumi Eilenriede. Hanover je takođe savršena destinacija za kupovinu sa jednom od najpopularnijih ulica u Nemačkoj, Georgstraße.

Smešten u sredini Nemačke i Evrope, do Hanovera je vrlo lako doći i jedna je od najboljih evropskih destinacija za pauzu tokom jeseni.

Možda te zanima
subotica

jesenje putovanje

 

Torino, Italija

Jasno vam je da je svako godišnje doba savršeno za otkrivanje Italije. Jesen je ipak posebna. Prva asocijacija na Italiju uglavnom su Venecija, Rim, Milano, Firenca. Međutim, ko jednom poseti Torino, uvek će mu se rado vraćati i lepotom zameniti svaki drugi italijanski grad.

Torino o je grad umestnosti, predivnih muzeja, baroknih fasada i kraljevskih ulica. Grad čokolade, fudbala, filma, automobila, ukusne hrane, zelenih površina i svežih alpskih noći. Nekadašnji glavni grad Pijemonta, smešten je na obali reke Po, a poznat je i po prolazu Val di Susa koji povezuje Francusku i Italiju, a kojim je III vijeku p.n.e. prošao Hanibal na svom putu prema Italiji. 

jesenje putovanje

Ženeva, Švajcarska

Sat, čokolada i sir – su uglavnom prve asocijacije za Švajcarsku – malu, prelepu državu koja pleni svojim prirodnim lepotama, stotinama ledničkih jezera, glečerima i večno belim planinskim vrhovima koje je gotovo nemoguće opisati.

Ženeva je po mnogima najlepši grad ove zemlje. Nalazi se na obali najvećeg evropskog alpskog jezera, na mestu na kome Rona ističe iz njega, sa pogledom na Mon blan, najviši vrh Evrope.

Svojom jedinstvenom istorijom, otmenim prodavnicama, ekskluzivnim hotelima i odličnim restoranima san je svakog turiste. Ovaj grad istovremeno zrači živahnim, kosmopolitskim duhom i šarmom alpskih sela. Posebno je popularan ženevski gejzir visok nevjerovatnih 140 metara.

jesenje putovanje

Bratislava, Slovačka

Smeštena na obalama moćnog Dunava, na svojoj istočnoj strani nudi istorijsku gradsku jezgru s kulturno-istorijskim građevinama, dok je sa zapadne strane noviji deo grada, poznat kao Petržalka, koji ćete najlakše prepoznati po brojnim neboderima i stambenim blokovima.

Većina znamenitosti nalazi se u samom centru grada. Pažnju će vam sigurno privući prekrasani dvorac na brdu, od centra udaljenog svega nekoliko minuta pešačenja. U pitanju je Bratislavsky hrad. Često ga nazivaju ”naopačke okrenutim stolom” zbog kula koje deluje kao noge stola kada ga okrenemo naopačke.

Dvorac je iz 15. veka, u početku se koristio kao kraljevska rezidencija. U dvorcu se danas nalazi muzej, međutim radi obnove veći deo je zatvoren. Odmah do dvorca nalazi se zgrada slovačkog parlamenta sa koje se pruža  možda čak i najlepši pogled na grad i Dunav. Ukoliko bude sunčano vreme, kažu da se vidi čak i obala Austrije i Mađarske.

Nadamo se da će se ovi evropski gradovi naći na vašoj listi želja za ovogodišnje jesenje putovanje. Spakujte kofere i uživajte u vašem putovanju iz snova. Šaljite nam fotografije!

jesenje putovanje

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh