Dvije sjajne vježbe koje će ojačati mišiće jezgra

Avatar photo

Mišići jezgra ili „core“ je srednji dio tijela koji uključuje prednje, zadnje i bočne mišiće. Jezgra uključuje traverse abdominis, erector spinae, oblique mišiće i donje lateralne.

Ovi mišići služe kao stabilizator za čitavo tijelo. Trening jezgre zahtijeva sprecifične vježbe kako bi se izgradili i očvrsnuli ti mišići.

Ako su slabi mišići jezgra, često dolazi do bolova u donjim leđima. Održavanje i treniranje mišića jezgre može da učini čuda za globalno držanje čitavog tijela kao i da pruži snagu u vježbama kao što su trčanje i hodanje.

Endi Spir, trener i kreator poznatog “Anarchy Abs” programa, osmislio je još jedan zanimljiv fitnes projekat. Naime, riječ je o mini programu od dvije vježbe koje snažno pogađaju mišiće jezgra.

Ako su slabi mišići jezgra, često dolazi do bolova u donjim leđima

Pored mišića jezgra i trbušnjaka, vježbe će imati veliki efekat i na vaše kardio sposobnosti zbog brze repetitivne dinamike izvođenja. Za razliku od drugih uobičajnih vježbi za trbušnjake, ove dvije nisu statične i spore. Umjesto toga ćete kroz ovaj trening, uz pomoć eksplozivnih vježbi, aktivirati mišiće jezgra i stabilizatore.

Vježbe izvodite u sljedećem rasporedu:

Vježba 1: CANDLESTICK ROW

5 ponavljanja

Ova vježba koja je vrlo popularna kod krosfit takmičara će snažno aktivirati abdominalne i mišiće jezgra. Nemojte previše da žurite sa izvođenjem, jer će sporiji ritam zadržati veću tenziju na mišiću.

Možda te zanima
Tabata

Vježba 2: USKI PLIO SKLEK

10 ponavljanja

Dodavanjem pliometrijskih elemenata u ovaj trening aktiviraćete brzo-trzajne mišiće, što će popraviti vašu sveukupnu kondiciju i agilnost tijela. Ovo je prvi krug. Za maksimalan efekat uradite od 5 do 10 krugova uz pauzu od 30 sekundi između svake runde.

 

Javite nam rezultate!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh