Da li spavanje sa čarapama na nogama može poboljšati kvalitet sna?

Avatar photo
spavanje sa carapama

Dobar san je ključan za zdrav život. Ipak, mnogi faktori mogu da utiču na kvalitet sna.

Tema o kojoj ćemo danas napisati par reči je odnos između stopala i sna.

Da li je korisno nositi čarape u krevetu ili je to samo stvar ličnog izbora? Naime, nedavno istraživanje nam je otkrilo da spavanje sa čarapama na nogama može da ima pozitivne efekte na kvalitet sna.

No, pre svega treba da znamo kako telesna temperatura utiče na san.

Telesna temperatura nije konstantna. Varira tokom dana i noći, a regulisana je procesom poznatim kao termoregulacija.
Unutrašnja telesna temperatura nije isto što i temperatura kože. Ona se odnosi na toplotu unutar vitalnih organa tela, dok je temperatura kože temperatura na površini tela. Unutrašnja telesna temperatura je konzistentna metrika, dok je temperatura kože podložnija fluktuacijama izazvanim spoljašnjim faktorima. Međutim, obe temperature su fiziološki regulisane i međusobno su povezane.

Kakve veze telesna temperatura ima sa snom?

San nije pasivno stanje. To je dinamičan proces povezan sa unutrašnjim ritmovima vašeg tela, uključujući i temperaturu. Vaša telesna temperatura se snižava dok spavate, označavajući prelazak iz budnog stanja u san.

Razumevanje varijacija telesne temperature tokom različitih ciklusa sna je ključno. Kada ste u fazama sna bez brzih pokreta očiju (NREM), telesna temperatura se smanjuje, dostižući najnižu tačku tokom faze dubokog sna. Počinje da raste tokom faze sna u kojoj se oči brzo pomeraju (REM), faze povezane sa živopisnim snovima.

Dakle, regulacija telesne temperature, posebno pre spavanja, mogla bi biti ključna za bolji san i lakše uspavljivanje.

Kakva je veza između stopala i sna?

spavanje carape

Vaša stopala, kroz koja prolazi veliki broj krvnih sudova, igraju značajnu ulogu u regulaciji temperature. Zagrevanje stopala pre spavanja može dojaviti mozgu da je vreme za san. Naime, topla stopala uzrokuju širenje krvnih sudova, proces nazvan vazodilatacija (gde se povećava protok krvi ka površini tela i gubitak toplote), koji signalizira mozgu da je vreme za spavanje.

U osnovi, to je mehanizam razmene toplote koji pomaže snižavanju unutrašnje temperature tela.

U studiji objavljenoj u časopisu Nature, istraživači su otkrili da su topla stopala i ruke, tačnije stepen proširenja krvnih sudova na koži ruku i stopala, najtačniji fiziološki prediktori brzog uspavljivanja.

Stoga, veza između vaših stopala i lakšeg i bržeg uspavljivanja nije samo teorija. To je dokazana činjenica. Bilo da je reč o toploj kupki za stopala ili navlačenju čarapa, zagrevanje stopala može zaista pomoći da brže zaspite.

Da li nošenje čarapa u krevetu može poboljšati kvalitet sna?

spavanje sa carapama na nogama

Čarape su više od običnog pokrivača za stopala. Deluju kao termalni provodnici, pomažući da se uravnoteži temperatura vašeg tela. Njihova sposobnost zadržavanja toplote pomaže da vaša stopala održe idealnu temperaturu koja bi se inače menjala tokom noći i remetila ciklus sna.

Možda te zanima

Čarape vam mogu pomoći i da duže ostanete u fazi dubokog sna. Naime, buđenja iz dubokog sna često su izazvana hladnim stopalima ili padom temperature.

Međutim, vrsta čarapa koje odaberete igra važnu ulogu. Odaberite čarape napravljene od prirodnih, prozračnih materijala poput pamuka, merino vune ili prirodnog vlakna bambusa. Izbegavajte materijale koji zadržavaju vlagu, jer vlažna stopala mogu remetiti san.

Razmislite i o toploj kupki za stopala pre spavanja. Ova opuštajuća rutina može pomoći da se stopala zagreju i podstakne vazodilatacija koja pomaže pri uspavljivanju. Samo se pobrinite da voda nije previše vruća, blaga temperatura je dovoljna.

Nedostaci spavanja sa čarapama na nogama

temperatura stopala

Kao i sa većinom stvari u životu, ni spavanje sa čarapama nije univerzalno rešenje. U nekim situacijama, nošenje čarapa dok spavate se ne prepručuje. Na primer, ako se borite sa povišenom temperaturom tela, dodatni slojevi poput čarapa mogu prouzrokovati pregrevanje tela, što bi moglo pogoršati vaše stanje.

Ako živite u krajevima gde je jako toplo, nošenje čarapa može dovesti do pregrevanja i poremetiti san. Odabir pogrešnog tipa čarapa takođe može imati loše posledice. Čarape koje su preuske mogu ograničiti cirkulaciju, dok sintetički materijali mogu zadržavati vlagu, potencijalno izazivajući probleme sa zdravljem stopala.

Za one koji biraju da spavaju sa čarapama, važno je preduzeti određene mere opreza. Uvek birajte čiste čarape, uverite se da su odgovarajuće veličine, ne previše uske, kako bi se obezbedio pravilan protok krvi i optimalna udobnost. Odaberite prozračne materijale kako biste sprečili pregrevanje ili nakupljanje vlage.

Ako uzmemo u obzir sve navedeno, možemo zaključiti da nošenje čarapa u krevetu može biti jednostavna, ali efikasna strategija za poboljšanje kvaliteta vašeg sna. Pokušajte!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh