Božena Lazarević Lutak: Nema boljeg treninga od pješačenja

Avatar photo
božena lazarević lutak

Velika nam je čast što smo naš ovosedmični Famous Friday kutak prepustili divnoj Boženi Lazarević koju svi znate po nadimku Lutak koji koristi na Instagramu. Božena Lazarević Lutak je u intervjuu za ZdraviJa magazin otkrila kako se počela baviti modelingom, šta je naučila iz svog poziva, te dala i neke savjete našim čitaocima. Razgovarali smo i o njenom najvažnijem „poslu“ u životu, majčinstvu, ali i o mnogim drugim zanimljivim temama koje ćete otkriti u nastavku. Uživajte u intervjuu sa Lutkom.

ZdraviJa: Već dugi niz godina se bavite modom i veoma ste uticajna influenserka. Možete li se prisjetiti kako je sve počelo? Šta je bila vaša pokretačka snaga i odluka da počnete da se bavite ovim pozivima?

Božena Lazarević Lutak: Da, u svijetu mode sam još od 2004/05. godine, skoro pola života. Počelo je sasvim spontano i neplanirano. U svijet mode ušla sam zahvaljujuci Branku Vrdoljaku i našoj domaćoj bh. dizajnerki Gordani Zucić. Zatim sam počela sarađivati sa Amelom Radan, da bi krajem 2007. otišla po prvi put u inostranstvo, tačnije u Milano.

ZdraviJa: Sa kakvim ste se sve izazovima susretali? Šta je to što vam je bilo veliko zadovoljstvo, a šta u nekom trenutku najteže kada je u pitanju vaš poziv?

Božena Lazarević Lutak: Bilo je tu prije svega dosta lijepog iskustva i događaja. Nisam dolazila u neprijatne situacije jer sam uvijek bila povučeniji tip, nisam se eksponirala. Najteže je svakako padala odvojenost od porodice i što sam često bila sama u nepoznatom svijetu. Uživala sam upoznavajući raznorazne kulture, jezike, hranu, posjetila mjesta koja možda nikad ne bih posjetila privatno, Manila, Oman, New Delhi, živjela u Milanu, Parizu, Ateni, Istanbulu. Stekla sam i raznorazne prijatelje s kojima sam i danas u kontaktu.

lutakZdraviJa: Šta biste savjetovali nekome ko želi da se bavi ovim poslom, a tek je na početku? Koji je vaš tajni recept za uspjeh?

Božena Lazarević Lutak: Nema tu nekog tajnog uspjeha nego pamet u glavu, što bi moj tata rekao. Uvijek trebaš dati sve najbolje od sebe i prije svega raditi na sebi. Treba se istaći u masi, tu su mnogobrojne djevojke i klijentu trebate ostaviti najbolji mogući utisak. U nekih pet do 10 minuta, koliko otprilike dobijete, trebate se predstaviti što je najbolje moguće i dati razlog zašto baš vas da uzmu za saradnju. Pored izgleda i dobrih fotografija prednost uvijek ima vaša energija, vaš stav i ono najvažnije, osmijeh od uha do uha. Ne smijete biti dosadni.

ZdraviJa: Pored posla, vi ste i majka dva dječaka. Koliko je „posao“ roditelja izazovan za vas?

Božena Lazarević Lutak: To je definitivno najveći izazov. Jer sam ta koja je najviše odgovorna kakva će moja djeca sutra biti kao ljudi, pogotovo u današnjem svijetu. Mislim da je jako teško odgojiti djecu, jer tehnologija i slobodan pristup svemu itekako iskvaruje djecu.

ZdraviJa: Možete li nam približiti kako izgleda jedan vaš dan? Kako usklađujete privatne i poslovne obaveze?

Božena Lazarević Lutak: S obzirom da Luka još uvijek ne ide u vrtić on je sa mnom sve vrijeme. Ujutro se uglavnom David i ja budimo u 06:45, spremamo doručak i spremamo se za školu. Ako suprug ne mora ranije na posao ili na put, Luka uglavnom ostane kući s njim i pustim ga da spava (velika je spavalica). Nakon škole mi u miru doručkujemo i onda planiramo dan, uskladimo sve obaveze dok ne pokupimo Davida iz škole i potrudimo se između sve obaviti što smo isplanirali. To je većinom kupovanje namirnica, provedemo sat do dva vremena u firmi, spremanje ručka, malo spavamo, malo se igramo i oko 17 idemo po Davida u školu. Predveče sam uglavnom posvećena njima. S obzirom da idu ranije na spavanje, uveče imam dosta vremena koje mogu posvetiti suprugu, sebi, kući ili nekim obavezama koje nisam uspjela završiti preko dana.

lutakZdraviJa: Koliko vam je bitan zdrav način života, a kada govorimo o ishrani i vježbanju? Koliko tome pridajete pažnju?

Božena Lazarević Lutak: S obzirom da nisam u mogućnosti da treniram (pri tom mislim na pravi trening) uz raznorazne obaveze tokom dana i sa Lukom pored sebe, a iskreno na kraju dana i nisam baš raspoložena za neko treniranje. Trudim se da što više vremena boravim vani i da što više stvari obavim pješice. Luka i ja tokom dana prepješačimo šest do osam kilometara i boljeg treninga od toga nema. Na ishranu baš i ne pazim jer sam veliki ovisnik o slatkišima, ali za djecu mi je važno da imaju sva tri obroka, dobra i raznovrsna.

ZdraviJa: Pored treninga tijela, da li vi „trenirate“ i svoj um? Da li je i koliko meditacija i afirmativan način razmišljanja presudan za uspjeh u poslu?

Božena Lazarević Lutak: Nisam tip od meditacije. Ali smatram da pozitivno razmišljanje itekako utiče ne samo na poslovni dio života, već i uopšte na život.

lutakZdraviJa: Volite li da kuvate i možete li sa našim čitaocima podijeliti neki od svojih omiljenih recepata?

Božena Lazarević Lutak: Da, ja baš volim da kuham i uživam da kuham, pogotovo kad su poslastice u pitanju. S obzirom da moji dječaci uživaju u raznoraznim supama i da gotovo svaki dan imaju supu za ručak, omiljena im je definitivno kokošja ili teleća bistra supa. Za nju ne treba puno truda. Volim da napravim i rižoto s povrćem i piletinom.

Teleća bistra supa

U hladnu vodu stavim meso da se kuha, zatim dodam cijele komade povrća (glavicu luka presječenu na pola, celer izrezan na krupno, mrkvu, peršun, tri do četiri zrna bibera, malo soli). Kad se sve skuha, procijedim, izdvojim mrkvu i meso (koje očistim od kosti ) te to dvoje vratim u vodu u kojoj se sve kuhalo. Vratim na šporet i dodam tjesteninu i sve zajedno kuham još desetak minuta, odnosno onoliko koliko je dovoljno tjestenini da se skuha.

Možda te zanima
organska kozmetika za djecu

Rižoto sa povrćem i piletinom

Povrće skuham (sitno isjeckanu mrkvu, celer, tikvicu, brokulu), a u drugoj šerpi skuham rižu. Na malo maslinovog ulja popržim sitno nasjeckanu piletinu ili puretinu. Kad je gotova, dodam skuhano povrće i rižu i na malo sojinog maslaca sve zajedno ujedinim.

božena lazarević lutakZdraviJa: Kako se odmarate i provodite svoje slobodno vrijeme? Šta je to u čemu najčešće uživate?

Božena Lazarević Lutak: Kad smo kući onda je to najčešće uz dobar film, kokice, sladoled. David voli društvene igre pa onda kad krenemo s njima, nema kraja, naročito ako je Monopoly u pitanju. Dosta vremena provodimo u šetnji, muški igraju nogomet u dvorištu. Iskreno sve zavisi da li odmaram sama, s mužem, djecom ili svi zajedno. A naravno i o vremenskim prilikama vani.

ZdraviJa: Kakvi su vam planovi za budućnost kada je u pitanju vaš poslovni angažman, te šta je to što trenutno okupira vašu pažnju?

Božena Lazarević Lutak: Već dvije godine radim na jednom velikom projektu i nadam se da će uskoro biti završen, tako da dok ne bude završen ne bih o tome, da se ne ureknem (smijeh).

lutakZdraviJa: Koji je vaš životni moto i da li vas je ikada iznevjerio?

Božena Lazarević Lutak: Vodim se tim da ne treba ići kroz život nego s njim rasti. Uživam u životu i trudim se da ga što kvalitetnije provedem, jer život je uistinu jedan i prebrzo prolazi.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh