Šta je to kandidijaza, koji su simptomi i kako se leči?

Avatar photo
kandidijaza

Verovatno ste već čuli za kandidijazu, najčešću gljivičnu vaginalnu infekciju. Šta su uzroci njenog nastanka, koji su simptomi i kako se leči, objasnićemo vam u današnjem tekstu.

Uzroci nastanka kandidijaze

Najčešći uzročnik ove gljivične infekcije je gljivica Candida albicans, koja je inače prisutna u našem organizmu, ali njeno nekontrolisano razmnožavanje može izazvati infekcije. Ove infekcije mogu zahvatiti različite delove tela, uključujući usta, genitalnu oblast, kožu i druge sluznice.

Vaginalna mikroflora štiti vaginu od štetnih mikroorganizama. Ženinu mikrofloru čini oko 50 različitih vrsta mikroorganizama od kojih neki proizvode mlečnu kiselinu, stvarajući blago kiselo okruženje (pH 3,5 – 4,5) koje ne dozvoljava nastanjivanje nepoželjnih bakterija i gljivica.

Balans vaginalne flore može biti narušen delovanjem različitih faktora, kao što su slab imunitet, stres, učestali seksualni odnosi, neadekvatna higijena, nošenje uske odeće i sintetičkog donjeg veša, uzimanje antibiotika, hemoterapija, kao i korišćenje oralnih kontraceptivnih sredstava sa visokim postotkom estrogena koji podstiče rast gljivice Candida.

sta je kandidijaza

Simptomi i terapija

Narušena mikroflora sa sobom nosi i niz simptoma kao što su iritacija sluznice polnog organa, blagi osip, svrab, peckanje, bolan seksualni odnos i mokrenje, sirasti vaginalni iscedak bele boje i neugodnog mirisa.

Simptomi ponekad izostanu, ali ipak je najčešći simptom vaginalni iscedak koji ukazuje na postojanje infekcije koju treba adekvatno tretirati.

Tokom ginekološkog pregleda ili uzimanjem uzorka vaginalne flore, lekar može ustanoviti prisustvo infekcije i odrediti terapiju. Uzimanje uzorka nije bolan proces i traje svega nekoliko sekundi, nakon čega se on šalje na mikroskopsku analizu.

Lekari najčešće preporučuju upotrebu vaginaleta, krema ili gelova koji sadrže antimikotike i veoma su delotvorni u lečenju ove infekcije. Prilikom upotrebe vaginaleta ili drugih lekova važno je pratiti uputstvo i period upotrebe, čak i kada simptomi nestanu.

Ako je žena trudna ili doji to obavezno treba naglasiti ginekologu, jer u tom slučaju tretman može biti drugačiji.

lecenje kandidijaze

Prevencija kandidijaze

Adekvatna higijena genitalija je veoma važna za očuvanje vaginalne mikroflore. S obzirom na to da se radi o blago kiseloj sredini, potrebno je koristiti gelove, kreme ili sapune koji nisu neutralni i koji nemaju miris. Svaka upotreba dezodoransa ili parfema za vaginu može narušiti vaginalnu floru i omogućiti gljivicama da se brže razvijaju. Uobičajni gelovi za tuširanje nisu adekvatno sredstvo za higijenu.

Možda te zanima
masturbiraju

Preporučuje se upotreba tople vode. Svakodnevna higijena vagine, koja podrazumijeva i pranje i brisanje vagine nakon mokrenja, treba biti obavljena brisanjem vagine od vrha velikih usana prema anusu.

Drugi važan faktor u prevenciji i održavanju mikroflore organizma je ishrana. Preporučuje se smanjen unos ugljenih hidrata (naročito prerađenih šećera), kao i smanjen unos masti, mleka i mlečnih proizvoda, alkohola i orašastih plodova.

Odeća je takođe važna za očuvanje balansa vaginalne mikroflore. Učestalo nošenje preuske odeće, krutih materijala, sintetičkih vlakana, likre, hulahopki ili donjeg veša koji nije od pamuka, može biti uzrok narušavanja vaginalne flore.

Stres i pad imuniteta mogu direktno uticati na narušen balans mikroorganizama u vagini, što za posledicu može imati kandidijazu. Važno je voditi računa o imunitetu, konzumirajući zdravu hranu i praktikujući zdrave životne navike.

Učestali seksualni odnosi i često menjanje seksualnih partnera takođe mogu biti uzrok narušavanja vaginalne flore. Održavanje dovoljne vlažnosti vagine tokom seksualnog odnosa je neophodno, a za to se mogu koristiti lubrikanti na bazi vode. Uvek se preporučuje praktikovanje sigurnog seksualnog odnosa, vaginalnog, oralnog i analnog. Adekvatna higijena seksualnih pomagala takođe je neophodna u prevenciji kandidijaze.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh