Šta je to kandidijaza, koji su simptomi i kako se liječi?

Avatar photo

Kandidijaza je najčešća vaginalna infekcija, te je svaka četvrta žena u svijetu ima. Ova infekcija je uzrokovana gljivicom Candida Albicans koja je uobičajeni stanovnik vagine.

Vaginalna mikroflora je prirodni način zaštite intimnih dijelova od štetnih mikroorganizama. Ženinu mikrofloru čini oko 50 različitih vrsta mikroorganizama od kojih neki proizvode mliječnu kiselinu stvarajući blago kiselo okruženje (pH 3,5 – 4,5) koje ne dozvoljava nastanjivanje nepoželjnih bakterija i gljivica.

Kiselo okruženje vaginalne mikroflore može biti narušeno djelovanjem različitih faktora, a najčešće narušavanje balansa je uzrokovano nezdravim navikama žene ili je to posljedica konzumiranja antibiotika i praktikovanja ponašanja koja direktno utiču na smanjenje broja uobičajnih stanovnika vaginalne flore.

Zdravlje vaginalne flore može biti narušeno usljed oslabljenog imuniteta, stresa, učestalih seksualnih odnosa, neadekvatne higijene, nošenja uske odjeće posebno jeansa, nošenjem sintetičkog donjeg rublja, uzimanjem antibiotika, primanjem hemoterapije ili korištenjem oralnih kontraceptiva sa visokim postotkom estrogena koji podstiće rast gljivice Candida.

Narušena mikroflora sa sobom nosi i niz simptoma kao što su iritacija kože spolnog organa, blagi osip izazvan svrabom, bolan seksualni odnos i mokrenje, sirasti vaginalni iscjedak bijele boje i neugodnog mirisa.

Neke osobe uopšte nemaju simptome, a najčešći simptom je vaginalni iscjedak koji ukazuje na postojanje infekcije koju treba adekvatno tretirati.

Tokom ginekološkog pregleda ili uzimanjem uzorka vaginalne flore ljekar može ustanoviti infekciju nakon čega određuje tretman. Uzimanje uzorka za analizu nije bolan proces i traje svega nekoliko sekundi nakon čega se uzorak mikroskopski pregleda a rezultat može biti gotov odmah ili unutar nekoliko dana u zavisnosti da li se analiza radi u ordinaciji ili se nosi u laboratoriju.

Najčešće se preporučuje upotreba vaginaleta, krema ili gelova koji veoma uspješno tretiraju infekciju. Prilikom upotrebe vaginaleta ili drugih lijekova važno je pratiti uputstvo i period upotrebe čak i kada simptomi nestanu.

Ako je žena trudna ili doji to obavezno treba naglasiti ginekologu jer u tom slučaju tretman može biti drugačiji.

Kandidijaza nije opasna infekcija ali je veoma neugodna!

Kako prevenirati kandidijazu?

Adekvatna higijena genitalnog područja je veoma važna za očuvanje vaginalne mikroflore. S obzirom da je vagina blago kisela sredina potrebno je koristiti gelove, kreme ili sapune koji su pH neutralni i koji nemaju miris. Svaka upotreba dezodoransa ili parfema za vaginu može narušiti vaginalnu floru i omogućiti gljivicama da se brže razvijaju. Uobičajni gelovi za tuširanje nisu adekvatno sredstvo za higijenu. Preporučuje se upotreba tople vode. Svakodnevna higijena vagine, koja podrazumijeva brisanje vagine nakon mokrenja treba biti obavljena brisanjem vagine od vrha velikih usana prema anusu.

Odjeća je drugi važan faktor za očuvanje balansa vaginalne mikroflore. Učestalo nošenje preuske odjeće, krutih materijala, sintetičkih vlakana, likre, štrampli ili nepamučnog donjeg veša može biti uzrok narušavanja vaginalne flore.

Možda te zanima
odmor

Stres i pad imuniteta mogu direktno uticati na narušen balans mikroorganizama u vagini što za posljedicu može imati kandidijazu. Važno je voditi računa o imunitetu konzumirajući zdravu hranu i praktikujući zdrave životne navike.

Učestali seksualni odnosi i često mijenjanje seksualnih partnera mogu biti uzrok narušavanja vaginalne flore. Održavanje dovoljne vlažnosti vagine tokom seksualnog odnosa je neophodno, a za to se mogu koristiti lubrikanti na bazi vode. Upotreba drugih preparata u svrhu lubrikacije vagine može uticati na promjenu vaginalnog okruženja kao i upotreba jestivih preprata ili hrane tokom seksualnog odnosa (samo ako se unose u vaginu).

Preporučuje se praktikovanje sigurnog seksualnog odnosa, vaginalnog, oralnog i analnog. Upotreba prezervativa je dobar način zaštite od neželjene trudnoće i prenosa spolno prenosivih infekcija. Adekvatna higijena seksualnih pomagala je neophodna u prevenciji kandidijaze.

Muškarci takođe mogu dobiti kandidijazu ali je kod žena učestalija.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh