#backtoschool Kako da se izborite sa pritiskom i “dobronamjernim savjetima” drugih roditelja?

Avatar photo
suočavanje sa pritiskom

Često se u životu susrećemo sa pritiscima raznih vrsta. One u ljudskim odnosima bismo okarakterisali kao najteže za suočavanje, a kada je to usko vezano sa našim mališanima i njihovim povratkom u školu, stvari postaju još teže. Pristisak na poslu, pritisak u društvu, pritisci tokom studija, najmanje što želite je još jedan od njih.

Prva pomisao povodom ovog pitanja je da će se tokom školske godine vrlo vjerovatno javljati roditelji čija energija za volontiranjem u učionici, organizovanjem sastanaka i prisutstvovanjem svim sportskim utakmicama, veća od vaših mogućnosti. Kako izgleda suočavanje sa pritiskom roditelja vršnjaka vaših mališana, ZdraviJa zna. Izdvojili smo načine uz koje ovaj period možete lakše prebroditi.

suočavanje sa pritiskom
@pinterest

Zapitajte se odakle dolazi vaš osjećaj krivice

Amanda Justice, licencirani klinički socijalni radnik, rekla je da nije neobična pojava da roditelji osjećaju grižu savjest kada ne prisustvuju svakom školskom dešavanju i što to prouzrokuje osjećaj da nisu dovoljno dobri u svom roditeljskom poslu. Ipak, dugoročne posljednice ovakvih misli mogu se odraziti na vaše mentalno i fizičko zdravlje ali i na sveukupnu produktivnost.

Predlažemo da odvojite jedno vrijeme razmišljajući o svojim uvjerenjima i idejama u vezi sa tim, šta znači biti dobar roditelj, uzimajući u obzir faktore kao što su:

  • Vaše sopstveno djetinjstvo
  • Uticaj društvenih medija
  • Sa kim se okružujete
  • Informacije koje konzumirate

Ako je na primjer vaša majka bila tip osobe, koji će dobrovoljno šivati kostime za cijeli razredni plesni tim, možda ćete osjećati, ako radite bilo šta manje od toga, da ste manje dobri. Ako svi vaši prijatelji priređuju svojim mališanima fensi Pinterest rođendanske zabave, moguće je da će te se osjećati dužnim da uradite isto.

Identifikovanjem odakle potiču vaša osjećanja, možete početi da razdvajate tuđa uvjerenja od vaših.

Spoznajte svoje vrijednosti

Šta to cijenite sami kod sebe, šta to dobro radite za svoju porodicu? Ovo je sledeći korak.

Ako je jedna od vaših najvećih vrijednosti praktikovanje zdravog načina života, možda se ne osjećate prijatno dok žrtvujete svoju jedinu priliku u sedmici da odete da trening, da biste prisustvovali okupljanju roditelja iz razreda kako biste osmislili naredni piknik i buduća druženja.

Da biste postavili i održali granice, morate biti jasni kada su u pitanju vaše vrijednosti. Tako da, ukoliko se suočite sa trenucima kada samo želite da kažete “ne” ili želite da kupite već pečene kolače umjesto da ispečete ručno 300 kolačića, morate biti sigurni da ove odluke dolaze sa “mjesta” koje je jednako dobro i za vas i za vašu djecu. Kada ste u skladu sa svojim sopstvenim vrijednostima i uvjerenjima, pritisak se ne osjeća tako jakim.

suočavanje sa pritiskom
@pinterest

Opušteno izgovorite svoje “Ne”

Čak i sa zdravom količinom samosvjesti, lakše je reći nego učiniti. Nudimo vam nekoliko ljubaznih fraza koje će adekvatno iskazati vaše odbijanje:

  • “Cijenim vaš interes i ponudu, ali u ovom trenutku, to neće dobro funkcionisati za našu porodicu.”
  • “Nismo u mogućnosti da prisustvujemo događaju tog datuma, ali smo dostupni na ____.”
  • “Ovo je trenutno moj jedini način kojim mogu da doprinesem tom događaju u ovom trenutku.”

I ne zaboravite da “ne”, može doći i nakon trenutka kojim ste se obavezali za nešto. Skroz je u redu da obavijestite druge roditelje da više niste u mogućnosti da budete u ulozi školskog volontera. Naravno, nikoga ne želite da dovedete u nezgodnu situaciju i otkažete bilo šta u posljednjem trenutku.

Odvojite vrijeme za sebe

Jedan od najboljih savjeta koje možete dobiti jeste da prije nego odgovorite na pozive i poruke, nakratko pauzirate svoje misli. Često se dešava da “da” izgovaramo u brzini iz navike, ali ubrzo nakon toga dođe kajanje. Pokušajte da odvojite minut svog vremena prije nego potvrdite bilo šta.

Vrijeme kupujte pomoću ove fraze:

“Moram da provjerim svoj kalendar, nakon toga vam javim sve.”

Jednostavan čin čekanja može da vam pomogne da bolje procijenite stvari.

Budite svjesni svog mentalnog opterećenja

Samo zato što se zadatak čini lak, ne znači da neće zauzeti puno prostora u vašim mislima. Organizovanje samo jednog događaja može da rezultira sa nedeljama planiranja, desetinama mentalnih zadataka kao što su podsjećanje na slanje E-mail-a drugim volonterima, biranje i naručivanje dekoracije,  te predviđanje neželjenih momenata na događaju.

Možda te zanima
šparoge

Istraživanja pokazuju da ove vrste kognitivnih zadataka imaju tendenciju da nesrazmjerno spadaju na majke, pa imajte to na umu prije nego prihvatite bilo kakvu obavezu.

suočavanje sa pritiskom
@pinterest

Strateško planiranje za vaše domaćinstvo

Ako pogledate unaprijed u kalendar dešavanja u koje je uključena vaša porodica, da li postoje određena vremena koja imaju tendenciju da budu turbulentnija nego inače? Ako je tako, predlažemo da unaprijed bukirate vrijeme za svoju porodicu i brigu o sebi u kalendaru. Postavite sebi pitanja:

  • Imati li predvidljive naporne dane na poslu?
  • Postoje li neki posebno intenzivni vannastavni periodi za vašu djecu?
  • Da li u skorije vrijeme planirate da ugostite rođake ili prijatelje u svom domu?

Na osnovu ovih ključnih odgovora, mogu se planirati dalje manje važne aktivnosti. Postavite prioritete.

Ne poredite se

Okružite se osobama koje vrlo rado, zajedno sa vama, rade na podizanju vašeg samopouzdanja, ali isto tako napravite jasnu distancu sa onima koji to ne čine. Zamku poređenja vrlo lako možete da izbjegnete, tako što morate biti svjesni da ne posotji savršen roditelj i tako što ćete biti jasni u svojim vrijednostima, uvjerenjima, snagama i sposobnostima.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći u vremenu koje dolazi. Budite najbolji za sebe i svoje dijete, jer je samo to jedino važno. Od ZdraviJe uvijek imate podršku.

 

 

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh