Jesenje putovanje Evropom – evo koje destinacije preporučujemo

Avatar photo
jesenje putovanje

Mnogi smatraju da su evropski gradovi najljepši u jesen, okupani zlatnim bojama i ukrašeni lišćem. Jesen je za one koji su jedva čekali da se ušuškaju u svoje džempere, kožne jakne, kapute, i one koji se raduju ispijanju toplog čaja. Jesen je za one koji vole da obilaze manje atraktivne evropske gradove. Jesen je za one koji se raduju kiši i one koji vole vjetar u kosi. Jesen je za ljubitelje pastelnih boja, zvukova koje proizvodi lišće i one koji odbrojavaju dane do zimskih praznika.

ZdraviJa vam za ovo godišnje doba preporučuje koji su to evropski gradovi koje morate posjetiti ako planirate jesenje putovanje! U pitanju su manje popularne evropske destinacije.

Briž, Belgija

Srednjevjekovni grad Briž postaje jedan od najljepših evropskih gradova tokom jeseni, sa crvenim i zlatnim lišćem koje pokriva istorijske zgrade svojim bogatim jesenjim nijansama. Boje reflektovane u kanalima stvaraju posebno romantičnu scenu, kao i savršene fotografije.

Obratite pažnju na iskustva koja pružaju gradske tržnice koje su obično otvorene do novembra. Jesen je takođe savršeno vrijeme da pijete neku od čuvenih belgijskih toplih čokolada.

jesenje putovanje

Prag, Češka

Prag je u jesen naročito nevjerovatan, sa znatno manje posjetilaca, ali obično mnogo lijepih, sunčanih dana. Zlatni sjaj ovog grada daje romantičan osećaj, a posebno je očaravajući istorijski gradski pejzaž.

Češka hrana i piće savršeno odgovaraju svemu što se u ovom gradu može vidjeti. Krenite u šetnju neposredno prije sumraka i obiđite brdo na kom se nalazi praški dvorac gdje ćete pronaći panoramski pogled na crvene krovove i pozlate na vjerskim objektima.

Pročitajte i: Vodič kroz Prag, šta posjetiti, gdje jesti zdravo 

U jesen je mnogo lakše pristupiti najpoznatijim atrakcijama ovog grada, bez potrebe da se borite sa gomilom. Posjetite i javne parkove gdje možete posmatrati kako se priroda transformiše sa dolaskom oktobra.

jesenje putovanje

Transilvanija, Rumunija

Transilvanija je planinska oblast, mjesto legendi i veličanstvenih srednjevijekovnih zamkova. U regiji postoje tri veća grada – Brašov, Sibiu i Sigišoara, a postoji i veliki broj sela u kojima su se tradicija i običaji očuvali do dan danas.

Posebna čar je posjetiti Transilvaniju u oktobru, kada je cijela regija u duhu praznika “Noć vještica”. Najveća atrakcija jesu dva dvorca – Peleš i Bram. Raskošni Peleš bio je dom kraljeva, a misteriozni i pomalo zastrašujući, Bram, bio je dom Drakule.

Ovo mjesto je obavijeno velom misterije i legendi. Uputite se nekom od kaldrma i porazgovarajte sa lokalnim stanovništvom. Sigurno ćete čuti neke nevjerovatne priče koje ćete uvijek pamtiti i sa zadovoljstvom ih prepričavati.

Osim dvoraca, svoju posjetu Transilvaniji iskoristite i za 56 kilometara dugu vožnju kroz planine Fagaras, najviše planine južnih Karpata poznati po pogledu na zapanjujuće jesenje boje.

jesenje putovanje

Gdanjsk, Poljska

Gdanjsk je savršena evropska destinacija za jesen. Sve više turista je zapanjeno ljepotom ovog grada. Karakterističan je po “nanizanim” i uskim zgradama, a razlog tome je to štp se nekada plaćao porez na širinu kućne, odnosno onaj dio koji gleda na ulicu. U njemu se nalazi i najveća crkva od cigle na svijetu.

Ne postoji drugo mjesto kao što je Gdanjsk. Nazivaju ga gradom hrabrosti, svježine i slobode. Naime, upravo u Gdanjsku je rođen demokratski pokret koji je svrgnuo komunističku vladu u Poljskoj. Gdanjsk je prosperitetni centar kulture, nauke, sporta i zabave, a arhitekturom podsjeća na Amsterdam.

Takođe, ako se nađete u Gdanjsku posjetite i poluostrvo Wasterplatte – mjesto gdje se 1. septembra 1939. godine odigrala prva bitka Drugog svjetskog rada u Evropi. Posljske snage su punih 7 dana pružale su otpor njemačkoj invaziji, te se ova bitka i danas smatra simbolom otpora. Na poluostrvu ćete vidjeti grandiozne usidrene brodove kakve ste viđali samo u filmovima.

Otkrijte Gdanjsk u jesen i doživite nezaboravno iskustvo.

jesenje putovanje

 

Bordo, Francuska

Bordo je grad koji će vam ostaviti mirisne, ukusne i vizuelne nezaboravne uspomene. Ovaj grad koji je sada jedna od omiljenih destinacija putnika u potrazi za autentičnošću nudi vam izvanredan odmor tokom kog se upoznaju istorija, gastronomija, ljudska toplina, osmijesi stanovnika, ali i vinogradi Saint-Emiliona.

Bordo je u isto vrijeme tradicionalan, savremen, klasičan i kosmopolitski. Ukoliko mislite da je Pariz jedini vrijedan vašeg vremena, razmislite ponovo, jer je jesen idealna sezona za otkrivanje ovog grada i njegovih vinograda.

jesenje putovanje

 

Bilbao, Španija

Robert Wothwell, Yves Klein, Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, najveći umjetnici vas čekaju ove jeseni u muzeju Guggenheim u Bilbau. Izbjegnite dugačke redove i gužve i krenite put Španije već ovog oktobra.

Veliki broj muzeja nudi vam nevjerovatne radove u kojima ćete moći uživati u miru. Ukoliko više volite prirodne pejzaže, nema problema, vinogradi oko Bilbaoa imaju prelijepe boje u jesen. Priuštite sebi posjetu vinogradima Rioja ili cjelodnevnom izletu oko Bilbaoa.

jesenje putovanje

Hanover, Njemačka

Hanover nije samo raj za ljubitelje zelenih površina zahvaljujući svojim brojnim parkovima i kraljevskim baštama Herrenhauzen, ili bogatoj šumi Eilenriede. Hanover je takođe savršena destinacija za kupovinu sa jednom od najpopularnijih ulica u Njemačkoj, Georgstraße.

Smješten u sredini Njemačke i Evrope, do Hanovera je vrlo lako doći i jedna je od najboljih evropskih destinacija za pauzu tokom jeseni.

jesenje putovanje

 

Možda te zanima
virtuelni muzeji

Torino, Italija

Jasno vam je da je svako godišnje doba savršeno za otkrivanje Italije. Jesen je ipak posebna. Prva asocijacija na Italiju uglavnom su Venecija, Rim, Milano, Firenca. Međutim, ko jednom posjeti Torino, uvijek će mu se rado vraćati i ljepotom zamijeniti svaki drugi italijanski grad.

Torino o je grad umjestnosti, predivnih muzeja, baroknih fasada i kraljevskih ulica. Grad čokolade, fudbala, filma, automobila, ukusne hrane, zelenih površina i svježih alpskih noći. Nekadašnji glavni grad Pijemonta, smješten je na obali rijeke Po, a poznat je i po prolazu Val di Susa koji povezuje Francusku i Italiju, a kojim je III vijeku p.n.e. prošao Hanibal na svom putu prema Italiji. 

Možda vas zanima: Doživite čarobnu jesen u Italiji

jesenje putovanje

 

 

Ženeva, Švajcarska

Sat, čokolada i sir – su uglavnom prve asocijacije za Švajcarsku – malu, prelijepu državu koja plijeni svojim prirodnim ljepotama, stotinama ledničkih jezera, glečerima i vječno bijelim planinskim vrhovima koje je gotovo nemoguće opisati.

Ženeva je po mnogima najljepši grad ove zemlje. Nalazi se na obali najvećeg evropskog alpskog jezera, na mestu na kome Rona ističe iz njega, sa pogledom na mon blan, najviši vrh Evrope.

Svojom jedinstvenom istorijom, otmenim prodavnicama, ekskluzivnim hotelima i odličnim restoranima san je svakog turiste. Ovaj grad istovremeno zrači živahnim, kosmopolitskim duhom i šarmom alpskih sela. Posebno je popularan ženevski gejzir visok nevjerovatnih 140 metara.

jesenje putovanje

Bratislava, Slovačka

Smještena na obalama moćnog Dunava, na svojoj istočnoj strani nudi istorijsku gradsku jezgru s kulturno-istorijskim građevinama, dok je sa zapadne strane noviji dio grada, poznat kao Petržalka, koji ćete najlakše prepoznati po brojnim neboderima i stambenim blokovima.

Većina znamenitosti nalazi se u samom centru grada. Pažnju će vam sigurno privući prekrasani dvorac na brdu, od centra udaljenog svega nekoliko minuta pješačenja. U pitanju je Bratislavsky hrad. Često ga nazivaju ”naopačke okrenutim stolom” zbog kula koje djeluje kao noge stola kada ga okrenemo naopačke.

Dvorac je iz 15. vijeka, u početku se koristio kao kraljevska rezidencija, nakon toga kao sjemenište a onda vojarna. U dvorcu se danas nalazi muzej, međutim radi obnove veći dio je zatvoren. Odmah do dvorca nalazi se zgrada slovačkog parlamenta sa koje se pruža  možda čak i najljepši pogled na grad i Dunav. Ukoliko bude sunčano vrijeme, kažu da se vidi čak i obala Austrije i Mađarske.

Nadamo se da će se ovi evropski gradovi naći na vašoj listi želja za ovogodišnje jesenje putovanje. Spakujte kofere i uživajte u vašem putovanju iz snova. Šaljite nam fotografije!

jesenje putovanje

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh