Dokazano: Društvene igre pozitivno utiču na zdravlje i psihu

Avatar photo
društvene igre

Osim što će vas društvene igre zabaviti i nasmijati, one imaju i veliki uticaj na čovjekovo zdravlje. Naime, društvene igre mogu biti ključ aktivnog i zdravog uma. Među najpopularnije spadaju monopol, šah, čovječe ne ljuti se, riječ na riječ, te mnoge druge. Međutim, društvene igre ne nude samo zabavu, već mogu povoljno uticati na više aspekata kada je u pitanju vaše zdravlje.

Ako je ovo nova vijest za vas, pročitajte nekoliko zdravstvenih benefita koje vam pružaju društvene igre.

Zabavite se, riješite se stresa i osjećajte se dobro!

Jedan od efekata društvenih igara je smijeh. Smijeh povećava endorfin, hemikaliju koja vam pruža osjećaj sreće. Ovakva atmosfera podstiče empatiju, saosjećanje i povjerenje u one koji vas okružuju.

Na samo sat vremena uklonite sve izvore informacija. Isključite televizore, tablete i telefone. Posvetite pažnju igri i uživajte u trenucima sa svojim ukućanima.

društvene igre
@pinterest

Društvene igre su razlog za okupljanje porodice

Jeste li sigurni da vrijeme sa porodicom provodite kvalitetno? Da li je svako u svojoj sobi, na telefonima, sa slušalicama u ušima?

Ovo je znak i prilika da se zbližite sa svojim najdražima. Razgovarajte, dijelite mišljenja, ispričajte im neku situaciju iz života koju ste do sada prećutkivali.

 

Igranjem društvenih igara provodite kvalitetno vrijeme na okupu, a istovremeno razvijate svoje kognitivne sposobnosti.

Formiranje pamćenja i kognitivnih sposobnosti

Rješavanje problema je samo jedna od kognitivnih aktivnosti koja se poboljšava igranjem društvenih igara. Hipokampus i prefrontalni korteks su oblasti mozga odgovorne za složene misli i formiranje pamćenja a društvene igre im koriste jer grade i održavaju kognitivne asocijacije koje poboljšavaju memoriju čak i u poodmaklim godinama.

Možda vas zanima: Hrana za mozak – 7 namirnica za bolje pamćenje i koncentraciju 

Smanjenje rizika od mentalnih bolesti

Jedna od osnovnih prednosti igranja društvenih igara je smanjeni rizik od kognitivnog propadanja, sa čim su u vezi demencija i Alzheimer. Koristeći svoj um na ovaj način vi ga vježbate i činite jačim. Jači mozak ima manji rizik od preranog gubitka svoje moći.

društvene igre
@pinterest

 

Snižava krvni pritisak

Pored smijeha zbog kojeg dolazi do povećanja endorfina, društvene igre vam mogu pomoći i da smanjite ili održite krvni pritisak. Povećanje endorfina pomaže mišićima da se opuste i krvi da normalno cirkuliše, što će sniziti krvni pritisak. Zapamtite da je visok krvni pritisak povezan sa većim rizikom od oštećenja arterija, bolesti srca i moždanog udara.

Brži pronalazak stvari

Počnite redovno igrati igre kao što su šah, mica ili monopol, pa ćete vremenom lakše pronalaziti te ključeve zbog kojih prevrnete čitavu kuću naopačke, a sve vrijeme stoje pored vas. Naučno je dokazano da djeca i ljudi koji redovno igraju društvene ili video igre daleko brže lociraju mete od onih koji to ne praktikuju.

Možda te zanima
medjunarodni dan srece

Imunitet postaje jači

Istraživanja su pokazala da negativnost, depresija i stres mogu smanjiti vašu sposobnost da se borite protiv bolesti. Pozitivne misli, smijeh i uživanje koje uvijek dolaze sa društvenim igrama, sprečavaju ove efekte te otpuštaju određene hemikalije koje se bore protiv stresa, jačaju imuni sistem i čine da ćelije mozga žive duže.

Pročitajte: Napici koji će vam ODMAH ojačati imunitet!

društvene igre
@pinterest

Društvene igre utiču na razvoj djeteta

Društvene igre igraju vrlo važnu ulogu u zdravlju djece i razvoju njihovog mozga. One pomažu djeci da razviju logiku i sposobnost rasuđivanja, poboljšavaju njihovo kritičko razmišljanje i snalaženje u prostoru.

Podsticanje djece da igraju različite vrste društvenih igara može povećati i njihove verbalne i komunikacijske vještine, a istovremeno razviti njihovu pažnju i sposobnost koncentracije i fokusa na duži vremenski period.

 

Društvene igre kao terapijski tretman

Mnoge društvene igre zahtijevaju korištenje motorike koja iziskuje koordinaciju i spretnost. Redovna aktivnost ovog tipa poboljšava pomenute vještine, što je važno za djecu, osobe s mentalnim ili fizičkim invaliditetom, starije osobe i osobe koje se oporavljaju od nesreće. Društvene igre su vrlo korisne kada se dodaju u terapijski tretman poboljšanja mišića ili nervne funkcije.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh