Dvije sjajne vježbe koje će ojačati mišiće jezgra

Avatar photo

Mišići jezgra ili „core“ je srednji dio tijela koji uključuje prednje, zadnje i bočne mišiće. Jezgra uključuje traverse abdominis, erector spinae, oblique mišiće i donje lateralne.

Ovi mišići služe kao stabilizator za čitavo tijelo. Trening jezgre zahtijeva sprecifične vježbe kako bi se izgradili i očvrsnuli ti mišići.

Ako su slabi mišići jezgra, često dolazi do bolova u donjim leđima. Održavanje i treniranje mišića jezgre može da učini čuda za globalno držanje čitavog tijela kao i da pruži snagu u vježbama kao što su trčanje i hodanje.

Endi Spir, trener i kreator poznatog “Anarchy Abs” programa, osmislio je još jedan zanimljiv fitnes projekat. Naime, riječ je o mini programu od dvije vježbe koje snažno pogađaju mišiće jezgra.

Ako su slabi mišići jezgra, često dolazi do bolova u donjim leđima

Pored mišića jezgra i trbušnjaka, vježbe će imati veliki efekat i na vaše kardio sposobnosti zbog brze repetitivne dinamike izvođenja. Za razliku od drugih uobičajnih vježbi za trbušnjake, ove dvije nisu statične i spore. Umjesto toga ćete kroz ovaj trening, uz pomoć eksplozivnih vježbi, aktivirati mišiće jezgra i stabilizatore.

Vježbe izvodite u sljedećem rasporedu:

Vježba 1: CANDLESTICK ROW

5 ponavljanja

Ova vježba koja je vrlo popularna kod krosfit takmičara će snažno aktivirati abdominalne i mišiće jezgra. Nemojte previše da žurite sa izvođenjem, jer će sporiji ritam zadržati veću tenziju na mišiću.

Možda te zanima
obuća za trening, kako izabrati obuću za trening, udobna obuća za trening

Vježba 2: USKI PLIO SKLEK

10 ponavljanja

Dodavanjem pliometrijskih elemenata u ovaj trening aktiviraćete brzo-trzajne mišiće, što će popraviti vašu sveukupnu kondiciju i agilnost tijela. Ovo je prvi krug. Za maksimalan efekat uradite od 5 do 10 krugova uz pauzu od 30 sekundi između svake runde.

 

Javite nam rezultate!

 

© 2022 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh