(VIDEO) Ovo su dve sjajne vežbe uz koje ćete ojačati mišiće jezgra

Avatar photo
vezbe za misice jezgra

Sigurni smo da ste već čuli za core, odnosno mišiće jezgra, s obzirom na to da se o njima priča sve više. No, znate li koji su to mišići i zbog čega je važno da ih jačamo?

Gde se nalaze mišići jezgra?

Mišići jezgra predstavljaju grupe mišića koje se nalaze u središnjem delu tela, obuhvatajući područje abdomena, donjeg dela leđa i karličnog pojasa. Ovi mišići igraju ključnu ulogu u održavanju stabilnosti tela, održavanju ravnoteže i pružanju podrške kičmenom stubu.

Jačanje mišića jezgra može poboljšati držanje tela, smanjiti rizik od povreda leđa i poboljšati performanse u raznim fizičkim aktivnostima. Vežbe usmerene na jačanje jezgra često uključuju dinamičke pokrete koji angažuju ove različite grupe mišića.

Dve sjajne vežbe koje će vam pomoći da ojačate ove mišiće

Endi Spir, trener i kreator poznatog fitness brenda Anarchy Abs, osmislio je zanimljiv program koji se fokusira na jačanje mišića jezgra. Ovaj mini program sastoji se od dve vežbe koje ciljano angažuju mišiće jezgra.

Pored mišića jezgra, ove vežbe će doprineti i vašoj kardiovaskularnoj izdržljivosti, zbog brzog i dinamičnog izvođenja. Za razliku od drugih uobičajenih vežbi za trbušnjake, ove dve nisu statične i spore.

Dakle, pripremite se da uz pomoć eksplozivnih vežbi aktivirate mišiće jezgra i stabilizatore.

Vežbe izvodite na sledeći način:

CANDLESTICK ROLL

5 ponavljanja

Ova vežba, veoma popularna kod krosfit takmičara, snažno će aktivirati abdominalne mišiće i sve mišiće jezgra. Nemojte previše žuriti kada je budete izvodili, jer će sporiji ritam omogućiti veću tenziju mišića.

USKI PLIO SKLEK

5-10 ponavljanja

Možda te zanima

Dodavanjem pliometrijskih elemenata klasičnom skleku, aktiviraćete brzotrzajuće mišiće i sagoreti više kalorija. Ova tehnika je odlična za poboljšanje ukupne kondicije i agilnosti tela.

Kako biste postigli maksimalan efekat, preporučuje se 5 do 10 ponavljanja, sa pauzom od 30 sekundi između svakog.

Ukoliko vam je ova vežba preteška, možete je zameniti vežbom poznatom kao RUSSIAN TWIST, koja je takođe odlična za mišiće jezgra.

Izvodite je koristeći teg od 5kg ili medicinsku loptu.

Srećno i javite nam kakve ste rezultate postigli!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh