Koja je razlika između ekstra djevičanskog i običnog maslinovog ulja?

Avatar photo
maslinovog ulja

Kada dođe vrijeme da se isproba novi plan ishrane, jedna od prvih prehrambenih namirnica koju eliminišete je rafinisana hrana poput margarina. Većina knjiga o ishrani zagovara korišćenje kokosovog ili maslinovog ulja za kuvanje, jer imaju brojne zdravstvene koristi, kao što su snižavanje lošeg holesterola, povećanje dobrog holesterola, stabilizacija šećera u krvi i obezbjeđivanje zdravih antioksidanata.

maslinovo ulje

 

Dakle, kada odete u prodavnicu i vidite različite vrste maslinovog ulja, kako znate koje bi trebalo da odaberete?

Za početak možete eliminisati sve što u svom imenu nema “ekstra djevičansko” ili “djevičansko”, jer zapravo mlade masline najbolje utiču na vas i imaju najviše zdravstvenih koristi. Maslinovo ulje je ulje koje se izvlači iz maslina, nakon što one narastu i sazriju na drveću. Ništa više i ništa manje. Razlike su u vrsti maslina i načinu na koji se ulje izvlači. Nažalost, potrebno je takođe brinuti o dodacima koji su korišćeni, kao i maslinama koje mogu biti pomiješane, zbog čega je najbolje kupiti organsko ekstra djevičansko maslinovo ulje kako biste bili sigurni u njegov kvalitet.

 

Kada se ulje iz masline ekstrahuje, ono je ili prečišćeno ili nerafinisano, što znači da se dodatno ne tretira i ima jači ukus. U većini prodavnica prodaju se rafinisana ulja koja nisu gorka, ali nemaju ni toliko arome masline, to jeste nemaju pravi okus, a ni boju.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je uvijek nerafinisano maslinovo ulje. Da bi zadovoljile standarde “ekstra djevica”, masline moraju imati pravi okus masline i moraju sadržati sve vitamine, minerale i antioksidante koji se nalaze u maslinama. Organsko ekstra djevičansko maslinovo ulje nije tretirano hemikalijama niti pesticidima.

maslinovo ulje

 

Možda te zanima
makaronsi

 

Djevičansko maslinovo ulje je jedan stepen niže na ljestvici, a proizvedeno je na vrlo sličan način kao i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Međutim, teško ga je naći na internetu ili u prodavnicama. Obično maslinovo ulje je vrlo često rafinisano, tretirano hemikalijama i dodacima, a njegov kvalitet mnogo je niži nego kod ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Kalorije u maslinovom ulju

Brojne istraživačke studije pokazuju da i ukoliko samo izaberete kvalitetnu hranu, izgubićete više kilograma nego što ste planirali manjom količinom hrane ili manje kaloričnom hranom. Maslinovo ulje se smatra “zdravim” mastima i zaista je teško sa njim pretjerati. Dakle, kada razgovarate sa ljudima o dijetama ili planu ishrane uvijek ističite da bilo koji plan ishrane mora biti održiv za svakodnevne aktivnosti. Ne bavite se kalorijama, već se usredsredite na kvalitetan izbor hrane.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh