Letovanje sa decom može biti pravi odmor – evo i kako

Avatar photo
letovanje sa decom

Pripreme za odmor i letovanje same po sebi su velika avantura, a još ako imate decu sa kojima prvi put putujete, to je već ozbiljan izazov, ali i stres. Međutim, svaki izazov može biti itekako uspešno savladan, ako se za njega dobro pripremite.

Dobra organizacija je tajna za ugodan odmor, a ZdraviJa vam u nastavku donosi neophodne trikove koji će vaše letovanje pretvoriti u odmor za pamćenje.

Za putovanje sa decom naoružajte se strpljenjem i pozitivnom energijom, i put prilagodite deci. Nemojte očekivati puno vremena za obroke, koncentraciju u muzejima, volju za šopingom, strpljenje u redovima i njihovu zainteresovanost za umetnost. Pronađite mesta koja će i deci biti zabavna i na to se fokusirajte.

Pročitajte: Praktično i jednostavno putovanje sa decom? Da moguće je

letovanje
@pinterest

Planiranje je pola posla

Pre puta proverite vaše putne isprave, obezbedite putno zdravstveno osiguranje. Ako imate bebu, preporučujemo vam da se posavetujete sa pedijatrom na šta sve treba da obratite pažnju kada je u pitanju zdravlje i sigurnost vašeg deteta, te šta sve trebate staviti u vašu putnu apoteku.

Takođe, posvetite vreme istraživanju mesta koje planirate da obiđete, kao i mesta u kojem ćete provesti vaše letovanje. Biće vam dragoceno da se informišete o mestima koja su interesantna za decu. Osim toga, isplanirajte slobodne aktivnosti sa vašim mališanima, zabavu, zdrave obroke i odmore u toku samog puta, koji je smeštaj najbolji za vas, šta spakovati, način i mesto na kojem ćete hraniti svoju decu.

Potrebno je da proverite i odaberete destinaciju gde ćete nesmetano moći da vozite kolica. Proverite i kakav je prilaz moru i kakva je plaža. Vrlo je važno da na plaži ima dovoljno dubokog hlada u kojem ćete boraviti sa bebom i u kojem će moći mirno da spava na svežem vazduhu, a da nije izložena štetnom sunčevom zračenju. Takođe, odaberite destinaciju u kojoj temperatura mora nije prehladna.

Birajte mesta koja imaju uređena šetališta i u kojima nema puno saobraćaja. Raspitajte se da li mesto u koje idete ima dežurne lekare ili hitnu službu na koje možete računati ako bebi bude potrebna pomoć.

Saznajte: Kako da ispanirate nazaboravno avanturističko putovanje?

Udobno putovanje automobilom

Automobil je najbolje i najfunkcionalnije prevozno sredstvo koje možete koristiti kao svojevrsnu sobu na točkovima, stavljajući u njega sve što mislite da će trebati vama i vašem detetu. Možete se zaustavljati i odmarati gde god hoćete i kada god hoćete i olakšati svoje letovanje odmah na početku.

Na put ponesite dovoljno vode i hrane, kao i omiljenih igračaka, kako bi dete zabavili tokom vožnje. Takođe, ponesite im i rezervnu garderobu, sve potrebno za hranjenje i presvlačenje beba, a „naoružajte” se vlažnim i papirnim maramicama. Svu hranu koju nosite, bilo bi poželjno da stavite u putni frižider.

letovanje
@pinterest

Pakovanje

Počnite da se pripremate i pakujete nekoliko dana pre, kako biste izbegli žurbu u zadnji čas. Vrlo je koristan spisak stvari koje morate poneti, a koji možete započeti da pišete i više dana pre putovanja i na koji možete da dopišete sve čega se naknadno setite.

Što se garderobe tiče, kada je letovanje u pitanju, najpraktičnije je ponijeti majice, haljinice i šorceve u većem broju, pantalonice ili trenerku, sandale, rezervne čarape, obavezno šešir ili kačket, tanku jaknu, a za devojčice su poželjne bar jedne hulahopke i helanke.

Biće vam korisno da spakujete i:

 • nosiljku za bebe
 • igračke
 • cucle
 • rezervne plastične kese
 • male peškire
 • rezervne pelene
 • zaštitni prekrivač za kolica
 • kupaći kostim
 • ćebence
 • prostirke za plažu
 • zaštitu protiv komaraca
 • kozmetiku
 • pribor za jelo
letovanje
@pinterest

Traženje smeštaja

Kada budete birali tip smeštaja koji vam odgovara bilo bi dobro da imate sopstvenu kuhinju u kojoj ćete moći svakodnevno da sterilišete flašice i pribor za jelo, kao i da pripremite zdrav obrok ukoliko dete ogladni. Bitno je da ne menjate način ishrane deteta i ne uvodite novu hranu na odmoru. Takođe, vodite računa da izaberete smeštaj sa liftom ili na prizemlju ako planirate da nosite kolica za bebu.

Kamp

Boravak sa bebom u šatoru ili kamp kućici nije nikakav problem ako se dobro pripremite. Pre polaska informišite se o vremenskim prilikama za period dok ste na moru. Izaberite kamp u kojem ćete moći autom do same parcele, odnosno do šatora ili kamp kućice. Imaćete mnogo stvari koje će biti teško spakovati u šator, pa će vam automobil dobro doći kao svojevrsno spremište stvari koje vam u tom trenutku ne trebaju.

Možda te zanima
nega bebe maslinovo ulje

Odaberite kamp koji ima strogi kućni red, odnosno kamp u kojem se ljudi zaista dolaze odmarati. Raspitajte se ima li kamp frižidere za iznajmljivanje, jer će vam itekako biti od koristi da se voće i druga lagana hrana za bebu brzo ne pokvari. Sanitarni čvor i mesto gdje ćete kupati bebu moraju biti redovno održavani i uredni.

Smeštaj u apartmanu

Boravak u apartmanu svakako je komotniji od kampovanja, ali pre nego što ste ga rezervisali raspitajte se kako je opremljen. Naime, neki apartmani imaju stolicu za hranjenje, krevetić, pa čak i bazenčiće, ljuljaške i druge rekvizite za decu.

Birajte apartman koji je u mirnom mestu, podalje od centara zabave za mlade. Bilo bi dobro da je blizu plaže do koje možete doći peške i koji ima prilaz za kolica. To će vam biti korisno i kad je hranjenje u pitanju ili zadovoljavanje bilo koje bebine potrebe. Važno je da vam je apartman pri ruci.

letovanje
@pinterest

 

Smeštaj u hotelu

Ukoliko želite letovati u hotelu uvek možete odabrati onaj s oznakom „family friendly” ili „family hotel”. Obično se radi o hotelima sa 4 i više zvezdica u kojima je smeštaj sa bebom najlagodniji, jer su sve gore navedene stvari već predviđene i osigurane.

Ono što jedan family hotel mora imati je sledeće:

 • unutrašnji i spoljašnji plitki bazen sa temperaturom vode idealnom za bebe, kao i druge zabavne sadržaje na vodi za malo stariju decu
 • dečiji vrtić, odnosno organizovano čuvanje dece i beba
 • trgovinu sa artiklima za bebe i decu u hotelu
 • kompletnu opremu za bebe u svim prostorima u i oko hotela
 • igraonice, radionice, dečji klub i druge aktivnosti uz animatore
 • uređeni pristup plaži
 • mogućnost sopstvene pripreme hrane za bebu
 • porodične sobe potpuno prilagođene smeštaju sa bebom (baby monitor, podloga za presvlačenje, kuhalo za vodu u sobi, kadica, dečiji krevetić, tuta, kolica i slično).

Nadamo se da smo vam ovim savetima olakšali stres oko biranja smeštaja, putovanja i pakovanja. Želimo vam sećan put i ugodno letovanje!

Možda vam bude interesantno: Aktivnosti za decu na plaži u kojima će uživati satima

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh