Danas pravim: ZdraviJa veganski ručak

Avatar photo

Bilo da ste ljubitelj mesa i životinjskih proizvoda, svakako povremeno treba da imate “meat free” dan. Tajna zdravog života je zapravo balansirana prehrana i život. Probajte jednom sedmično izbaciti meso sa vašeg jelovnika, te uživajte u čarima povrća. Imajući u vidu da je mnogima teško zamisliti obrok bez mesa, ZdraviJa se potrudila da za vas napiše recept za veganski ručak koji će zasititi i oduševiti i najveće ljubitelje mesa.

Vegeterijancima i veganima će ovo jelo biti itekako ukusno i definitivno će postati jedno od vaših omiljenih recepata.

Pa da počnemo. Za pripremu ovog jela potrebni su vam ovi sastojci.

Sastojci:

  • 1 manja tikvica
  • 1 batat (slatki krompir)
  • 1/2 brokule
  • Sočiva
  • Šaka svježeg špinata
  • Paradajz sos

Priprema:

Batat očistite, isijecite na kocke i stavite da se kuha u vodi. Dok se krompir kuha, očistite i isjeckajte tikvicu i brokulu te obarite u vodi nekoliko minuta, dok brokula ne postane mekana (ne previše). Potom, dio brokule odvojte sa strane a ostatak, zajedno sa tikvicom, stavite u dublju tavu. U tavu dodajte i kuhano sočivo i paradajz sos. Promiješajte i kuhajte 2-3 minuta. Pred sam kraj, dodajte svježi špinat, promiješajte i sklonite sa vatre. U tanjir servirajte kuhani batat i brokulu, te dodajte sočivo sa povrćem.

Kako skuhati sočivo?

Sočivo je potrebno noć prije isprati hladnom vodom, te potopiti u hladnu vodu i ostaviti preko noći. Sutradan, isperite 2-3 puta hladnom vodom te stavite da se kuha nekoliko minuta. Probajte, kako biste bili sigurni da je sočivo mekano i skuhano.

Možda te zanima
poslije treniga

Ovo jelo je izuzetno zdravo, te ne sadrži ulje i so. Nadamo se da će se i vama dopasti podjednako kao i nama! Prijatno!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh