Back to school: Pakujte svojoj djeci obroke za školu!

Avatar photo

Mnoge škole pokušavaju poboljšati užine koje nude djeci, ali prosto nisu sve u mogućnosti da im obezbijede zdravu i raznovrsnu hranu. Na početku ove školske godine, popričajte sa svojom djecom o tome šta bi tačno voljeli da jedu i kada. Objasnite im da je izuzetno bitno da se i u školi hrane zdravo, te da ćete im iz tog razloga ubuduće vi spremati obroke. Takođe je dobra ideja da se raspitate kakvu užinu dijete može kupiti u školi ili njenoj okolini, tako da i u danima kada nemate dovoljno vremena da spremite ručak, znate tačno šta vaše dijete jede.

Evo četiri razloga zašto bi trebalo da spremate djeci obroke kod kuće:

Kontrola: Mnogi od nas znaju koliko frustrirajuće čekanje hrane može biti, pogotovo kada je neko gladan. Obično kada dođete na red, uhvatite sebe da grabite prvu stvar koja vam je na raspolaganju i to obično nije ništa zdravo. Ako pakujete svojoj djeci ručak, oni mogu izbjeći red i sva ružna iskustva u školskim kuhinjama, pekarama i prodavnicama. Ovo vam takođe omogućava da znate da vam dijete jede svjež i ukusan obrok za um i tijelo!

Raznolikost: Skoro je nemoguće da djeca budu svjesna koliko im hrana poput pice, čipsa i pomfrita škodi. Kada svojoj djeci spakujete ručak, oni će imati pristup različitim, a potrebnim kombinacijama hrane. Plus, možete ubaciti i slatke poslastice koje odobravate.

Energija: Ako vaša djeca imaju još aktivnosti nakon škole, zdrav ručak će im dati energiju koja im je potrebna za nastavak dana. Čak je dobra ideja da im spakujete obrok za nakon škole, tako da ne dolaze kući gladni i nervozni.

Djeca i novac: Kada dajete djeci gotovinu, nadate se da će je oni iskoristiti za ono za šta ste ga vi namijenili. Umjesto toga, oni bi mogli da potroše novac na razne načine, ili ga prosto zadržati a preskočiti obrok.

Iako je moguće da se djeci ova ideja ne svidi, budite uporni i vjerujte nam da će vam kasnije biti zahvalni.

Prijedlozi:

Za doručak: Ovsene pahuljice

Studije pokazuju da je podmazivanje mozga pomoću doručka važno za razmišljanje, djelovanje i učenje. Djeca koja su podhranjena slabo rade na kognitivnim zadacima. Ipak, neće im svaki doručak pomoći, istraživanja pokazuju da im sporiji ugljeni hidrati kao što je ovsena kaša pomažu da zadrže koncentraciju i pažnju tokom školskog dana. Ukoliko vaša djeca ne vole ovsenu kašu, probajte sa žitaricama/pahuljicama od cijelog zrna.

Možda te zanima
cezar salata kineski kupus recept

Za ručak: Kuhana ali nikako dosadna zdrava jela

  • Tortelini salata (skuhajte tjesteninu, dodajte grašak u posljednje dvije minute, pa domaći pesto)
  • Kuglice od riže (skuhajte rižu, izmiješajte sa skuhanim sitno sjeckanim miješanim povrćem u 1-inčne kugle)
  • Zdrava tortilja (skuhajte miješano sitno sjeckano povrće, dodajte crni pasulj iz konzerve ili kuhani, sve pomiješajte, filujte tortilju i prelijte salsom)

Za desert: Voće, voće i samo voće

Naravno, nekoliko puta sedmično možete spakovati i omiljenu čokoladicu vašeg djeteta ali nemojte pretjerivati jer je izuzetno važno da vam se djeca naviknu na makar jednu voćku dnevno. Svakako nemojte zaboraviti da spakujete flašicu vode ili domaćeg ledenog čaja.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh