Čajevi, njihov uticaj na naš organizam i kako se pripremaju

Avatar photo

Da su čajevi korisni i zdravi za nas, znaju i ptice na grani. Međutim, da li ste znali da pojedine vrste čajeva mogu u potpunosti promijeniti zdravlje i stanje vašeg organizma?

Mnoge kulture smatraju ovaj napitak lijekom koji je priroda podarila. Na primjer, azijske kulture, koje su i promovisale ispijanje čajeva u cijelom svijetu, smatraju da je ispijanje čaja ne samo dio tradicije, već najzdravija navika koja postoji i kojom se čuva zdavlje organizma.

Upravo zbog toga danas vam predstavljamo vrste čajeva koje su veoma korisne za nas i naš organizam, te ćemo vam i pokazati koji je najbolji način da ih pripremite da bi vam dali ono najbolje što posjeduju.

Zeleni čaj

Zašto treba piti zeleni čaj?

Detoksikuje organizam, topi masnoće i jača imunološki sistem, snižava holesterol, poboljšava prirodnu otpornost organizma na UV zrake, smanjuje rizik od raka, potiče dugovječnost, održava kosti jakima, sprečava debljanje, potiče pamćenje, uništava bakterije i viruse koji dovode do raznih stomatoloških bolesti, te ublažava alergije. Mnogo benefita u jednom čaju, zar ne?

Dvije šolje zelenog čaja na dan podižu raspoloženje, odnosno tjeraju depresiju, te mogu ubrzati metabolizam i do 35 posto, dok šolja čaja prije treninga povećava sagorijevanje kalorija za 25 posto. Ne preporučuje se piti više od dvije do tri šolje zelenog čaja na dan, a pogotovo ga treba izbjegavati pred spavanje jer sadrži visok udio kofeina. Trudnice i dojilje bi ga trebale svakako izbjegavati.

Kako se priprema?

Nakon ključanja u čajniku, voda se ostavlja da se ohladi oko 5 minuta da bi se postigla optimalna temperatura između 70–80 °C. Drži se u vodi/cjedilu poklopljen između 2-3 minute, a nakon toga se procijedi. Izbjegavajte dodavati zaslađivače jer na taj način smanjujete njegovu učinkovitost.

Crni čaj

Zašto treba piti crni čaj?

Ovaj čaj štiti pluća od oštećenja uzrokovanih izlaganjem dimu cigareta. Takođe, on potiče metabolizam, jača imunitet te pospješuje cirkluaciju. Istraživanje je dokazalo da ova vrsta čaja smanjuje rizik od moždanog udara, dijabetesa, te mnogih vrsta kancerogenih oboljenja. Crni čaj se preporučuje osobama koje imaju slabe kosti ili artritis. Međutim, to nije sve, ova vrsta čaja sadrži fluor koji štiti zube i jača kosu.

Kako se priprema?

Pripremajte ga na temperaturi od 100°C. Drži se u vodi/cjedilu poklopljen između 2-5 minuta, a nakon toga se procijedi. Iako je ukusan i najefikasniji bez dodataka, u crni čaj možete dodati kapljicu-dvije mlijeka te malo šećera, po mogućnosti smeđi. Ovo je jedan od onih čajeva koji se u pravilu ne piju sa limunom i medom.

Bijeli čaj

Zašto treba piti ovaj čaj?

Istaknuti je borac protiv mnogih vrsta raka, pogotovo raka debelog crijeva, prostate i želuca. Sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, snižava krvni pritisak, poboljšava funkciju krvnih žila te štiti od srčanog i moždanog udara. Jača kosti i prevenira pojavu artritisa i osteoporoze te pomaže u očuvanju zdravlja kože i zuba. Takođe, bijeli čaj pospješuje metabolizam i pomaže u mršavljenju, te se smatra najboljim čistačem tijela od toksina.

Kako se priprema?

Nakon ključanja u čajniku, voda se ostavlja da se ohladi oko 5 minuta da bi se postigla optimalna temperatura od 70 °C. Čaj se drži u vodi/cjedilu poklopljen između 3-5 minute, a nakon toga se procijedi. Tokom ovih nekoliko minuta antioksidansi (katehini) izlaze na površinu i imaju bolji učinak na organizam kada se čaj ispija. Zanimljivo je da šolja bijelog čaja pruža efekat čišćenja tijela od toksina kao 12 čaša iscijeđenog soka od narandže, što ga (uz ostalo) stavlja ispred svih čajeva. Ne bi ga trebalo zaslađivati jer se na taj način smanjuje njegova učinkovitost. Ako ga baš morate sladiti, čaju dodajte med ili palmin šećer, neku vrstu smeđeg šećera ili čisti javorov sirup.

Možda te zanima
kurkuma latte

Bijeli čaj u prosjeku sadrži 15 mg kofeina, dok ga u crnom čaju ima 40mg.

Matcha

Zašto treba piti ovaj čaj?

Matcha čaj je izuzetno bogat vitaminima A, B, C i E, te u sebi sadrži katehin i karotin.  Upravo zbog toga se pri pijenju čaja pije i prah čaja te se po tome ovaj čaj razlikuje od ostalih zelenih čajeva. Izuzetno ljekovit, sa intenzivnom zelenom bojom, ovaj čaj je okusom jak i pomalo gorak. Pakuje se u vakuum doze koje se nakon prvog otvaranja stavljaju u frižider ili zamrzivač kako se svježina i dragocjeni sastojci ne bi izgubili. Matcha treba uvijek biti svježe pripremljena, a evo i kako.

Kako se priprema?

Trebaju vam dva predmeta: matcha zdjela i bambusova metlica (posebna metlica napravljena od bambusa).

  1. Kuhajte vodu do oko 60°C (bitno da je voda vruća ali ne i kipuća).
  2. Stavite 1 – 2 grama matcha praha u zdjelu.
  3. Miješajte čaj dok se ne napravi pjena s tim da što je čvršća pjena čaj je bolji (bambusovom metlicom)

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh