Ove plastične boce nestaju 3 sedmice nakon što ih bacite

Avatar photo

Milioni plastičnih flaša kupuju se svaki minut širom svijeta, a 91% njih se ne reciklira, već zagađuje globalno okruženje. Ovo je problem koji je dostigao neodrživ nivo. Međutim, škotski pronalazač po imenu James Longcroft odlučio je da poboljša status quo po ovom pitanju i eliminiše plastične boce za jednokratnu upotrebu jednom zauvijek. Nove održive boce koje je Longcroft patentirao se razgrađuju nakon manje od mjesec dana na deponiji.

Longcroftove flašice za vodu napravljene su od recikliranog papira i vodootporne podloge.”Proces razvoja bio je teži nego što se prvobitno očekivalo i zahtijevao je upotrebu najsavremenijih mašina i alata”, izjavio je Longcroft. “Sama bočica je potpuno biorazgradiva, održiva i netoksična za morske i kopnene ekosisteme, dok istovremeno i dalje liči na bočicu, košta isto za potrošača i zadržava vodu svježom”, dodao je.

Elegantne, tamno plave boce nose natpis “Izaberi vodu” i uskoro će se prodavati u supermarketima za oko 1$. Kao najveća prednost ove flašice će svakako biti isticana njena biorazgradivost. Ona se navodno raspada u roku od tri sedmice nakon što dospije na deponiju ili u bilo koje drugo okruženje, u poređenju sa stotinama godina koje su potrebne običnim plastičnim flašama vode da se razgrade.

Takođe, ovu novu flašicu sigurno mogu konzumirati i morska stvorenja, za razliku od plastike koja uzrokuje veliku štetu morskom životu. Ipak, to nisu sve prednosti ovih novih flašica. Sva zarada od ovih bočica će biti poklonjena inicijativama u Africi, koje istražuju pristup čistoj vodi za ljude širom kontinenta.

Možda te zanima
post dobar za zdravlje

Pronalaženje rješenja za plastiku koja je napravljena za jednokratnu upotrebu postala je posljednjih godina izuzetno velika briga čitavog svijeta, pošto je opasnost koju uzrokuje ovaj problem napokon ušla u fokus. Godišnje se proizvede oko 380 miliona metričkih tona plastike, a 75% od toga se ne reciklira. Procjenjuje se da oko 8 miliona metričkih tona plastike uđe u okeane svake godine, što je jednako pražnjenju jednog velikog kamiona smeća u okean svakog minuta.

Nadamo se da će i kod nas uskoro biti pokrenute slične inicijative, jer je itekako došlo vrijeme da prirodi vratimo sve što je ona nama dala.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh