Aplikacije koje će učiniti tvoj trening zanimljivim i konstantnim

Avatar photo

Mobilni telefon već odavno je postao produžetak naše desne ruke. Služi nam za poslovnu i privatnu komunikaciju, za pronalazak novih recepata, za slušanje muzike, pa i za gledanje serija i filmova. On može biti i odličan privatni trener! Upotreba tehnologije mobilnih telefona je još uvijek u razvoju, ali danas imamo aplikacije koje nas itekako mogu podstaknuti u našim  trening namjerama.

Sport na svim nivoima (elitni, profesionalni, amaterski, rekreativni itd.) se stalno razvija. Sa ovim je jednako porasla i evolucija tehnologije i njena upotreba u sportu. Nove ideje, pronalasci i sistemi se osmišljavaju i sprovode redovno u sportu kako bi pokušali da poboljšaju oblasti kao što su performanse, izvođenje veština, praćenje sportista itd.  U nastavku pročitajte koje besplatne aplikacije mogu učiniti vaš trening savršenim.

U masi dostupnih aplikacija, postoji doslovno hiljadu njih koje mogu pomoći našem zdravlju, bilo da se radi o fizičkom ili psihičkom. Sve one imaju zajednički cilj: dignuti vas iz kauča, odmaknuti od stola i pomoći vam u stvaranju zdravih navika.

Nikada nije prekasno da započnete sa vježbanjem, bez obzira da li vam je cilj skinuti par kilograma ili ste odlučili iz korijena promijeniti vaš nezdrav način života. Partner koji će uvijek i svugdje biti raspoložen za vježbanje sa vama je vaš pametni telefon.

Odlučili smo sastaviti spisak aplikacija koje se savršeno snalaze u ulozi fitness partnera ili čak trenera. I znate što je najbolje? Besplatne su.

PEAR Personal Fitness Coach

Prva na spisku je aplikacija PEAR, koja je, prema mišljenju fitness stručnjaka, jedna od najboljih fitness aplikacija koje možete pronaći. Uz audio zapise stvarnih trenera, imaćete osjećaj da je neko stvarno pored vas, tako da ćete možda malo manje zabušavati.

U aplikaciju možete prenijeti i muziku uz koju najviše volite vježbati, a svaki put kada vam se vaš trener obrati, muzika će se utišati. Aplikacija sadrži mnoštvo zanimljivih vježbi. Besplatna verzija aplikacije ima ograničenim izbor vježbi, ali sasvim dovoljno da postignete super rezultate.

Želite li pristup dodatnim značajkama koje aplikacija nudi, možete se pretplatiti na aplikaciju.

Aplikaciju preuzmite putem Google Play ili iOS download.

aplikacije

Strava Running & Cycling

Ovo je društvena mreža za sportiste. Ako imate takmičarski duh, ova aplikacija savršena je za vas. Omogućuje vam praćenje trčanja i vožnje GPS-om, pridruživanje izazovima, dijeljenje fotografija vaših aktivnosti i praćenje prijatelja i njihovih rezultata.

Strava svaki pametni telefon pretvara u sofisticiran računar za praćenje trčanja i vožnje bicikla. Uključite Stravu prije aktivnosti i pratite svoje akcije, a nakon toga duboko zaronite u svoje podatke. Pratite i analizirajte svaki aspekt vaše aktivnosti.

Možete odrediti željeni cilj i pratiti pretrčane kilometre zavisno o opremi kao što su patike. Da objasnimo – možete unijeti model patika u kojima ste trčali danas, a ako ih sutra promijenite, ova aplikacija nudi mogućnost da pratite napredak trčanja u novim patikama.

Strava nudi mogućnost praćenja stanja i ostale sportske opreme, na primjer možete pratiti broj kilometara od zadnjeg servisa bicikla.

Pretplatite li se na aplikaciju, otvaraju se dodatne mogućnosti, kao što su postavljanje detaljnih ciljeva vježbanja i analitike.

Aplikaciju preuzmite putem Google Play  ili iOS download.

Endomondo

Aplikacijom Endomondo možete pratiti vožnju bicikla, trčanje i ostale aktivnosti na otvorenom te ih podijeliti s prijateljima. Omogućava vam da postavite svoj lični cilj i podignete trening na viši nivo, a kasnije možete detaljno analizirati rezultate. Aplikacija je precizna i jednostavna za korištenje.

Odlučite li se za premium verziju, možete koristiti i različite planove treninga i aktivirati audio vođenje treninga.

Aplikaciju preuzmite putem Google Play ili iOS download.

aplikacije

MapMyRide

Pionir u planiranju i praćenju ruta, ali uprkos tome, uz dugogodišnje iskustvo i dalje je ispred svoje konkurencije.

Pratite i spremite svaku vožnju uz pomoć MapMyRide aplikacije koja će vam zauzvrat poslati povratne informacije i statistiku kako biste idući put poboljšali svoje vježbanje.

Otkrijte najbolje biciklističke rute, spremite i podijelite svoje favorite i nadahnite se kako biste ostvarili nove biciklističke ciljeve sa zajednicom od preko 40 miliona sportista.

Bilo da ste početnik ili profesionalac, pronaći ćete funkcije i alate uz pomoću kojih ćete ostati motivisani.

Aplikacija nema toliko društvenih funkcija kao na primjer Strava, no jasan je pobjednik kada govorimo o jednostavnom planiranju ruta.

Aplikaciju preuzmite putem Google Play  ili iOS download.

MapMyFitness

Aplikacija MapMyFitness bilježi više od 600 različitih fitness aktivnosti i može se sinhronizovati sa više od 400 različitih uređaja kako bi korisnicima pružio potpunu sliku onoga šta ste uradili. Korisnici mogu pretraživati rute u blizini ili dijeliti svoje omiljene rute.

Možda te zanima
najefikasnije pilates vezbe

MapMyFitness sprema podatke o brzini i ti podaci mogu se koristiti za postavljanje novih ličnih ciljeva. Kroz zajednicu MapMyFitness, korisnici se mogu pridružiti izazovima, kao i motivisati prijatelje. Najnovije verzije programa MapMyFitness kompatibilne su sa Android Wear uređajima i Apple Watchom.

Premium verzija aplikacije nudi personalizovane programe vježbanja i sposobnost praćenja otkucaja srca.

Aplikaciju preuzmite putem Google Play  ili iOS download.

Sworkit

Tražite li aplikaciju sa širokim izborom ciljanih vježbi, aplikacija Sworkit pravi je izbor za vas. Dobra je za početnike jer prikazuje pravilno izvođenje svake vježbe. Možete birati između kardio vježbi, vježbi snage, istezanja, pilatesa ili kombinaciju više vježbi.

Sworkit aplikacija idealna je za one koji nemaju puno slobodnog vremena za vježbanje. Dozvoljava vam da odaberete vrijeme koje vam je potrebno za trening. Vremenski intervali vježbi kreću se od pet minuta do sat vremena.

Osnovna verzija aplikacije je besplatna, dok premium verzija nudi još više funkcija, kao što su pregled istorije vježbanja te mogućnost spremanja setova.

U Sworkitu su mislili i na one koji imaju djecu ili mlađeg člana porodice koji rado ometaju prilikom treninga – njima možete instalirati Sworkit Kids aplikaciju.

Vježbe su prilagođene djeci i dovoljno su interesantne da im skrenu pažnju. A sa stvaranjem zdravih navika ionako je najbolje što ranije početi, zar ne?

Aplikaciju preuzmite putem Google Play ili iOS download.

Fit Radio

Ne možete imati trening bez muzike u pozadini? Onda je Fit Radio prava aplikacija za vas. Muzika može biti snažan motivator za trening, a Fit Radio pruža široku paletu muzike koja potiče na vježbanje. Sadrži audio-treninge i prikazuje liste za reprodukciju namijenjene da vam pomognu u postavljanju i održavanju ritma vježbanja.

Korisnici mogu postaviti svoju ciljanu brzinu otkucaja srca i odabrati neki od brojnih audio-treninga ili vježbati freestyle sa nizom listi za reprodukciju prilagođenih aktivnostima ili žanrovima. Korisnici, takođe, mogu postaviti intervale, pređenu udaljenost i spremiti i dijeliti svoje omiljene liste pjesama.

Aplikaciju preuzmite putem Google Play ili iOS download.

Nadamo se da će vam ove aplikacije pomoći da vaš trening odradite sa lakoćom. Za inspiraciju u treniranju, čitajte našu rubriku VJEŽBAM.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh