Dizanje tegova nije za žene – MIT ili ISTINA?

Avatar photo

Koliko puta vam se desilo da u društvu ushićeno prepričavate kolike težine dižete, a da vas potom preplave komentarima “dizanje tegova nije za žene”, “imaćeš građu kao muškarac” i slično? Sigurno, barem jednom. Dugo je važila tvrdnja da tizanje tegova, odnosno trening snage nije za žene. Tek odnedavno, žene su se odvažile na to i shvatile da trening snage ipak jeste i za žene. 

Sve se svodi na uobičajene zablude. Ne dozvolite im da vas spriječe da jačate snagu mišića (to ne znači da morate imati velike bicepse, zdravo je održavati mišiće aktivnim), a samim tim čuvate zdravlje i odgađate vidljive znake starenja. U nastavku vam donosimo objašnjenje zašto je tvrdnja da dizanje tegova nije za žene MIT.

1. To je muška stvar

Ideja da samo momci posjećuju teretanu je odavno zastarjela. Preko 87.000 žena je učestovalo na CrossFit Games Open-u 2015. godine, a više od četvrtine njih je bilo starije od 40 godina.

2. Pretvoriće vas u “hulka”

90% žena fiziološki nije u stanju da izgradi mišiće do stepena u kojem bi se smatrali “kao kod muškarca”. To je jednostavno funkcija estrogena i nedostatka testosterona. Za mišiće kao kod muškarca, potrebno je mnogo treninga sa velikim težinama, dodataka ishrani i hormona. U suprotnom, stvorićete čvrste, ženstvene obline – posebno ako pauze između serija držite superkratkim. Što manje zastajete između vježbi, sagorijevate više kalorija, stvarajući taj mršav, izvajan izgled.

3. Vježbe snage sagorijevaju manje kalorija nego kardio?

Žene su provele decenije vjerujući u mit da ako žele da budu mršavije, moraju da rade beskrajne količine kardio treninga. U treningu snage sagorijevate 50% više kalorija nego u kardio treningu. To znači da sogorijevate dodatnih 100 kalorija dnevno samo tako što nećete kao u kardio treningu ostati bez snage i daha. Tokom mjesec dana mogli biste da izgubite čak 1,5 kilograma masti – bez dijete.

treningu

4. Lagani tegovi su sve što vam treba u treningu

Krajnji cilj vašeg vježbanja ne sastoji se samo u tome da povećate masu, već i da taj mišić učinite jačim, gušćim i lišenim štetnih masti, zbog čega je redovno povećanje težine sa kojom radite, osnovni imperativ.

Svaki put kada izazovete svoje tijelo sa većom težinom, stvarate više mikrosuza u mišićima. Kako tijelo više popravlja te sitne suze aminokiselinama, vaša masa postaje jača, čvršća i kompaktnija. Dakle, koliko bi trebalo da podignete? Moći ćete da kažete da imate pravu težinu ako vaša forma počne da postaje „malo traljava“ u posljednja dva ponavljanja. Jednom kada je 12 ponavljanja lako, vrijeme je da krenete na gore.

5. Nedostatak vremena za trening snage

Već se pitate kako trening snage uklopiti sa vašim nedjeljnim trčanjem i šetanjem? Odlična vijest je da nije potrebno mnogo otpora da bi se napravila velika razlika. Pokazalo se da su dva treninga snage cijelog tijela tokom sedmice jednako dobra kao i tri kada je u pitanju povećanje snage mišićne mase.

Možda te zanima
poslije treniga

6. Potrebna je teretana

Vježbanje sa tegovima kod kuće je odlično mjesto za početak i može vam pomoći da postignete mnogo toga. Ali ako ste zainteresovani da naučite da redovno povećavate težinu koju dižete, zapamtite da imate isto toliko prava da budete u sali za tegove kao i znojni drugar pored vas. Ne dozovlite da vas zastrašivanje spriječi od moćnih prednosti koje vam mogu promijeniti život.

7. Vježbe sa tjelesnom težinom su jednako dobre

Dakle, šta je sa jogom, pilatesom i starim dobrim pokretima tjelesne težine? Ove vježbe su dobar uvod u trening snage, jer se u njima koristi sopstvena težina tijela.

8. Vidjećete rezultate odmah

Dok je trening snage najefikasniji način da ostavite svoje tijelo vitkim, kao i većina dobrih stvari, to se ne dešava preko noći. Ako ostanete dosljedni programu treninga snage, vijdećete prave i tačne rezultate nakon 6 do 8 nedelja , ali ne ranije. Zato se držite cilja i posvetite istom.

MOŽDA VAS ZANIMA: Vodič za početnike: Koliko mišića možete dobiti i za koje vrijeme?

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh