Sve zanimljivosti Bikram joge koje će unijeti osvježenje u vaš život

Avatar photo
bikram jogi

Bikram joga? Nije novitet, ali vama je možda nepoznat termin, koji može da upotpunosti osvježi vaš život. Prije nego što pređemo na načine praktikovanja Bikram joge, upoznajmo se sa nekim opštim, ali i zanimljivim činjenicama vezanim uz nju.

Bikram Choudhuri je uzeo dugo postojeću praksu i modifikovao je da stvori jedinstveno upakovanu fitnes franšizu. Ovaj stil super vruće joge se naziva Bikram. Ukoliko odlučite da dođete na čas Bikram joge, nemojte očekivati da će vaš instruktor demonstrirati pokrete. Bez obzira gdje vježbate u svijetu, dijalog između učitelja i učenika ostaje prilično isti. Glavno u Bikram jogi je sekvenca od 26 poza i dvije vježbe disanja koja se vježba u zagrijanoj prostoriji. Ona podstiče pravilan rad cijelog organizma. Poslije časa osjećaćete se fantastično, a ZdraviJa se potrudila da vam približi kako izgleda primjena ove vrste joge.

Pored izgradnje discipline, zaista ima smisla vježbati u vrućoj prostoriji. Prema Choudhuriju, precizan niz od 26 položaja i dvije vježbe disanja mora da se izvede u roku od 90 minuta u zagrijanoj prostoriji (podešenoj na 100 stepeni) kako bi se tijelu omogućilo da se istegne, detoksikuje, rastereti od stresa, tonira i liječi od hroničnog bola kao što su artritis, bolovi u zglobovima, povrede koljena, problemi sa leđima i još mnogo toga.

Prema pregledu jedne studije, potencijalne zdravstvene prednosti vruće joge uključuju poboljšanu toleranciju na glukozu (bolju sposobnost obrade šećera), profil lipida u krvi (mjera holesterola i masti u krvi) i gustinu kostiju. A ako je vaš glavni cilj u vježbanju gubitak težine, vruća joga vjerovatno ne bi trebalo da bude vaš prvi izbor. Jedna studija je pokazala da sagoreva približno isti broj kalorija kao i brzo hodanje.

bikram jogi

Koliko vode treba piti?

Pitate se koliko vode treba da popijete prije vruće joge? Ukoliko dođete dobro hidrirani, nećete morati da pijete mnogo vode tokom sesije. Potrudite se da pijete do dva litra (8 do 9 čaša) vode tokom dana. Ako ne možete da postignete te brojke, ne pokušavajte da to nadoknadite pijuckanjem pred čas joge. Previše vode prebrzo može uznemiriti vaš stomak i podstaći mučninu na času. Isto važi i za vrijeme vježbanja, pa pijuckajte kada je potrebno, ali ne pretjerujte.

Zašto zagrijana prostorija?

Toplota zagrijava tijelo i omogućava dublje i bezbjednije istezanje što rezultuje potpunim detoksom organizma. Vježbanje na višoj temperaturi ubrzava srčani rad, omogućavajući kompletan kardiovaskularni trening, što će nakon nekog vremena uz pravilne vježbe sa instruktorom dovesti vaše tijelo u fit formu.

Koji su benefiti u Bikram jogi?

Ovaj niz joga vježbi stimuliše unutrašnje organe, žlijezde i nerve, dovodeći svježe oksigenizovanu krv do svih dijelova tijela pospješujući zdravlje. Bikram joga je fantastičan metod za smanjivanje stresa i tenzije u tijelu, sagorijeva masnoće, tonira mišiće, povećava fleksibilnost i snagu.

Možda te zanima
vježbe

Niz vježbi je dizajniran da aktivira cijelu kičmu, pomogne pri oslobađanju od bola u leđima i oporavku od povreda kičme, a zdrava kičma znači zdravo tijelo. Odlična je za poslovne ljude da se nakon cjelodnevnog radnog dana oslobode stresa i provedu produktivniji ostatak dana.

Da li je Bikram joga za mene?

Osmišljena je na način da svako može da je vježba. Pogodna je za sve uzraste i sve nivoe sposobnosti. Bikram joga je fantastičan čas joge koji pomaže smanjenju stresa i napetosti u tijelu, opušta um i osnažuje vaš organizam.

Dajte šansu Bikram jogi bar dva puta prije nego što je ocjenite. Dobar stav je ključan, pogotovo zato što se svi u prostoriji hrane energijom jedni drugih. Dođite u prostor spremni da naučite i apsorbujete novi materijal, i ne shvatajte to previše ozbiljno, to je samo joga!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh