Kremasti špinat – ručak od samo 107 kalorija

Avatar photo

Špinat kao namirnica nekima ne djeluje toliko primamljivo, ali ključ svega ipak stoji u njegovoj pripremi. Špinat je namirnica koja ima veiliki broj benefita za naše zdravlje. Sastav mu je veoma bogat a u njega spadaju: proteini, masti, ugljeni hidrati, vlakna, klacijum, gvožđe, folne kiseline i vitamin C. ZdraviJa je za vas pripremila recept za kremasti špinat koji ostvaja svačija čula, ali prije toga pogledajmo još neke njegove benefite.

Špinat se od davnina smatra biljkom koja vraća energiju tijelu, povećava vitalnost i kvalitet krvi. Za to postoje dobri razlozi, jer kao što smo rekli špinat je bogat gvožđem. kao i cvekla špinat je bogat jedinjenjima koja se zovu nitrati, koji pomažu pri smanjenju ukočenosti arterija i podstiču dilataciju (proširenje srca). U vezi s tim krvni pritisak se smanjuje, ali i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Špinat je takođe odličan izvor vitamina K, magnezijuma, fosfora i kalcijuma koji su važni za održavanje zdravlja kostiju.

Špinat je što se tiče konzumacije bezbjedan za većinu ljudi, ali postoje oni koji ipak sa njim moraju biti oprezni. Ova namirnica sadrži veliku količinu oksalta, zbog čega bi ljudi sa istorijom kamena u bubregu trebalo da smanje njegovu konzumaciju. Poslije kratkog uvoda o špinatu možemo da pređemo na recept.

Kremasti špinat

Sastojci potrebni za kremasti špinat:

  • 300 gr smrznutog špinata
  • 1 čen bijelog luka
  • 1 kašičica ulja
  • 100 ml mlijeka po izboru
  • 1 kašika  integralnog brašna
  • so

Priprema:

Sitno isjeckani bijeli luk prepržiti na kašičici ulja. Dodati odleđen špinat, zagrijavati ga i polako dodavati mlijeko. Sa strane razmutiti kašiku brašna u malo vode i uz neprestano miješanje dodavatu u špinat. Sve dobro ukuvati, posloliti i poslužiti uz omiljeni sir/jogurt.

Možda te zanima
salata sa avokadom

Pored svih prednosti špinata kao namirnice, čak i oni koji nisu njegovi ljubitelji poslije ovog recepta bi mogli promjeniti mišljenje. Brzo, lako sa najpristupačnijim mogućim sastojcima, jelo gotovo u tren oka. Receptura se odnosi za prirpemu dvije porcije, a možete ga poslužiti kao ručak, kada vremena za pripreme kompleksnijih jela fali.

Za desert možete pripremiti bonžite od banana i ovsenih pahuljica.

Prijatno!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh