Prirodni bazeni naše planete koji će vas ostaviti bez daha

Avatar photo
pamukkale

Rasuti po cijeloj planeti, obučeni u kristalno čistu vodu, smješteni u živahno zelenilo sa bajkovitim pogledima, ovi prirodni bazeni bez sumnje predstavljaju raj na zemlji. Sigurni smo da ćete gledajući slike i čitajući legende o ovim prirodnim biserima poželjeti da se što prije spakujete i rezervišete kartu do njih.

Kako kaže izreka „Slika govori više od hiljadu riječi”, zato nećemo dužiti. Vjerujemo da će vas ovi prirodni bazeni ostaviti bez daha. Uživajte!

Pamukkale, Turska

Ukoliko ste u prilici da posjetite egejsku Tursku, nikako ne smijete zaobići Pamukkale, odnosno Pamučni dvorac. Prizor koji vidite, isklesan od strane prirode, bez pomoći čovjeka, čak i najplodnija čovjekova mašta ne bi mogla zamisliti.

Ovaj dvorac predstavlja kompleks plitkih terasastih bazena, nastalih prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala. Na njenim temeljima u II vijeku p. n. e. izgrađen je antički grad Hierapolis, u kojem se nalaze ostaci kupatila, hramova i drugih starogrčkih i starorimskih spomenika te mnoga druga zdanja.

To je i dovelo to toga da se 1988. godine ovaj grad zajedno za pamučnim dvorcem nađe pod UNESCO-vom zaštitom.

prirodni bazeni pamukkale turska
@pamukkalelovers

Vodopad Havasu, Arizona

Visok je 30 metara i predstavlja vodopad Havasu rječice koja protiče Velikim kanjonom Kolorada. Nalazi se na području indijanskog plemena Havasupai. Članovi plemena, Havasu `Baaja – Ljudi plavozelene vode, tradicionalni čuvari Velikog kanjona, godinama unazad na padinama kanjona gradili su svoje nastambe i puebla, mala naselja na strmim liticama.

Za sve ljubitelje prirode i planinarenja, kupanje u bazenu u podnožju vodopada predstavlja nezaboravno iskustvo.

vodopad bazen havasu
@havasupaifalls

Kuang Si slapovi, Laos

Nevjerovatan slap vode čine Kuang Si jednom od najpopularnijih turističkih atrakcija Luang Prabanga, ali i svijeta. Poznati i pod nazivom Slapovi Tat Kuang Si, trospratni su vodopadi koji svoju avanturu započinju na vrhu strmog brežuljka, odakle se spuštaju do glavnog pada visine 60 metara.

Prije nego što nastavi svoj put nizvodno, voda stvara prirodni tirkizni bazen, jedno od najljepših poklona prirode.

Pročitajte: Besplatne aplikacije koje će vam olakšati putovanje.

Las Grietas, ostrva Galapagos, Ekvador

Las Grietas je prirodni bazen sakriven u unutrašnjosti vulkanskih stijena ostrva Santa Kruz. Ovaj bazen proteže se dužinom od 100 metara, a dubok je preko 10 metara. Voda je poprilično hladna, slana i kristalno čista. Bazen je sa svih strana okružen tamnim vulkanskim stijenama koje stvaraju dramatičan kontrast te samim tim čine ovu prirodnu ljepotu još senzacionalnijom.

prirodni bazeni
@greengotravel

Ik Kil, Meksiko

Ovaj bazen nalazi se u neposrednoj blizini ruševina Chichen Itza, drevnog grada Maya i predstavlja jednu od najvećih blagodeti Meksika. Da biste došli do vode, koja je duboka 40 metara, morate se spustiti 26 metara. Maye su ovaj bazen smatrale svetilištem te su tu obavljali žrtvovanja svome bogu kiše.

Svi turisti koji se odluče da posjete ovo mjesto, osim što će uživati u čarima prirode, mogu se opustiti i u restoranu i vikendicama koje se nalaze tik pored Ik Kil-a.

@viajacomolocal

Queen’s Bath, Havaji

Ovaj biser prirode smješten je na deset minuta pješačenja od mjesta Princeville. Pejzaž satkan od vodopada i stijena lave, te petominutna vožnja po istim tim stijenama vodi vas do nje. Ovo kraljevsko mjesto za kupanje specifično je po svome nastanku. Naime, nastalo je nakon što se tunel unutar očvrsnute lave srušio i napunio vodom.

Sam naziv ova prirodna ljepota dobila je po tome što je u njoj, u drevnim vremenima, bilo dozvoljeno kupanje samo Aliʻi-u, poglavici havajskih ostrva.

@feel-planet.com

Sua, Samoa

Dubine 30 metara, skoro savršeno simetrična rupa za kupanje okružena bujnom vegetacijom, nalazi se na sred polja lave, na ostrvu Upolo. Ukoliko volite da se osamite i prepustite umirujućim zvukovima prirode, onda je ovo idealno mjesto za vaš odmor.

Možda vas zanima: Najljepše destinacije za ljubitelje kristalno čiste vode.

Možda te zanima
novi zeland

bazen
@traveller.com.au

Laguna Giola, Grčka

Jedno od najljepših bogatstava Tasosa svakako je Laguna Giola, bazen prirodom stvoren tik pored mora i uklesan u stijenu visine 8 metara. Bazen se puni morskom vodom koja prolazi ispod stijena. U odnosu na more, voda je uvijek znatno toplija, a njena kristalno čista boja ostaviće vas bez daha.

Za ovaj bazen vezane su mnoge legende, među kojima je i ona da Giola u stvari predstavlja Zevsovo oko kojim je gledao svoju ljubavnicu, a postoji i ona koja kaže da je Zevs stvorio Giolu kako bi se Afrodita kupala u njemu, zbog čega ovaj bazen nosi nadimak Afroditina suza.

@mygreecetravelblog.com

Grotta della Poesia, Italija

Smatra se da je ovaj čarobni bazen, smješten na jadranskoj obali Južne Italije, bio omiljeno mjesto za kupanje drevne princeze, a njeno plivanje je davalo inspiraciju pjesnicima, zbog kojeg on i nosi naziv – Pećina poezije.

Danas, turisti najčešće posjećuju pećinu kako bi skakali sa stijene visoke 15 metara, plivali ili ronili kroz podzemnu morsku pećinu i nazad prema moru. Takođe, postoji mogućnost iznajmljivanja broda kojim možete da se približite svim stijenama i pećinama na tom području.

Možda vas zanima: 10 nacionalnih parkova u Evropi o kojima se nedovoljno zna.

bazen
@www.fingerpools.com

Figure 8 Pools, Australija

Ovaj fascinantan kompleks bazena smješten je u Kraljevskom nacionalnom parku u Sidneju. Sam naziv ukazuje na njihov nesvakidašanji izgled. Prirodni bazeni u obliku broja 8 okruženi su grmljem, stijenama i otvorenim morem.

Da biste došli do bazena, moraćete se namučiti hodajući planinskim stazama, ali sigurno nećete zažaliti.

@jacky.and.tobi.worldexplorers

Ukoliko ovi prirodni bazeni nisu već na vašoj listi destinacija koje želite posjetiti, dodajte ih što prije.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh